Η έμμεση χρηματοδότηση της τηλεοπτικής ολιγαρχίας


Ματίνα Παπαχριστούδη στο
ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Οι λίστες διαφημιστικής χρηματοδότησης, οι χαριστικές ρυθμίσεις για τη μη πληρωμή των τηλεοπτικών αδειών, το χάρισμα φόρων, δεν είναι τα μόνα ευχαριστήρια δώρα της κυβέρνησης στους «συνεταίρους» της τηλεοπτικής χειραγώγησης. Τον κατάλογο της χρηματοδότησης στη λειτουργία του ιδιότυπου πολιτικού συνεταιρισμού τους συμπληρώνει η ενίσχυση της τηλεοπτικής παραγωγής, με τη διάθεση πόρων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για το νόμο ενίσχυσης οπτικοακουστικής παραγωγής μέσω του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), γνωστό ως νόμο Κρέτσου, με τον οποίο χρηματοδοτείται το 40% της παραγωγής ταινιών, σήριαλ και ψηφιακών παιχνιδιών.

Η ενίσχυση αυτή μετά το 2017, λειτούργησε ως σημαντική κινητήριος δύναμη για τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και τις τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας. Αυτή τη στιγμή προβάλλονται περισσότερες από 12 σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς. Σχεδόν όλες παράγονται μέσω της χρηματοδότησης του ΕΚΟΜΕ. Ενδεικτικά, οι Άγριες Μέλισσες του ΑΝΤ1 επιδοτήθηκε για τον β ́ κύκλο της με 1.607.808 ευρώ και για τον α’ κύκλο με 1.685.708 ευρώ. Από τα λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία γνωρίζουμε πως για τη σεζόν 2018-2019 ο ΑΝΤ1 χρηματοδοτήθηκε για την παραγωγή σειρών με 2,5 εκατ. ευρώ, ο Alpha με 2 εκατ., ο ΣΚΑΪ σχεδόν με ένα εκατ. Συγκεκριμένα στοιχεία χρηματοδοτήσεων δεν δίνει το ΕΚΟΜΕ. Για το 2021 το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης, το μοντέλο προσφέρει χρηματοδοτικά δάνεια στις εταιρείες παραγωγής. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η αλλαγή που ετοιμάζει η κυβέρνηση και με την οποία το ποσοστό ενίσχυσης 1,5% που όφειλαν να πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης και συνδρομητικής τηλεόρασης θα κατευθύνεται πλέον στο ΕΚΟΜΕ και όχι στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Επίσης, σε άσχετο νόμο, έδωσε τη δυνατότητα να διατίθεται το 50% του ποσού σε διαφημίσεις κινηματογραφικών ταινιών. Πρακτικά, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα αποδίδουν το μισό του 1,5% στο ΕΚΟΜΕ για να το πάρουν πολλαπλάσιο πίσω ως επιδότηση των τηλεοπτικών τους σειρών! Τη φετινή σεζόν έγινε μια ακόμη σημαντική προσθήκη. Τα τη- λεοπτικά κανάλια θα επιδοτούνται και για τα ριάλιτι παιχνίδια, η αρχή έγινε με την έγκριση ενίσχυσης των “Οικογενειακών ιστοριών” του Alpha.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *