ΕΔΟΕΑΠ: Τι θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα για επικουρικές και 2%

EKLOGES_EDOEAP-11-768x576Αναδημοσίευση από το asfalistiko

Τις δεσμεύσεις για τον «προορισμό» του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, αλλά και τις αλλαγές στο καθεστώς που αφορά στην επικούρηση θα περιέχει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθεί αύριο και να ψηφιστεί με διαδικασία επείγοντος, εν μέσω εκλογών στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τον Οργανισμό, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών για την τέταρτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του asfalistiko.gr, θα υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει ότι το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, που -όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν πηγές του υπουργείου Εργασίας- θα ορίζεται ως εργοδοτική εισφορά, θα κατευθύνεται αποκλειστικά στον τομέα Υγείας.

Το συγκεκριμένο θέμα το είχαμε αναδείξει με αναλυτικό ρεπορτάζ από τις 22 Μαΐου, σημειώνοντας ότι προκαλεί νέους «πονοκεφάλους», αφού η εν λόγω πρόβλεψη σημαίνει ότι μειώνεται το ποσό που θα μπορεί να διαθέσει ο ΕΔΟΕΑΠ για επικούρηση και εφάπαξ. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη στο νέο καταστατικό του Οργανισμού για ετήσιες αναλογιστικές μελέτες και παροχές στο πλαίσιο των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων, θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση της επικούρησης και του εφάπαξ, αφού δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποσά που θα προέρχονται από το 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς για επικούρηση και εφάπαξ, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, τόνισαν στο afalistiko.gr ότι στο αυριανό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα δεν θα υπάρχει μεταφορά των κλάδων στο ΕΤΕΑΠ, αλλά θα υπάρχει σχετική ρύθμιση που θα προβλέπει τα εξής:

Για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι δεν θα προβλέπεται καμιά αλλαγή, κάτι που -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας- διαψεύδει όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν τις προηγούμενες μέρες για πιθανό επανυπολογισμό και άμεση μείωση επικουρικών συντάξεων.
Για τους εργαζόμενους – ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ ο υπολογισμός της επικούρησης και του εφάπαξ σπάει σε δύο χρονικές φάσεις. Στην πρώτη φάση – κατηγορία εντάσσονται όσοι είναι ασφαλισμένοι και καταβάλλουν τις σχετικές εισφορές μέχρι την 1η Ιουλίου 2018. Για τους εν λόγω ασφαλισμένους, όταν θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, ο υπολογισμός της επικούρησης και του εφάπαξ για την περίοδο που κατέβαλλαν εισφορές έως την 1η Ιούλη 2018 θα γίνεται με το καθεστώς που ισχύσει σήμερα στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα, από την 1η Ιουλίου 2018, δηλαδή, έως την αίτηση συνταξιοδότησης, επικούρηση και εφάπαξ θα υπολογίζονται με βάση το μαθηματικό τύπο που ισχύσει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Για τους «νέους» ασφαλισμένους που θα εγγραφούν στον ΕΔΟΕΑΠ μετά την 1η Ιουλίου 2018, επικούρηση και εφάπαξ θα υπολογίζονται με το καθεστώς του ΕΤΕΑΕΠ.
Τέλος, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα μειώνονται από 1/6/2019 οι εισφορές για επικούρηση από 3,5% που είναι σήμερα για εργαζόμενους και 3,5% που είναι για εργοδότες σε 3,25% για εργαζόμενους και 3,25% για εργοδότες. Η συγκεκριμένη μείωση, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ήδη από το ν.4387/2016 και αφορά όλους τους εργαζόμενους – ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑΕΠ και παρεμπιπτόντως και τους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *