Η πρόταση της Ε.Σπανοπούλου για ΕΔΟΕΑΠ

edoeap-660_0Λάβαμε και αναρτούμε από την Ελένη Σπανοπούλου την πρόταση της για τον ΕΔΟΕΑΠ, η οποία είχε κατατεθεί δυο φορές το 2012 και το 2014. 

Η λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και απαιτεί άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις.
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ως ΝΠΙΔ ΚΑΙ
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ. Η θετική και παρήγορη στάση της σημερινής κυβέρνησης υπέρ πάγιων και άλυτων αιτημάτων του Κλάδου επιτρέπει αισιοδοξία. Χρειάζεται, όμως, ενότητα και επαγρύπνηση.

Μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν οι… εγγυήσεις που δίνουν παρατάξεις για τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας. Ο ΕΔΟΕΑΠ ή θα παραμείνει ΝΠΙΔ και με δικές μας θυσίες ή θα ενταχτεί στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

Τα έγκυρα αναλογιστικά μεγέθη είναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ και ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ
Ο ΕΔΟΕΑΠ των 18500 ασφαλισμένων, εκ των οποίων 2200 συνταξιούχοι σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα μπορεί να υπηρετήσει τους Καταστατικούς Σκοπούς του συντηρώντας 3 κλάδους: Περίθαλψη, Επικουρική και εφ άπαξ, ΟΛΑ αυτά με τραγική πτώση Αγγελιοσήμου έως 60% και εισφορά μόνο 3% από 10000 άμεσα μέλη, εκ των οποίων 2500 είναι άνεργοι και η πλειοψηφία των υπολοίπων υποαμείβεται ή και εργάζεται χωρίς ΣΣΕ, με μπλοκάκια ή και ανασφάλιστοι.

Συνάδελφοι,
η αδήριτη ανάγκη ενοποίησης του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας δεν επιτρέπει αυταπάτες και μύθους του παρελθόντος.
Είναι ουτοπία και παραλογισμός να πιστεύουμε ότι θα εξαιρεθούμε.
Η πολύχρονη εμπειρία μου στην υπηρεσία της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα δεδομένα που έχω από τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησα καταλήγουν στη μόνη βιώσιμη για μας λύση. Είναι η πρότασή μου για τη σωτηρία των Ταμείων μας που κατέθεσα δημόσια το 2012.
(Εφ. Καθημερινή συνέντευξη στη Χριστίνα Κοψίνη):

ΕΤΑΜ – ΜΜΕ ως ΝΠΔΔ και ΕΔΟΕΑΠ – ΜΜΕ ως ΝΠΙΔ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Εργαζομένων, Συνταξιούχων, Ανέργων και Εργοδοτών
ΟΛΩΝ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Συνολικά, περίπου 60000 ασφαλισμένοι και 7000 συνταξιούχοι
έναντι 35000 & 4800 περίπου σήμερα, αντίστοιχα.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ και ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΔΗΜΟΣΙΑ:
Την ενοποίηση όλων των Ταμείων Τύπου και την ένταξη όλων (ανεξαρτήτως συνδικαλιστικής κάλυψης) των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ ως εξής:

Στο ΝΠΔΔ ΕΤΑΠ – ΜΜΕ για Κύρια Σύνταξη, Επικουρική και Ανεργία.
Στο ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ – ΜΜΕ για την Περίθαλψη και την Κοινωνική Πρόνοια.

1. Χωρίς χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά με την εγγύηση και το θεσμικό του έλεγχο.
2. Με διατήρηση του Πόρου και επιβολή του στο Διαδίκτυο. Τροπολογία έτοιμη, που επεξεργαστήκαμε με τον Κ. Τσουπαρόπουλο και τις Ενώσεις το 2012.
3. Με κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων ήδη συνταξιούχων & ασφαλισμένων.
4. Με εισφορά 6% για την Περίθαλψη και για τους εργοδότες.
5. Με την είσπραξη των εισφορών τόσο για μισθωτούς όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκια, αλλά και του Αγγελιοσήμου μόνο από το ΕΤΑΠ και τη διά νόμου απόδοση τους στον ΕΔΟΕΑΠ.
6. Με ασφάλιση των συναδέλφων από τον ΕΟΠΠΥ σήμερα, στον ΕΔΟΕΑΠ – ΜΜΕ αύριο.
7. Με μεταφορά προσωπικού τουλάχιστον 10 υπαλλήλων του ΕΔΟΕΑΠ – ΜΜΕ στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ για την είσπραξη του Αγγελιοσήμου.
8. Με αλλαγή του ιδρυτικού νόμου και άρα και του Καταστατικού του 1967 για την ένταξη στον ΕΔΟΕΑΠ όλων των συναδέλφων μας εργαζομένων σε κάθε ειδικότητα σε όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας.
9. Με κατανομή του πόρου ανά Κλάδο ασφάλισης και όχι ανά κλάδο εργασίας.
10. Με θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του ΕΔΟΕΑΠ – ΜΜΕ να συμβάλλεται πανελλαδικά με όλες τις δομές Περίθαλψης και Κοινωνικής Πρόνοιας της Πολιτείας καταβάλλοντας στον ΕΟΠΠΥ τα δέοντα και κάθε φορά ισχύοντα για όλους τους έλληνες πολίτες! Αλλά και ελεύθερη επιλογή νοσοκομείων με τιμές ΚΕΝ (Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια) συν 20%.
Αν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις μας ολιγωρήσουν ή διαφωνήσουν και δεν προχωρήσουν άμεσα σε προτάσεις τροπολογιών που θα διασφαλίζουν όλα ή μέρος των παραπάνω τότε το 2016 θα είναι η χρονιά που ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να πουλήσει τα ασημικά για να ζήσει και στη συνέχεια να ψυχορραγήσει στα χέρια αυτών που μετά τις μεθαυριανές εκλογές θα αρχίσουν τις γνωστές κυβιστήσεις, απλοελληνικά κωλοτούμπες.
Επειδή το Διακύβευμα στον ΕΔΟΕΑΠ είναι πολύ μεγάλο γιατί είναι ο ίδιος ο ΕΔΟΕΑΠ όλων μας κι όχι μόνο των παραταξιακών υποψηφίων, σας ζητώ συνάδελφοι να σταθμίσετε υπεύθυνα στην κάλπη ότι μεθαύριο εκλέγετε είτε τη διοίκηση που θα πάρει τα κλειδιά του ΕΔΟΕΑΠ φεύγοντας νύχτα, είτε αυτή που θα δώσει τη μάχη για να περάσουμε τον Ρουβίκωνα της Κρίσης και της Κοινωνικής μας Ασφάλισης και να βγούμε σε μερικά χρόνια απέναντι, ζωντανοί, χωρίς να μας πάρουν τα κάρα του δήμου σε ράντσα νοσοκομείων! Και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ!
Το χρωστάμε όλοι στους γέροντες, στους αδύναμους και στα νεότερα παιδιά του Κλάδου που υποφέρουν, υπομένουν, περιμένουν και αγωνιούν.

Ελένη Β. Σπανοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *