Η ηγεσία των συνδικαλιστικών ενώσεων βαφτίζει αγώνα τις…διαπραγματεύσεις

αναδημοσίευση από το blog της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή”

Η ομόφωνη απόφαση της περασμένης Παρασκευής, 4 Δεκέμβρη, όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για το νομοσχέδιο Πέτσα πήγε …περίπατο μετά τις συναντήσεις με τους εργοδότες, μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα πρωί και μεσημέρι αντίστοιχα. Η απόφαση ήταν σαφής όπως και το πλαίσιο ενώ παρά τις διαφωνίες ορισμένων προέδρων ενώσεων, συμφωνήθηκε πως η διαπραγμάτευση θα γίνει εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων. Ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι στα κανάλια να είναι έτοιμοι για απεργία σήμερα Δευτέρα. Και αντί οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους που είχαν αρχίσει να δέχονται έντονες πιέσεις με διαφόρων ειδών email που έστελναν οι εργοδότες, έκαναν επιτόπου στροφή και αποφάσισαν να μην γίνει απεργία γιατί συνεχίζεται η διαπραγμάτευση! 

Η τακτική που ακολούθησαν είναι πολύ γνωστή στο χώρο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΜΜΕ. Την απόφαση πήραν όχι τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων αλλά οι πρόεδροι! Την ανακοίνωσαν στους εκπροσώπους στα τηλεοπτικά κανάλια και μετά φρόντισαν με την προσφιλή πραξικοπηματική τους τακτική να την περάσουν στα ΔΣ με αποφάσεις πλειοψηφίας. 

Τους έδωσαν κάτι μεγάλο και τρανό οι εργοδότες, μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ; Το μόνο που αποδέχθηκαν από το πρώτο 5λεπτο της συνάντησης ήταν να μην μπει στο νομοσχέδιο η απασχόληση στα κανάλια με δελτίο παροχής υπηρεσιών για τυ 280 που θα απομείνουν συνολικά με σταθερή θέση εργασίας κι αυτό το “δώρο” προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες το ανταλλάσσουν με συμφωνία να είναι υποχρεωτικός μόνο ο αριθμός των 280 εργαζόμενων ανά τηλεοπτικό κανάλι με σταθερή σχέση εργασίας και το υπόλοιπο 30% των “400 ατόμων” να προέρχεται-προσμετράται από τις θυγατρικές τους εταιρείες εντός ή εκτός Ελλάδας, από συνεργαζόμενες εταιρείες ή άλλες. Όλοι οι συνδικαλιστές γνώριζαν εξαρχής πως η παράγραφος για τα δελτία παροχής ήταν αυτό που θα έβγαινε από το νομοσχέδιο. Κι όμως η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το χαρακτήρισε “νίκη”. (ντρέπεται και η ντροπή δηλαδή). Για να μην μιλήσουμε για τις απίστευτες ανακρίβειες που ειπώθηκαν στη συνάντηση για τα “δώρα” της κυβέρνησης σε Digea και τηλεοπτικούς σταθμούς. Φυσικά και έγινε ξεκάθαρο με τον πιο επίσημο τρόπο πως τις διατάξεις του άρθρου 41 στο νομοσχέδιο τις προώθησε η ΕΙΤΗΣΕΕ στην κυβέρνηση.

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος σε κοινή γραμμή με τους εργοδότες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών υπερασπίστηκε την “ευελιξία”. Και επειδή έπρεπε τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη να μιλήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μέσω των ελεγχόμενων τηλεοπτικών σταθμών, έγιναν ευέλικτοι και οι συνδικαλιστές, αλλάζοντας την απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση. 

Η παρακάτω ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη διαπραγματευτική ευελιξία υπέρ εργοδοσίας και κυβέρνησης. Αυτό που δεν λέει είναι πως αυτή τη φορά η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Ελήφθη κατά πλειοψηφία και με πραξικοπηματικό τρόπο. Αύριο Τρίτη θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τις συνδικαλιστικές ενώσεις να έχουν κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα πίσω. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κύριο Στέλιο Πέτσα καθώς και με αντιπροσωπεία της ΕΙΤΗΣΕΕ (κατόπιν αιτήματός της) εμμένουν στην απαίτησή τους για την απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορά στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.  
Συνεχίζουμε και αύριο Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2020 τις διαπραγματεύσεις και καλούμε τους συναδέλφους σε άμεση ετοιμότητα και εγρήγορση για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ο δίκαιος αγώνας μας συνεχίζεται.  


ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *