Δυο χρόνια από την κατάργηση του αγγελιόσημου “χάνεται” ο ΕΔΟΕΑΠ

εδοεαπ-3Αναδημοσίευση από τις Τυπολογίες

Δύο ακριβώς χρόνια μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, ένα αίτημα που υποβλήθηκε από τους καναλάρχες και τους διαφημιστές στην «τρόικα» και ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2016, ολοκληρώνεται η μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ σε Ταμείο των καναλαρχών.

Από την πρώτη στιγμή οι καναλάρχες, με εκπρόσωπό τους τον Πάνο Κυριακόπουλο, έδιναν τις κεντρικές κατευθύνσεις για τις αλλαγές στο Ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ η πρόταση για επιπλέον εισφορά είχε κατατεθεί από την πλευρά των συνδικαλιστών με επικεφαλής τον Μάρκο Γκανά, πρόεδρο της ΕΠΗΕΑ και σύμβουλο του ΕΦΚΑ στη διεύθυνση του ΤΣΠΕΑΘ. Οι αλλαγές που αφορούσαν το Ταμείο προετοιμάστηκαν μεθοδικά και επιβλήθηκαν με τη μέθοδο των περίφημων τριμερών συναντήσεων στο υπουργείο Εργασίας, υπό την προεδρία του Τάσου Πετρόπουλου. Συνολικά, από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως και τον Απρίλιο του 2017 έγιναν τέσσερις συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο Πάνος Κυριακόπουλος κατέθεσε τρεις τουλάχιστον φορές non paper με τις θέσεις του κλάδου της ελεύθερης τηλεόρασης. Όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων από εφημερίδες, Internet, συνδρομητική τηλεόραση και περιφέρεια μετείχαν στην τελευταία συνάντηση, στις 26 Απριλίου του 2017. Μία συνάντηση έγινε επίσης στις 23 Μαρτίου του 2017 με τους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων από όλα τα ΜΜΕ. Και ενώ στις τελευταίες αυτές συναντήσεις το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία όλων των μερών για τις αλλαγές στον ΕΔΟΕΑΠ, προχώρησαν οι νομοθετικές παρεμβάσεις, μέσω των γνωστών εκβιασμών στους ασφαλισμένους για την κατάρρευση του Ταμείου. Πρωταγωνιστές ήταν και πάλι οι συνδικαλιστές της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και της τότε διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, υπό την προεδρία του Νίκου Καρούτζου. Η τελευταία κρίσιμη συνάντηση έγινε μόνο με τους πρωταγωνιστές του δράματος του ΕΔΟΕΑΠ στις 24 Ιουλίου 2017, έναν χρόνο δηλαδή μετά την τελευταία με όλους τους εκπροσώπους. Σε αυτήν τη συνάντηση μετείχαν οι Μαρία Αντωνιάδου, Μάρκος Γκανάς και Σταύρος Καπάκος, ο οποίος και συνόψισε όλα αυτά που δέχονταν οι Ενώσεις, μιλώντας για εισφορά 5%. Ο Πάνος Κυριακόπουλος ζήτησε επιπλέον φορολογικά κίνητρα και απέρριψε ολοκληρωτικά την εισφορά 5%. Ο Τάσος Πετρόπουλος σε εκείνη τη συνάντηση μίλησε επίσημα πλέον για τη διασύνδεση με τον ΕΟΠΥΥ!

Οι αλλαγές που προωθήθηκαν περιλαμβάνονται σχεδόν αυτούσιες στα non papers του Πάνου Κυριακόπουλου, ο οποίος είχε απαιτήσει: Την είσοδο όλων των ΜΜΕ στην πληρωμή του ποσοστού εισφοράς που θα αντικαθιστούσε το αγγελιόσημο, την είσοδο όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ στο Ταμείο, την εκπροσώπηση των εργοδοτών στη διοίκηση με δικαίωμα βέτο, την παράδοση αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του Ταμείου για τα επόμενα 50 χρόνια, τη θεσμοθέτηση «κόφτη» στις παροχές του Ταμείου σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ισοσκελισμένα έξοδα και έσοδα.

Όλα τα παραπάνω είναι πλέον νόμος για τον ΕΔΟΕΑΠ, μετά και την τελευταία συναινετική αλλαγή του Καταστατικού του Ταμείου από τους παραπάνω συνδικαλιστές. Οι καναλάρχες, που πλήρωναν τα λιγότερα, κατάφεραν να καταργήσουν το αγγελιόσημο και να βάλουν όλους τους εργαζόμενους τους ως ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ, πληρώνοντας μειωμένες εισφορές. Κατάφεραν, επίσης, να βάλουν όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ να πληρώνουν το 2% ως αντικατάσταση του δικού τους αγγελιοσήμου, παρά το γεγονός ότι πολλές δεν έχουν εργαζόμενους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ. Και, τέλος, κατάφεραν να εξασφαλίσουν βέτο στις αποφάσεις για τη λειτουργία του Ταμείου.

 

Και εδώ το “βέτο” των καναλαρχών για το επιπλέον κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *