Η “Μακεδονία” επανακυκλοφορεί, ας θυμηθούμε το σκάνδαλο

makedonia-ktirio-pano-aplirotiΕνόψει της επανακυκλοφορίας της ιστορικής εφημερίδας από 24 εργαζόμενους που αντάλλαξαν το χρέος των δεδουλευμένων 17 μηνών με τη “χρήση” του τίτλου, ας θυμηθούμε τον “Βίο και την πολιτεία των υπευθύνων της «Μακεδονίας», όπως αναφέρονται στο υπόμνημα εργασιακού εκπροσώπου στο υπουργείο Εργασίας.

Υπόμνημα για την εφημερίδα “Μακεδονία” στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Στη Θεσσαλονίκη η οικονομική κρίση υπήρχε πολύ πριν από τα μνημόνια και αποτυπωνόταν στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας. Ενώ περικόπτονταν μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές με όχημα τα μνημόνια, συνιστούσε πρόκληση για μεγάλο μέρος της κοινωνίας η ύπαρξη μιας ιστορικής εφημερίδας που χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η διοίκηση της εταιρείας που επιδοτήθηκε με 10,2 εκατ. ευρώ (με υπογραφή Μηταράκη) επιφύλαξε τη σκληρότερη μεταχείριση για τους ίδιους τους εργαζόμενούς της μέσα από διαδοχικά “σχέδια σωτηρίας” που εκπόνησε: εκβιαστικά διλήμματα, περικοπές μισθών, απολύσεις και εκδικητική συμπεριφορά ενάντα σε όσους αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικά συμφωνητικά.

Η περίπτωση της “Μακεδονίας” ήταν η κορυφή του παγόβουνου στο διαρκές σκάνδαλο του γνωστού “τριγώνου της διαπλοκής” μεταξύ τραπεζών, πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.

Μια σειρά από λανθασμένες επιλογές της διοίκησης οδήγησαν στη σταδιακή απαξίωση του φύλλου που αποτυπώνονταν στις διαρκώς μειώμενες πωλήσεις. Το αποτέλεσμα ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου 2017 όταν οι 70 εργαζόμενοι που εγκλωβίστηκαν στο συγκρότημα (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας επ’ αόριστον διεκδικώντας τους συνολικά 18 οφειλόμενους μισθούς τους.

Τώρα η νομική εκπρόσωπος του Ρήγα και διαχειρίστρια της «Μακεδονίας» Β. Σουλοπούλου, απεργάζεται νέο “σχέδιο σωτηρίας” ενθαρρύνοντας ένα δήθεν “συνεταιριστικό σχήμα” κάποιων εργαζομένων πέριξ του διευθυντή προς τους οποίους θα εκμισθώσει τον τίτλο. Στο “σχέδιο σωτηρίας” συμμετέχουν περίπου 20 από τους συνολικά 70 εργαζόμενους (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί).

Η πλειοψηφία, τα 2/3 των εργαζομένων δεν έχουν πεισθεί να συμμετάσχουν και θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση ζητώντας την υποστήριξη της πολιτείας για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και όλων των νόμιμων απαιτήσεών τους.

Η αρχή του νήματος

Το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου η Μακεδονία πήρε κρατική επιδότηση 10,2 εκατ. ευρώ για να καλύψει ισόποσα χρέη σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και τελικά όχι μόνο δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη της άλλα έφτασε να χρωστάει σήμερα 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατ. στους εργαζόμενους, πρώην και νυν.

Η κρατική ενίσχυση δόθηκε με υπογραφή του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη (η τελευταία δόση στις 31 Δεκεμβρίου 2013), ύστερα από πολλές πιέσεις για να εξυγιανθεί η εκδοτική εταιρεία. Αντί όμως να εξυγιανθεί -δέκα μήνες μετά ζήτησε και τελικά εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα!

Από τα αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε τότε η εταιρεία, η κρατική ενίσχυση των 10,2 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για να πληρωθούν: 6.707.373,58 ευρώ στην εφορία της Θεσσαλονίκης για οφειλές στο Δημόσιο, 1.870.000 ευρώ στο ΤΑΤΤΑ, 954.154,41 ευρώ στο ΙΚΑ, 520.000 ευρώ στους εργαζομένους, 550.000 ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα ΕΔΟΕΑΠ και 1.488.472,01 στο ΤΣΠΕΑΘ.

Η διοίκηση της «Μακεδονίας», ως επιχείρημα προκειμένου να ενταχθεί στο άρθρο 99 για να «εξυγιανθεί», υποστηρίζει πως είχε ζητήσει την αναδιάρθρωσή της από το 2011 και είχε καταβάλει για τον λόγο αυτό το ποσόν των 21,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11,83 εκατ. ευρώ τα είχε βάλει ο μεγαλομέτοχος. Το δικαστήριο δεν πείσθηκε από τα επιχειρήματα της εταιρείας, που ζητούσε να επιμηκυνθούν για πέντε ακόμη χρόνια οι οφειλές στους εργαζομένους, στους πιστωτές και στα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.

Από την επιμήκυνση εξαιρέθηκαν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, τις οποίες όμως η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει, ενώ το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και το ΙΚΑ συμφώνησαν σε επιμήκυνση 180 δόσεων.

Ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Βίκυ Σουλοπούλου

Το 2002 ο επιχειρηματίας Γιάννης Ρήγας εξαγόρασε τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, ενώ πρώτος μάνατζερ της εφημερίδας είχε αναλάβει ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπαζίδης, ο οποίος τώρα είναι στη φυλακή για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου (αγοραπωλησίες ακινήτων της μονής Βατοπεδίου μέσω της εξωχώριας Torcaso InvestmentsLimited).

Ο Γιάννης Ρήγας είναι ο “έλληνας που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων” μέσω του ομίλου εταιρειών Sciens (“Διαμάντια και μπίζνες στη Νέα Υόρκη”,εφημερίδα τα Νέα 9-10-10).

H Sciens είναι ομπρέλα που φέρεται να καλύπτει πάνω από 150 εταιρικά σχήματα (hedge funds, δομημένα προιόντα, πάρκο φωτοβολταϊκών Ηλιόσφαιρα ΑΕ) πολλά από τα οποία έχουν έδρα τα νησιά Κέιμαν, τον Παναμά, την Κύπρο και άλλους εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους (“Γιάννης Ρήγας, ο άνθρωπος με τις 156 εταιρείες”, εφημερίδα Ελευθεροτυπία 18-12-11).

Στις 24 Δεκεμβρίου 2010 ιδρύεται η offshore εταιρεία, θυγατρική της Sciens με την επωνυμία “Cyprus Properties & Holdings που έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν και σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας την ίδια ημέρα κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ (εφημερίδα “το Βήμα της Κυριακής”, 11-12-11). Το δάνειο εγκρίθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 και εκταμιεύθηκε αυθημερόν.

Ενδεχομένως, την εποχή αυτή συνάφθηκαν οι σχέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος με το τότε μέλος του δ.σ της Proton Bank Xασδάι Καπόν και υπό το πρίσμα αυτό ίσως εξηγείται το φαινομενικά ανεξήγητο και σύντομο πέρασμά του από τη διοίκηση της εφημερίδας το 2015.

Ο Χασδάι Καπόν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης το 2014 όταν εκδόθηκε το βούλευμα για την υπόθεση της Proton Bank που τον παραπέμπει να δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας στο δημόσιο.

Δάνειο ύψους 1.5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εφημερίδα και από την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας η νέα διοίκηση αναζητά τρόπους για να εισπράξει συνολικά 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα, Sciens.

Τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2017 αποκάλυψαν ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα όπως αποτυπώθηκαν στα Paradise Papers: Το 2011 τρεις νεοσύστατες εταιρίες offshore με έδρα τα νησιά Κέϊμαν πήραν δάνεια 81, 4 εκατ. ευρώ από την Proton Bank του διωκόμενου Λαυρεντιάδη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εταιρία που διαχειρίστηκε τις επενδύσεις αυτών των funds είναι η Hellenic Alternative Management, τη διαχείριση της οποίας είχε η Sciens με βασικό μέτοχο τον Ι. Ρήγα. Κατά τους ελεγκτές της ΤτΕ, βρέθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ να έχουν πληρωθεί ως «μεσιτικά» σε μία άλλη υπεράκτια εταιρία στα νησιά Κέϊμαν, την Boukoleon.

Εκ μέρους της Boukoleon υπογράφει ο Ι. Ρήγας, ένας εκ των πέντε μετόχων της εταιρίας αυτής (επίσης ο αδελφός του, ένα στέλεχος της Sciens, ένα της Appleby Trust (τα στοιχεία της οποία διέρρευσαν μέσω των τελευταίων αποκαλύψεων) και ο… υπουργός Οικονομικών των νησιών Κέϊμαν!

Στον σχετικό κατάλογο των Paradise Papers περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και μεταξύ αυτών γνωστές οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, πολιτικών, όπως Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Μαρία- Εύα Γκραμπόφσκι (σύζυγος Κ. Μητσοτάκη), Βενιάδης, Διαμαντοπούλου, Ποταμιάνος, Τσάκος, Ρέστης, Στέγγος, Βγενόπουλος, Intralot (Κόκκαλης), Sciens (Ρήγας).

Μεταξύ των αναφερόμενων περιλαμβάνονται και ο πρώην γενικός διευθυντής της εφημερίδας Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου, αλλά και οι ΒορειοΕλλαδικές Εκτυπώσεις, η εταιρία που στήθηκε από τους διοικούντες την «Μακεδονία» με το νοικιασμένο πιεστήριο του «Αγγελιοφόρου».

Κωστής Κεκελιάδης, μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα), εργασιακός εκπρόσωπος στην εφημερίδα «Μακεδονία» 2014-2016.

 

20 Δεκεμβρίου 2017

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Ψήφισμα για την εφημερίδα «Μακεδονία»

Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του μιντιακού χώρου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με ένα καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μηντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η διακοπή κυκλοφορίας των εφημερίδων του συγκροτήματος «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και προηγουμένως «Σπορ του Βορρά» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι- με την εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλομένων με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος», που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα (ΔΟΛ, Πήγασος).

Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Όπως είδαμε και στις τελευταίες ανακαλύψεις των Paradise Papers, όπου περιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Β.Σουλοπούλου. Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση – αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. Δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, μετά την αλλαγή διοίκησης της, ψάχνει να βρει τα 96 εκατ. Ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.

Τώρα οι διοικούντες την εφημερίδα απεργάζονται νέα σχέδια: να πτωχεύσουν την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία offshore και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα νέο σχήμα.

Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ζητάει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα αναδειχθεί να παρακολουθήσει το θέμα και να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα να απαλλαγεί η επιχείρηση με την όποια διάδοχη κατάσταση από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *