Εχει ή δεν έχει, τελικά, η ΕΡΤ ανταποκριτή στην Ουκρανία;

Γράφει για το blog ο Ανταποκριτής

Κάτι δεν πάει καλά με την ΕΡΤ και τα κράτη του πρώην μετασοβιετικού χώρου. Πέρυσι, μετά την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία, θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι το πρόσωπο που είχε προσληφθεί για να εκτελέσει τα καθήκοντα του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Ρωσία έδινε «ανταποκρίσεις» από την Αθήνα. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρούς κραδασμούς στην ηγεσία της ΕΡΤ.

Τώρα, το πρόσωπο που, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ, είχε προσληφθεί ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού στην Ουκρανία, στις 7 Ιουνίου 2022, εμφανίζεται στα social media να ζητάει οικονομική ενίσχυση από γνωστούς και φίλους, προκειμένου να πραγματοποιήσει αποστολή στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας.

(φ 1)

Για τα δεδομένα, μάλιστα, της δημόσιας τηλεόρασης, οπότε οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και αποστασιοποιημένοι από τις κάθε λογής «γραμμές», ο ίδιος εμφανίζεται να δέχεται ενίσχυση, όπως για παραδειγμα «δωρεά» αλεξίσφαιρου γιλέκου, από το «Συντονιστικό των Ουκρανών της πλατείας Συντάγματος». Αραγε, πως επιτρέπει η ΕΡΤ να ταυτίζεται ένας δημοσιογράφος της, ένα μέλος της, με Συλλόγους, Σωματεία και συλλογικότητες που ουδεμία σχέση έχουν με το ίδιο το Μέσον Ενημέρωσης; ( οι φωτογραφίες προέρχονται από την κλειστή ομάδα)…

 Οι δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ, αλλά κυρίως της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, και που οι ανταποκριτές της στις διάφορες χώρες είναι και «εκπρόσωποι» του ελληνικού κράτους, υποχρεούνται να είναι -στον υπέρτατο βαθμό- μακριά από φορείς που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα «στρατόπεδα» και να παρουσιάζουν τις ειδήσεις αντικειμενικά. 

Εξακολουθεί, άραγε, το πρόσωπο αυτό να είναι ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία; Εάν ναι, τότε γιατί ζητάει οικονομική ενίσχυση από τους αναγνώστες του και όχι από την ΕΡΤ; Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2023, πάντως, όπως φαίνεται στο site της ΕΡΤ, ο ίδιος δίνει ανταποκρίσεις στο κανάλι. Εάν εξακολουθεί να είναι ανταποκριτής της, τότε κάθε άλλο παρά περιποιεί τιμή στη δημόσια τηλεόραση να εμφανίζεται και, είτε να παίρνει «δωρεά» από το «Συντονιστικό των Ουκρανών της πλατείας Συντάγματος», είτε να ζητάει οικονομική ενίσχυση μέσω των social media.

Επιπλέον, εάν είναι ανταποκριτής της δημόσιας τηλεόρασης της Ελλάδας, επιβεβλημένο είναι να περιορίσει τον ρόλο του σε αυτόν του «ψυχρού», αντικειμενικού και αποστασιοποιημένου παρατηρητή και μεταφορέα των γεγονότων και όχι σε αυτόν του σχολιαστή ακόμα και των κάθε λογής δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που δεν του αρέσουν (!).

Για παράδειγμα, τελευταία επιτίθεται, και μάλιστα με ειρηνικό ύφος, κατά του ιστότοπου, in.gr, επειδή με αφορμή την τιμητική απόδοση της ονομασίας «Εντελβάϊς» σε μονάδα του ουκρανικού στρατού από τον Ζελένσκι, θύμισε ότι αυτή η «ταξιαρχία Εντελβάϊς» των ναζί ευθύνεται για σφαγές -και- στην Ελλάδα.

 

Δικαίωμά του, βέβαια, είναι να επιδίδεται στον ρόλο του σχολιαστή με άρθρα του στα ιδιωτικά ΜΜΕ και αναρτήσεις του στα social media, αρκεί να μην είναι εκπρόσωπος της δημόσιας τηλόρασης της χώρας. Διότι, σε αυτή την περίπτωση, η διοίκηση της ΕΡΤ κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι, όχι μόνο αδιαφορεί για την δημοσιογραφική δεοντολογία, και για το τι πράττουν δημοσιογραφικά τα μέλη της, αλλά και ότι κλείνει το μάτι στις κάθε λογής προπαγάνδες. 

Να υποθέσουμε ότι, εάν κάποιος δημοσιογράφος – μέλος της ΕΡΤ εκθείαζε τον Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετέφερε την προπαγανδιστική γραμμή του Κρεμλίνου, και ζητούσε οικονομική ενίσχυση από φιλο-Πούτιν οργανώσεις και Συλλόγους στην Ελλάδα, θα έμενε στη θέση του; Και όλα αυτά, ενώ θα πληρωνόταν από τον Ελληνα φορολογούμενο; Καλό είναι η διοίκηση της ΕΡΤ να αναλάβει τις ευθύνες της και να σεβαστεί στοιχειωδώς τη δημοσιογραφική δεοντολογία. 

Τέλος, ουδόλως περιποιεί τιμή στην ΕΡΤ να βγαίνει δημοσιογράφος – μέλος της και να λέει ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου» από τη ρωσική προπαγάνδα και γι’ αυτό, κατά τις δημοσκοπήσεις, επιδεικνύουν μικρό ποσοστό υποστήριξης προς την Ουκρανία. Αραγε, η διοίκηση της ΕΡΤ ταυτίζεται με τέτοιου είδους θέσεις που αποτελούν ύβρη προς τους Ελληνες, οι οποίοι και πληρώνουν τη δημοσία τηλεόραση;

3 comments for “Εχει ή δεν έχει, τελικά, η ΕΡΤ ανταποκριτή στην Ουκρανία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *