Η ΕΡΤ κατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

ιονιοΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
(Ομόφωνη Απόφαση 13ης Συνεδρίασης Συνέλευσης, 09-05-2019, για το 3ο θέμα ημερήσιας διάταξης: «Λήψη απόφασης σχετικά με υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων πτυχιακής εργασίας φοιτήτριας του ΤΤΗΕ»)
Η ακαδημαϊκή πορεία του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας από την αρχή της λειτουργίας του τεκμηριώνεται μεταξύ άλλων από την υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική εργασία των φοιτητών του στο πεδίο των ψηφιακών και οπτικοακουστικών τεχνών. Πολλές από τις εργασίες αυτές βραβεύονται διεθνώς και προβάλλονται στο κοινό υπό τις προϋποθέσεις της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η Συνέλευση του Τμήματος με λύπη διαπιστώνει ότι η αυτονόητη τήρηση της νομοθεσίας δεν ακολουθήθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας στην περίπτωση της φοιτήτριας Μαρίας – Κωνσταντίνας Σταυρουλάκη και του οπτικοακουστικού έργου «Symi, the Lady of the Dodecanese – ΣΥΜΗ Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ», το οποίο ήταν το αποτέλεσμα της πτυχιακής της εργασίας. Το εν λόγω έργο προβλήθηκε σε πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ, στο πλαίσιο παρουσίασης της Σύμης, χωρίς την συναίνεση της δημιουργού, αλλά και χωρίς καμία αναφορά σε αυτήν. Επιπλέον, στην εν λόγω εκπομπή προβλήθηκε μέρος αυτού με παρεμβολή πλάνων άλλου βίντεο ανά διαστήματα και εν τέλει συνένωση των δύο σε ένα. Είναι επίσης απαράδεκτο ότι η ΕΡΤ δεν δέχτηκε να επανορθώσει ούτε να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία, ακόμη και μετά την αποστολή εξωδίκου εκ μέρους του Τμήματος.
Η Συνέλευση του Τμήματος, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει με την ΕΡΤ, την καλεί για άλλη μια φορά να αποκαταστήσει την αλήθεια και να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία. Παράλληλα, δηλώνει ότι θα είναι συμπαραστάτης στην όποια μορφή διεκδίκησης ακολουθήσει η απόφοιτός του κα. Μαρία – Κωνσταντίνα Σταυρουλάκη, με την ελπίδα ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους περιστατικά.

1 comment for “Η ΕΡΤ κατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published.