Εκδοτικό θράσος στη “Μακεδονία” και οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα;

makedonia-aplhrwtoiΕδώ φθάσαμε. Να χρωστάει 11 μήνες μισθούς και να απολύει εργαζόμενους επειδή δεν συμμορφώνονται με τις εντολές της διοίκησης. Για την εφημερίδα “Μακεδονία” ο λόγος. Μια εφημερίδα που έλαβε επί Ν.Δ καθαρή κρατική ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ, πτώχευσε την επιχείρηση, έκανε παιχνίδια εκδοτικά και έχει απλήρωτους 11 μήνες τους εργαζόμενους! Τα λεφτά του υπ. Ανάπτυξης προφανώς κι έκαναν φτερά. Και ρωτάμε, ένας αρμόδιος που τα υπουργεία που ενέκριναν την κρατική χρηματοδότηση δεν υπάρχει να κάνει έλεγχο; Ένας αρμόδιος του υπουργείου Εργασίας δεν υπάρχει να κάνει έλεγχο; Χορτάσανε οι εργαζόμενοι από τα παχιά ανέξοδα λόγια των αρμοδίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πως “τουλάχιστον θα υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις”…Ιδού το παράδειγμα της “Μακεδονίας”, είναι μπροστά τους και πάλι δεν κάνουν τίποτε…

Διαβάζουμε την ανάρτηση του “Ασύνταχτου Τύπου”
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Τρομοκράτηση και εκδικητικότητα της εργοδοσίας, η οποία χρωστάει στους εργαζόμενους 11 μισθούς και απολύει 2 δημοσιογράφους!
Η επιχείρηση της εφημερίδας «Μακεδονία» δεν λέει να αποδεχθεί τις  στοιχειώδεις υποχρεώσεις  της προς τους εργαζόμενους, στους οποίους τα οφειλόμενα φθάνουν σήμερα τα 11 μηνιάτικα! Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ο αδελφός του μεγαλομετόχου Τζον Ρήγα, Θόδωρος, δεν μπόρεσε να δεσμευτεί στις συνδικαλιστικές ενώσεις ούτε καν για την καταβολή ενός μισθού, πλέον του ποσού των 1,70% μισθών που είχε γνωστοποιήσει η νομική εκπρόσωπος (πραγματική εκδότης) Β. Σουλοπούλου, με σύμβουλο τον Χασδάϊ Καπόν, ότι θα καταβληθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι  είναι ταλαιπωρημένοι, αλλά και εξοργισμένοι, διατυπώνοντας διάφορες σκέψεις γιαδυναμικές αντιδράσεις.

Αντί δε η εργοδοσία να φροντίσει για την αποπληρωμή των οφειλόμενων, προχωράει σε απόλυση (αύριο Πέμπτη 1/12) 2 εξ αυτών που δεν είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις, με έναν ωμό εκβιασμό: «ή υπογράφετε ατομικές ή απολύεστε» και συσχετίζοντας ευθέως τις απολύσεις με την άρνηση υπογραφής ατομικών συμβάσεων.

Ταυτόχρονα ομολογεί με κυνικότητα την εκδικητικότηταέναντι αυτών που υπερασπίζονται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας. Ο εκδικητικός χαρακτήρας των απολύσεων φαίνεται και από το γεγονός ότι η επιχείρηση όχι μόνο δεν θα έχει οικονομικό όφελος, αλλά αντίθετα σημαντική ζημία, αφού είναι υποχρεωμένη να πληρώσει αποζημιώσεις πολλαπλάσιες του ποσού που θα εξοικονομούσε αν υπέγραφαν ατομική σύμβαση για ένα έτος.

Επιπλέον, οι απολύσεις των 2 αποτελούν ευθέως μια πράξη τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού της εργοδοσίας, για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στη διαχείριση της ιστορικής εφημερίδας της πόλης. Η οποία σημειωτέον, προ τριετίας πήρε 10 εκατομμύρια κρατική επιχορήγηση από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ένα δάνειο 1.5 εκατ. από την Πειραιώς, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με μπλοκάρισμα των κατασχέσεων και ρύθμιση των οφειλόμενων μετά την τριετία. Παρ’ όλα αυτά εδώ και ένα χρόνο τα οφειλόμενα των τρεχόντων δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους αυξήθηκαν και έφτασαν τους 11 μήνες.

Η εργοδοσία της εφημερίδας «Μακεδονία» το μόνο που δείχνει να ξέρει είναι να εφαρμόζει όλη την αντεργατική γκάμα (πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, μειώσεις  μισθών, μονομερείς περικοπές, απολύσεις, εκβιαστικές αποχωρήσεις, ατομικές συμβάσεις), αυθαιρετώντας, εκβιάζοντας, τρομοκρατώντας.

Αποψίλωσαν την εφημερίδα, εξαθλίωσαν τους εργαζόμενους, καταρρακώνουν την ενημέρωση. Γι” αυτό και ως μόνη λύση μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία και  τρομοκρατία προβάλλει η δυναμική αντίσταση. Ο αγώνας αφορά τον πυρήνα των στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων, των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, της ίδιας της ενημέρωσης.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4/12/2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.