Ειδήσεις που μεγεθύνονται, ειδήσεις που απαγορεύονται

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Ολοένα και πιο ξεκάθαρο γίνεται στο δεύτερο εφιαλτικό κύμα της πανδημικής κρίσης πως η προπαγάνδα και η χειραγώγηση υπηρετούνται μέσω κεντρικού κυβερνητικού ελέγχου στο σύνολο της ενημέρωσης. Οριστικοποιήθηκε η τροφοδοσία των ΜΜΕ και των ανθρώπων τους από το ιδιότυπο κυβερνητικό μονοπώλιο της παραγωγής και της διακίνησης ειδήσεων-πληροφοριών, σαν να πρόκειται για ένα ενιαίο κεντρικό πολιτικό «news room». Το μοντέλο αυτό δυστυχώς αποδέχθηκε χωρίς καμία αντίδραση το σύνολο των Μέσων, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο ευτελισμός των μίντια και των δημοσιογράφων σε αυτά.

Κύρια εργαλεία για τη διακίνηση της κεντρικά ελεγχόμενης «ενημέρωσης» είναι η ενσωματωμένη στον κυβερνητικό πρωθυπουργικό μηχανισμό ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο και τα υπερενισχυμένα γραφεία Τύπου υπουργείων- Μαξίμου. Οτιδήποτε ξεφεύγει, ακόμη και στα «δικά» τους Μέσα, αντιμετωπίζεται ως «αντιπολίτευση» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ακολουθεί η επιχείρηση εξαφάνισης των σχετικών ρεπορτάζ.

Όσα προωθούνται, μεγεθύνονται, ανακατασκευάζονται και πλασάρονται –κυρίως στην τηλεόραση– είναι ανάλογα της σημασίας τους για την κυβέρνηση, ενώ προστίθενται ισχυρές δόσεις δραματικής σκηνοθεσίας. Όπως οι έλεγχοι της αστυνομίας, τα πρόστιμα, οι παραβάτες των μέτρων. Και στις εφημερίδες που παραπαίουν κυκλοφοριακά και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, τα κεντρικά ρεπορτάζ αφορούν σχεδόν πάντα τη θεματολογία που διαμοιράστηκε κεντρικά.

Για παράδειγμα, το σχέδιο για τα κέντρα εμβολιασμού, οι γιατροί που ενίσχυσαν τα νοσοκομεία στη Μακεδονία, η δήθεν μεγάλη επιτυχία του μοντέλου της τηλε-εκπαίδευσης…

Στον αντίποδα, απαγορεύεται να βγουν στη δημοσιότητα ρεποτάζ με καταγγελίες για την εφιαλτική πια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, για τα μυριάδες προβλήματα της τηλε-εκπαίδευσης, για το αυξανόμενο άγχος στις οικογένειες, φαινόμενο που επιταχύνεται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Όταν η ενημέρωση, ακόμη και φιλτραρισμένη, καταδεικνύει τις κυβερνητικές ευθύνες, όπως στη Δράμα ή την Αλεξανδρούπολη, τότε κλείνει με άνωθεν άμεση εντολή η πηγή πληροφόρησης — κάτι που συνέβη στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, όπου δόθηκε εντολή να μην γίνεται καταγραφή όσων μπαίνουν σε ΜΕΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *