Καθεστώς “προωθήσεων” κατά τον Κ. Μητσοτάκη τα pushbacks προσφύγων, δεν απάντησε στις καταγγελίες για τις βάναυσες επαναπροωθήσεις

Από την ομάδα του themanifold  προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη 

κ. Πρωθυπουργέ Kyriakos Mitsotakis,

Μιλώντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, προτείνατε να σκεφτόμαστε τις «επαναπροωθήσεις» (pushbacks) ως «προωθήσεις» (push-forwards). Επιρρίψατε ευθύνες στην Τουρκία, λέγοντας πως «όταν μία λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών αρχών». Και ζητήσατε να «μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα ότι δεν έχουν κανέναν ρόλο σε όσα συμβαίνουν και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απάνθρωπα στο θέμα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Ωστόσο, κ. Πρωθυπουργέ, δεν είπατε τίποτε για το αν όντως η Ελλάδα συμπεριφέρεται απάνθρωπα. Τι πρέπει να καταλάβουμε από την ομιλία σας; Ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα είναι τουρκική προπαγάνδα, είναι δηλαδή ένα ψέμα; Ότι η Ελλάδα δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ή ότι η Ελλάδα όντως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά γι’ αυτό φταίει η Τουρκία; Τι άλλο σημαίνει “push-forwards”, αν όχι ότι πράγματι επαναπροωθούμε πρόσφυγες αλλά το κάνουμε επειδή η Τουρκία τους αφήνει να έρχονται;

Όποιο κι αν είναι το νόημα αυτής της υπεκφεύγουσας απάντησης στην κριτική που δεχτήκατε στο Ευρωκοινοβούλιο, οφείλετε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση: παραβιάζει η Ελλάδα τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η Ελλάδα κατηγορείται ότι επαναπροωθεί ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος. Γνωρίζετε, ασφαλώς, κ. Πρωθυπουργέ πως όταν κάποιος άνθρωπος πατήσει ελληνικό έδαφος, δικαιούται να αιτηθεί διεθνούς προστασίας. Η χώρα μας έχει την υποχρέωση να του προσφέρει τη δυνατότητα να ζητήσει άσυλο. Όμως η Ελλάδα κατηγορείται ότι επαναπροωθεί ανθρώπους από το ελληνικό έδαφος, κ. Πρωθυπουργέ. Και μάλιστα ότι το κάνει με ιδιαιτέρως βάναυσο τρόπο. Ότι απάγει ανθρώπους, τους βασανίζει, τους ληστεύει και τους παρατάει είτε από την άλλη πλευρά του Έβρου είτε μεσοπέλαγα σε σχεδίες.

Αυτή η πρακτική αποτυπώνεται πλέον σε αναρίθμητες καταγραφές από παρατηρητήρια όπως το Border Violence Monitoring Network και το Aegean Boat Report, από την UNHCR, the UN Refugee Agency, από την Human Rights Watch. Ακόμη και η Επίτροπος της ΕΕ Ylva Johansson ζήτησε από την Ελλάδα να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Πληθώρα ΜΜΕ, όπως το Lighthouse Reports, η Le Monde, το DER SPIEGEL, o The Guardian έχουν δημοσιεύσει έρευνες που τεκμηριώνουν αυτές τις παραβιάσεις.

Η δική μας δημοσιογραφική ομάδα μόλις σήμερα δημοσίευσε τη μαρτυρία ενός καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αρχές τον συνέλαβαν στη Θεσσαλονίκη, τον απήγαγαν, τον ξυλοκόπησαν, τον λήστεψαν και τον μετέφεραν με τη βία στην τουρκική πλευρά του Έβρου. ( https://bit.ly/3yJpKse ) Θα προσφύγει κι αυτός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – όπoυ ήδη εκδικάζονται 32 προσφυγές κατά της Ελλάδας για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Είπατε ότι «έχουμε έναν ανεξάρτητο φορέα με αποστολή την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο οποίος ερευνά αυτές τις καταγγελίες. Κάποιες καταγγελίες πράγματι προκαλούν προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω». Αυτός ο φορέας, όμως, κ. Πρωθυπουργέ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έγινε διεθνώς ρεζίλι με το πρώτο της πόρισμα. Διότι ανέθεσε στην αστυνομία να κάνει μέρος της έρευνας, παρότι ήταν η ίδια αντικείμενο της έρευνας. Και διότι δεν εξέτασε κανέναν τους καταγγέλοντες. Και διότι εξέθεσε τις εμπιστευτικές πηγές της.

Παρόμοιες πλημμελείς έρευνες διαξάγουν η αστυνομία, το λιμενικό αλλά και οι εισαγγελίες της χώρας, με πρακτικές -όπως η μη εξέταση των καταγγελλόντων- για τις οποίες η χώρα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ. Πόσες ενδείξεις χρειάζονται ακόμη για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές συγκαλύπτουν παράνομες και βίαιες απαγωγές και εκδιώξεις αλλοδαπών για να αποφύγουν την υποχρέωσή τους να τους δώσουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο; Κ. Πρωθυπουργέ, το να απάγουμε, να βασανίζουμε, να ληστεύουμε και να απελαύνουμε παράνομα Μαροκινούς, Σύριους, Αφγανούς, Πακιστανούς, είναι έγκλημα – ό,τι και να κάνει η Τουρκία.

Δεν αποτελεί δικαιολογία η «τουρκική προπαγάνδα» για να εγκληματεί η Ελλάδα. Εκτός αν δεν εγκληματεί, αν είναι όλα ένα (τουρκικό;) ψέμα. Αλλά τότε κ. Πρωθυπουργέ θα πρέπει να αντικρούσετε με κοινώς παραδεκτές και επαληθεύσιμες αποδείξεις τη σωρεία τεκμηριωμένων κατηγοριών κατά της Ελλάδας που εξαπολύονται όχι από την Τουρκία αλλά από όλους αυτούς που προαναφέραμε. Οφείλετε να απαντήσετε. Χωρίς προσχήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *