Ημέρα Τερματισμού της ατιμωρησίας εγκλημάτων δημοσιογράφων, η ΔΟΔ ξεκινά διεθνή εκστρατεία

Απειλήθηκαν, επιτέθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, φυλακίστηκαν και σκοτώθηκαν. Πολλοί δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πληρώνουν με τη ζωή τους επειδή είναι δεσμευμένοι με την ελευθερία της πληροφόρησης και της δημοκρατίας. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα εναντίον Δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ξεκινά την ετήσια εκστρατεία της για να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να θέσουν τέρμα στην ατιμωρησία, να καταγγείλουν τα εγκλήματα που στοχεύουν σε δημοσιογράφους και τα οποία παραμένουν ατιμώρητα τη στιγμή που οι υπαίτιοι δεν έχουν καμία επίπτωση.

Η Διεθνής Ομοσπονδία ανήγγειλε καμπάνια 3 εβδομάδων, ως τις 23 Νοεμβρίου ζητώντας από τις ενώσεις μέλη της να μετάσχουν σε αυτήν.

Η ατιμωρησία συμβαίνει όταν τα κράτη δεν επιδιώκουν αποζημίωση για εγκλήματα εναντίον εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, όπως σωματική και διαδικτυακή παρενόχληση, απειλές, επιθέσεις, αυθαίρετη σύλληψη και δολοφονία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό . Η ατιμωρησία συμβαίνει επίσης όταν αυτοί που διέταξαν τα εγκλήματα περπατούν ελεύθεροι και παραμένουν στην εξουσία, ενώ άλλοι χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίος τράγος.

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε πέντε χώρες όπου τα ποσοστά ατιμωρησίας για τέτοια εγκλήματα απειλούν σοβαρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: Υεμένη, Ινδία, Ρωσία, Μεξικό και Σομαλία.

Ενώ τα εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων είναι σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητα – σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο ένα στα δέκα από αυτά τα εγκλήματα καταλήγει σε καταδίκες – πρόσφατα υπήρξαν κάποια καλά νέα και έχουν επιλυθεί μερικές σημαντικές περιπτώσεις δολοφονιών δημοσιογράφων.  

Στις Φιλιππίνες , ο τροχός της δικαιοσύνης τελικά γύρισε, με ετυμηγορία εναντίον των πρωταγωνιστών της σφαγής Mindanao της 23ης Νοεμβρίου 2009, η μοναδική θανατηφόρα επίθεση στα ΜΜΕ, στην οποία σκοτώθηκαν 32 δημοσιογράφοι. Ορισμένοι από αυτούς που συνδέονται με τη βάναυση δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα, συνελήφθησαν και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της δολοφονίας αντιμετωπίζει ποινικές διαδικασίες.

Στη Σομαλία, ο Γενικός Εισαγγελέας, σε μια ξεκάθαρη κίνηση προς τον τερματισμό της ατιμωρησίας, διόρισε Ειδικό Εισαγγελέα για τη διερεύνηση δολοφονιών δημοσιογράφων, ενώ στην Κολομβία υπήρχε μια ιστορική απόφαση που καταδικάζει εκείνους που ευθύνονται για τις απειλές, την παρενόχληση και τα ψυχολογικά βασανιστήρια της δημοσιογράφου Claudia Julieta Duque , αναγκάζοντας το κολομβιανό κράτος να πληρώσει την αποζημίωση.

Αυτές οι ενθαρρυντικές κινήσεις ενάντια στην ατιμωρησία είναι απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ατιμωρησίας στις χώρες τους, εάν έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση να το πράξουν. Ωστόσο, οι θετικές περιπτώσεις παραμένουν σπάνιες .

Το IFJ, μαζί με τους συνεργάτες του σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσει να αναφέρει και να παρακολουθεί τις έρευνες κάθε δημοσιογράφου που δολοφονείται οπουδήποτε, πιέζοντας τις αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη. Η ατιμωρησία είναι διαβατήριο για περισσότερη βία και επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων μας.

Για τη μνήμη των δολοφονημένων συντρόφων μας, για την ασφάλεια και το μέλλον της δημοσιογραφίας: πείτε όχι στην ατιμωρησία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *