Η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αδειοδότησης από το Mega!

tv-adies-StEΑναδημοσίευση από το businessnews

Στο χώρο της δικαιοσύνης μεταφέρεται η κόντρα μεταξύ καναλαρχών και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την πρώτη “μάχη” να έχει προσδιοριστεί από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου για τις 17 Ιουνίου 2016. Τότε πρόκειται να συζητηθεί,κεκλεισμένων των θυρών, η αίτηση αναστολής του τηλεοπτικού σταθμού Mega με την οποία ζητάει να «παγώσουν» προσωρινά οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας για τη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης 4 καναλιών.

Σημειώνεται ότι για τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης των σχετικών αιτήσεων αναστολών αλλά ούτε και των κυρίων προσφυγών που έχουν κατατεθεί από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών. Πάντως, το Mega στην προσφυγή υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο η όλη διαδικασία αδειοδότησης, πλέον του ότι είναι αντίθετη στα Ευρωπαϊκά νομοθετικά δρώμενα είναι και αντισυνταγματική, λόγω της παράκαμψης του ΕΣΡ.

Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων του κ. Παππά που αφορούν το θέμα των αδειών και κατά κύριο λόγο, την από 1.3.2016 απόφασή του (4297/2016), με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ακόμη, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (High definition), όπως είναι π.χ. ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του ελέγχου των φακέλων συμμετοχής των υποψηφίων.

Οι καναλάρχες υποστηρίζουν ότι τόσο ο νόμος 4339/2015 όσο και η 4297/1.3.2016 απόφαση του κ. Παππά με την οποία μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών τηλεόρασης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης παρακάμπτοντας έτσι το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο ΕΣΡ, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όπως επίσης είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Επίσης, υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Επικρατείς αναρμοδίως και παρανόμως εξέδωσε τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, καθώς ο νόμος 4339/2015 προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθιστά αποκλειστικά αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών στα κανάλια το ΕΣΡ, υποστηρίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Όμως, προσθέτουν ότι ο κ. Παππάς παραβιάζει και το άρθρο 14 του Συντάγματος που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων ενημέρωσης, όπως και την ΕΣΔΑ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποκλειστικά αρμόδια αρχή για τη χορήγηση των προκηρυσσόμενων αδειών είναι το ΕΣΡ, που παρέχει αυξημένες εγγυήσεις αμεροληψίας και διαφάνειας ως συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής, υπογραμμίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και «όχι ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είναι μέλος της Κυβέρνησης και όργανο της κεντρικής διοίκησης του κράτους».

Επίσης, στο ΣτΕ για άλλους όμως λόγους έχει προσφύγει και ο Κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός «Ο Λόγος» (Mega Κύπρου) που ζητεί να εκπέμπει και στην Ελλάδα με την κυπριακή άδεια που ήδη έχει. Η αίτηση αναστολής του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού έχει ήδη συζητηθεί, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *