Η μετατροπή διαμαρτυρίας ενάντια σε απόλυση σε πολιτική σύγκρουση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στο στρεβλό μοντέλο της δημοσιογραφίας

Τα γεγονότα. Στο “Κουτί της Πανδώρας” έγινε μια απόλυση εργαζόμενου. Μετά από αυτήν καταγγέλθηκε από την “Κατάληψη ΕΣΗΕΑ” πως στα μέσα του εκδότη-δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη εξαναγκάζονται οι δημοσιογράφοι σε αναστολή εργασίας με παράλληλη παροχή εργασίας και αναγγέλθηκε παράσταση διαμαρτυρίας. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που αυτό συμβαίνει, εδώ και μήνες εν μέσω πανδημικής κρίσης είναι τακτική πολλών εφημερίδων να δηλώνουν σε αναστολή μέρος του προσωπικού τους αν και συνεχίζει να παρέχει εργασία, χωρίς κανείς από τους αρμόδιους συνδικαλιστές να αντιδρά. Ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης δέχθηκε επίθεση από τους “διάσημους” προπαγανδιστές της κυβέρνησης της ΝΔ που βρήκαν ευκαιρία. Ανταπάντησε όχι στη ΝΔ αλλά στους διαμαρτυρόμενους! Η απάντηση του (τη διαβάζετε αναλυτικά εδώ) περιέπλεξε με δραματικό τρόπο τις πράξεις του ως εκδότης για τις οποίες καταγγέλλεται, με τις έρευνες του ως δημοσιογράφος για τις οποίες βρίσκεται σε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ.  Χρησιμοποίησε μια συνηθισμένη και φυσική διαμαρτυρία εργαζόμενων δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τους “ασφαλίτες” και “καθοδηγούμενους από το Μαξίμου”, για να αντιπαρατεθεί με τον Κ.Μητσοτάκη. Πέτυχε το παντελώς αντίθετο. Να προκαλέσει νέο κύμα διαμαρτυρίας…

Το στρεβλό μοντέλο άσκησης δημοσιογραφίας σε ελεγχόμενα media με ορατές σχέσεις με τα πολιτικά κόμματα εξουσίας, είναι ολοφάνερο. Παραπέμπει στην ολέθρια τακτική του δημοσιογραφικού κλάδου την περίοδο προ των μνημονίων πως σημασία έχει να σωθούν τα μαγαζιά όχι οι δημοσιογράφοι. Το αποτέλεσμα γνωστό, τα ΜΜΕ έβαλαν λουκέτο, οι δημοσιογράφοι πέρασαν σε αχρηστία, νέοι εργοδότες, νέοι εκδότες, νέα Μέσα αναγεννηθήκαν με την εργασία εξαθλιωμένων πλέον δημοσιογράφων.

Απόψεις, όπως: οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται γιατί ασκούν ένα ξεχωριστό επάγγελμα, απεργίες πρέπει να γίνονται μόνο ενάντια στην εκάστοτε κυβέρνηση και όχι ενάντια στον εργοδότη, μετατράπηκαν και μετατρέπονται σε σύμμαχο των εργοδοτών στην απόλυτη καταβάθρωση της δημοσιογραφικής εργασίας.

Αναρτούμε τη νέα ανακοίνωση από τη Συνέλευση Εργαζομένων/Ανέργων/Φοιτητών στα ΜΜΕ για το γεγονός της διαμαρτυρίας και της μετατροπής της σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, με την οποία διαχωρίζουν τη θέση τους από τον εκδότη αλλά και τη χρησιμοποίηση τους από τους προπαγανδιστές της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αλληλεγγύη η συναδελφική, σ’ αφεντικά και κράτος φέρνει ταραχή»

Σχεδόν «μυθικές» διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει μετά την αναγγελία της η προγραμματισμένη συγκέντρωση της συνέλευσής μας έξω από τα γραφεία που στεγάζονται η εφημερίδα «Documento» και οι ιστοσελίδες «Κουτί της Πανδώρας» και «Documentonews», ιδιοκτησίας του Κώστα Βαξεβάνη, με το ζήτημα να ανάγεται ως ένα σημείο μείζονος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την αρχή έκανε ο εργοδότης Βαξεβάνης, ο οποίος αφού μας αποκάλεσε «ασφαλίτες» και «καθοδηγούμενους από το Μαξίμου», μας κάλεσε να «κοπιάσουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υφυπουργός Υγείας, γνωστός μάτσο «λαγός» του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ο οποίος αφού επανέλαβε τα περί «καθοδηγούμενων ασφαλιτών» μας έκανε γνωστό πως δεν τρομοκρατείται «ούτε ο ίδιος, ούτε ο Βαξεβάνης».

Στο όλο κλίμα συνέβαλε η – για ίδιον όφελος – πολιτική εκμετάλλευση της συγκέντρωσής μας από την κυβέρνηση, προεξέχοντος του ακροδεξιού υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, της γνωστής και μη εξαιρετέας «Ομάδας Αλήθειας» της ΝΔ και αλλων ιστοσελίδων που πρόσκεινται στη ΝΔ.

Τροφή στο «μύθο» έδωσε και το γεγονός πως σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της συγκέντρωσής μας στο Twitter, κατέρρευσε για τεχνικούς λόγους η ιστοσελίδα μας.

Όμως, το παραμύθι δεν έχει δράκους με ασφαλίτες, κρυφές συσκέψεις στο Μαξίμου, κατευθυνόμενες κινήσεις και ίντριγκες.

Στα 12 χρόνια ύπαρξής της, η συνέλευσή μας έχει τακτική εβδομαδιαία συνέλευση – σε ανακοινωμένο χρόνο και χώρο – από την οποία έχουν περάσει/συμμετάσχει δεκάδες ή και εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες και σύντροφοι/ισσες. Τα πρόσωπά μας είναι γνωστά. Η συνέλευση είναι, επίσης γνωστή τοις πάσοι για τη συμμετοχή της στους εργατικούς αγώνες του κλάδου των ΜΜΕ, είναι γνωστή για την παρουσία της στους αυτοοργανωμένους και αδιαμεσολάβητους – από κόμματα και γραφειοκρατικά συνδικάτα – κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Δεν έχει λοιπόν σε κανέναν να δώσει διαπιστευτήρια, πέρα από τους συναδέλφους μας και τους συνοδοιπόρους μας σε αυτούς τους αγώνες.

Για αυτό και η παρουσία της ενοχλεί. Γιατί, ο λόγος και η δράση της δεν ελέγχεται και δεν κηδεμονεύεται. Για αυτό και κάθε φορά που προβαίνουμε σε κάποια δράση, κάθε φορά που εκδηλώνουμε τη συναδελφική αλληλεγγύη μας, κάθε φορά που αποτυπώνουμε την πραγματικότητα της εργοδοτικής εκμετάλλευσης σε κάποια από τις επιχειρήσεις του κλάδου των ΜΜΕ, οι αντιδράσεις από τα αφεντικά είναι πανομοιότυπες.

«Είναι καθοδηγούμενοι», «τους έβαλε ανταγωνιστικό μέσο», «γιατί δεν πάτε στον τάδε εργοδότη που είναι δεξιός/αριστερός/χειρότερος/σκληρότερος και πολλά άλλα -ότερος».

Οπότε, καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η αντίδραση του αφεντικού Βαξεβάνη, τουναντίον η μόνη πρωτοτυπία του ήταν ο χαρακτηρισμός «ασφαλίτες», τον οποίον δεν είχαν τολμήσει να μας αποδώσουν ούτε τα δεξιά αφεντικά. Του δίνουμε γι’ αυτό τα credits.

Δεν πρωτοτύπησε, επίσης, όταν μέσα από την απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα» της συνέλευσής μας, απέφυγε – φυσικά – να απαντήσει στο δια ταύτα: Ίσχυε το καθεστώς αναστολής μετά κρυφής εργασίας; Προέβη σε απολύσεις και εξωθήσεις σε παραίτηση αυτό το διάστημα; Προειδοποίησε εργαζόμενους πως όποιος αντιδρά θα έχει την ίδια τύχη; Αναμένουμε!

Οσο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη συγκέντρωσή μας, διασαφηνίζουμε ότι ήμασταν, παραμένουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αταλάντευτα εχθροί της. Εχθροί μιας κυβέρνησης, υπό την ανοχή της οποίας, το καθεστώς αναστολής μετά κρυφής εργασίας, οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία κατά την πανδημία δεν ήταν προνόμιο του Βαξεβάνη, αλλά ήταν καθεστώς στη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου των ΜΜΕ – και φυσικά σε πολλούς άλλους κλάδους.

Εχθροί αυτής της κυβέρνησης και οποιασδήποτε άλλης που περνά ένα από τα πιο αντεργατικά νομοσχέδια από τη μεταπολίτευση και μετά, με το οποίο ανάμεσα σε άλλα καταργεί το οκτάωρο και την κυριακάτικη αργία και ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό.

Μιας κυβέρνησης που με πρόσχημα την πανδημία επιτέθηκε με μανία στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα στη νεολαία, επιτέθηκε και χτύπησε συγκεντρώσεις-πορείες, όπως για τη 17 Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη, επιτέθηκε σε κατοίκους όπως στην πλατεία Νέας Σμύρνης, εισέβαλε και εκκένωσε καταλήψεις, συνέλαβε και διατηρεί ομήρους εκατοντάδες διαδηλωτές, διατηρεί στους κόλπους της δηλωμένους/«μετανοημένους» φασίστες, εξαπέλυσε τις ορδές των ενστόλων να κάνουν τους καουμπόηδες της πόλης και της χώρας.

Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της.

Κλείνοντας, ο όλος θόρυβος γύρω από τη συγκέντρωσή μας μάς χαροποιεί. Μας χαροποιεί γιατί επιβεβαιώνει ότι έχουμε δίκιο, ότι η αλληλεγγύη η συναδελφική σ’ αφεντικά και κράτος φέρνει ταραχή.

Συγκέντρωση ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία έξω από τον όμιλο Βαξεβάνη, Κολωνού 12 -14, στο Μεταξουργείο, την Παρασκευή 28/5, στις 18:00

ΥΓ. Σε χθεσινή (25/05) ανάρτησή του στο Facebook, ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει: «Στους άγνωστους αγανακτισμένους θα συμπεριφερθούμε όπως αρμόζει. Θα τους λοιδορούμε και θα καταδεικνύουμε τη σχέση τους με την ανώνυμη βρωμιά που βγαίνει από τις τουαλέτες του Μαξίμου». Η συνέλευσή μας λοιπόν, μία συνέλευση εργαζομένων στα ΜΜΕ με 12ετή παρουσία και δεκάδες δράσεις, θεωρείται από τον αριστερό Κώστα Βαξεβάνη μία «παρακρατική» οργάνωση. Θα θέλαμε λοιπόν να ρωτήσουμε τον «δαιμόνιο» δημοσιογράφο και λάτρη της «ερευνητικής» δημοσιογραφίας Βαξεβάνη, αν θεωρεί ότι το left.gr (παρέμβαση στη Real News και και παρέμβαση στην digea), το alfavita.gr (μήνυση συνηγόρου Χρυσαυγιτών στη συνέλευση – μήνυση από παρακρατικό σε παρακρατικούς άραγε;), το Press Project (συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε η συνέλευσή μας στον όμιλο Μπόμπολα) ή η ΕΦΣΥΝ (παρέμβαση στη Huffington Post και με ειδική μάλιστα μνεία στις διαρκείς παρεμβάσεις που κάναμε τότε σε sites) αναπαράγουν ειδήσεις μιας «παρακρατικής» οργάνωσης με υπόγειες διασυνδέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΥΓ. 2 Θα θέλαμε επίσης να ρωτήσουμε τον τον «δαιμόνιο» δημοσιογράφο και λάτρη της «ερευνητικής» δημοσιογραφίας Βαξεβάνη, αν θεωρεί ότι το mediatvnews.gr ή το zoornalistas.com, που είναι γνωστό ότι αφορούν κάποιες από τις πιο σοβαρές φωνές για τα τεκταινόμενα στο χώρο των ΜΜΕ, αναπαράγουν ειδήσεις μιας «παρακρατικής» οργάνωσης με υπόγειες διασυνδέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΥΓ.3 Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με πολλά τέτοια παραδείγματα που δείχνουν ότι η Συνέλευσή μας, εδώ και 12 χρόνια, έχει καταφέρει να γίνει γνωστή στους εργοδοτικούς μιντιακούς κύκλους ακριβώς επειδή δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ας σταματήσει λοιπόν ο Κώστας Βαξεβάνης να αυτογελοιοποιείται προσπαθώντας να κάνει ανιστόρητες εξισώσεις γεμάτες λάσπη και να εκθέτει τον εαυτό του. Στο κάτω κάτω, μπορεί να ρωτήσει και την γραφειοκρατική ΕΣΗΕΑ (το Σωματείο στο οποίο ανήκει παρότι Εργοδότης και όχι εργαζόμενος) πόσες φορές μας έχει δει το ίδιο το Προεδρείο απέναντί του σε αγώνες, σε πορείες και στα γραφεία της να παλεύουμε για το δίκιο των συναδέλφων μας.

ΥΓ.4 Η χυδαιότητα που είχε εκτοξευθεί προς συναδέλφισσα το 2016 επαναλήφθηκε και διογκώθηκε περαιτέρω και σε αυτή τη συγκυρία.

Συνέλευση Εργαζομένων/Ανέργων/Φοιτητών στα ΜΜΕ

1 comment for “Η μετατροπή διαμαρτυρίας ενάντια σε απόλυση σε πολιτική σύγκρουση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στο στρεβλό μοντέλο της δημοσιογραφίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *