Εξώδικο “ενόχλησης” υπουργού για ρεπορτάζ στη “Νέα Κρήτη”

Εξώδικο έστειλε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στην εφημερίδα Νέα Κρήτη επειδή δεν του αρέσει η κριτική στα πεπραγμένα του! Αναδημοσιεύουμε την απάντηση της εφημερίδας με τίτλο “Η αλαζονεία και η αμετροέπεια της εξουσίας- Θέμα Δημοκρατίας και για τα ΜΜΕ της Κρήτης”. Είναι φανερό πως στην κυβέρνηση Κυριάκος Μητσοτάκη έχουν καλομάθει με την εξαφάνιση οποιασδήποτε δημοσιογραφικής φωνής στα συστημικά ΜΜΕ τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με την κρατική χρηματοδότηση, τους κακοφαίνεται όταν υπάρχουν Μέσα και δημοσιογράφοι που απλά κάνουν τη δουλειά τους και δεν συνηθίζουν στην αποκλειστική δημοσίευση των non paper και των γραμμένων έτοιμων κομματιών από τις ομάδες επικοινωνίες. Ακόμη και η αυτονόητη δημοσιογραφική καταγραφή με τους παραδοσιακούς όρους του επαγγέλματος -αποστασιοποίηση-ουδετερότητα- ερωτήματα-έλεγχος της πολιτικής εξουσίας λόγω δημοσίου συμφέροντος, τους εξοργίζει. Το εξώδικο Αυγενάκη απλά επιβεβαιώνει πως για την κυβέρνηση της Ν.Δ λόγο και χώρο πρέπει να έχουν μόνο οι “πετσωμένες” φωνές και γραφίδες…

Η απάντηση της εφημερίδας Νέα Κρήτη

Η δημοσιογραφική λειτουργία βασίζεται και προϋποθέτει ένα αναφαίρετο δικαίωμα: της κριτικής και του ελέγχου της εξουσίας. Δίχως τον έλεγχο της εξουσίας, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του Τύπου!

Στελέχη της κυβέρνησης – να θυμίσουμε, μιας κυβέρνησης που εγκαλείται για παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών – θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω της κριτικής, υπεράνω του ελέγχου από τον Τύπο. Και όταν διαβάζουν το όνομα τους στις στήλες μιας εφημερίδας, όντες υποκείμενοι κριτικής, σπεύδουν να αντιδράσουν. Σπασμωδικά, συνήθως ασύμμετρα με το μέγεθος της κριτικής και βεβαίως και δημόσια.

Και στη δημόσια σφαίρα η δημοσιοποίηση της αντίδρασης συνοδεύεται και από «μαθήματα δημοσιογραφίας» και τις περισσότερες φορές με «απειλές» δικαστικών διώξεων. Προσοχή: Όχι ποινικού, αλλά αστικού χαρακτήρα, με βάση τον κατάπτυστο τυποκτόνο νόμο «περί αστικής ευθύνης του Τύπου», που όλο καταργείται και όλο παραμένει στη φαρέτρα των πολιτικών που λησμονούν ότι «η τιμή τιμή δεν έχει!».

Ας μιλήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα: Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχώρησε σε εξώδικο κατά της «ΝΚ» και του διευθυντή σύνταξής της, για μια σειρά δημοσιευμάτων που θεωρεί προσβλητικά ή συκοφαντικά (κατά περίπτωση) για το άτομό του.

Δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες για τα δημοσιεύματα που «ενόχλησαν» τον κ. υφυπουργό. Αυτό θα γίνει σε άλλο χρόνο και πιθανόν και σε άλλο τόπο. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι τα δημοσιεύματα αυτά ούτε προσβλητικά, ούτε συκοφαντικά είναι. Στόχο είχαν να ασκήσουν κριτική στην εξουσία, εν προκειμένω προσωποποιημένης στο συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος. Και είναι μέχρι κεραίας και απολύτως αληθή, όπως έχει προκύψει από ενδελεχή έρευνα, απτά στοιχεία και μαρτυρίες (μέχρι και άμεση διόρθωση έχει γίνει σε συγκεκριμένη περίπτωση).

Ο κ. Αυγενάκης προσωποποιεί μια εξουσία που συνεχίζει να συμπεριφέρεται αλαζονικά, με αμετροέπεια και έλλειψη σεβασμού στους πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γιατί η αδέσμευτη δημοσιογραφία είναι ένας από τους πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δε δεχόμαστε μαθήματα δημοσιογραφίας και πολύ περισσότερο δημοκρατίας από πολιτικούς που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν τη θεσμική τους ιδιότητα ως μέσο αυτοπροβολής. Δεν απεμπολούμε το δημοκρατικό δικαίωμά μας, το συνταγματικά κατοχυρωμένο και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακόμη (το οποίο δικαίωσε τη «ΝΚ» σε μια τέτοια ακριβώς περίπτωση), στην οξεία και δίχως συμβιβασμούς κριτική στα πρόσωπα που ασκούν εξουσία. Και όχι ακκιζόμενοι με τους πρόσκαιρους φορείς αυτής της εξουσίας, που έμπλεοι αλαζονείας προσπαθούν να σιγάσουν κάθε φωνή που τους κάνει κριτική.

Μήπως ο κ. Αυγενάκης, όπως άλλωστε κάνει στο εξώδικό του, θέλει να του παραχωρήσουμε τη δημοσιογραφική μας γραφίδα και να μας μας υπαγορεύει ο ίδιος το τι ακριβώς θα γράφουμε;

Απαντήσεις θα δοθούν σε όποιο πεδίο και χώρο επιλέξει ο κ. Αυγενάκης. Και θα είναι αποστομωτικές σε όλες τις αιτιάσεις που προβάλλει. Και όχι μόνο σ’ αυτές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *