Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι συμβασιούχοι της ΕΡΤ

 

ερτ-συμβασιούχοιΠλήρης δικαίωση για εργαζόμενους της ΕΡΤ που απολύθηκαν τον Ιούνιο του 2013, δηλώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ. Πρόκειται για εργαζόμενους που κατέφυγαν στη δικαιοσύνη με τη στήριξη της ομοσπονδίας. Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης. Ενδιαφέρον θα έχει αν η ΕΡΤ θα προσφύγει στο εφετείο ή αν θα εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση.

Με την 1069/2016 απόφασή του, το Δικαστήριο (Μ.Π.Α.) έκανε δεκτή την αγωγή σαράντα οκτώ (48) εργαζομένων της ΕΡΤ, στην πλειοψηφία τους του Π.Δ., οι οποίοι απολύθηκαν τον Ιούνιο του 2013.

Ο Δικαστής, Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Κωνσταντίνος Αδαμαντόπουλος, έκρινε βάσιμα όλα σχεδόν τα αιτήματα των απολυμένων, ακόμα και του χρόνου προϋπηρεσίας με συμβάσεις (Π.Δ.) και αναγνώρισε την ακυρότητα της απόλυσης των εναγόντων, καθώς επίσης ότι διάδοχος εργοδότης τους κατέστη το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και παρέστη στη δίκη ως αντίδικος.

Το Δικαστήριο υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε καθέναν από αυτούς μισθούς υπερημερίας (με τον τελευταίο μισθό! πληρωμής), για το διάστημα που μεσολάβησε από την παράνομη απόλυσή τους.

Στη δίκη μετείχαν υπέρ των εναγόντων απολυμένων η ΠΟΣΠΕΡΤ (μάρτυρας υπεράσπισης ο Πρόεδρος της

Π. Καλφαγιάννης) και η ΓΣΕΕ, οι θέσεις των οποίων έγιναν επίσης δεκτές από το Δικαστήριο.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι μας, κκ. Δημήτρης Περπατάρης και Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, τους οποίους ευχαριστούμε για την επιμέλεια και την άρτια εκπροσώπηση, καθώς και την αγωνιστική, μοναδική στάση τους δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα του απαράμιλλου αγώνα, χαρακτηρίζουν σπουδαία νίκη την έκδοση αυτής της απόφασης.

Τονίζουν ότι η απόφαση αιτιολογεί με νομική πληρότητα το διατακτικό της, κρίνοντας τόσο ότι ήταν άκυρη η ομαδική απόλυση του Ιουνίου 2013 όσο και ότι διάδοχος εργοδότης κατέστη το Ελληνικό Δημόσιο μετά την κατάργηση της ΕΡΤ.

Επίσης σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτή ελέγχονται όλοι οι ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος των απολυμένων ως αβάσιμοι και με διεξοδικό τρόπο αναλύεται το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο που καθιστούν άκυρη την απόλυσή τους. Μάλιστα, ιδιαίτερα τεκμηριωμένες είναι οι νομικές σκέψεις της απόφασης σε ό,τι αφορά το δίκαιο καταγγελίας συμβάσεων εργασίας και το δίκαιο προστασίας εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης, που αξιοποιούν την πλούσια ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας που προσβλήθηκαν με την άκυρη απόλυσή μας. Μισθολογικά, εκτός των άλλων, θα προσφύγουμε και νομικά.

Τα θεσμικά πρέπει να αποδοθούν στους εργαζόμενους ως είχαν και είναι η αδιαπραγμάτευτη βάση μας για την υπογραφή ΣΣΕ όσο κι αν η Διοίκηση θέλει να τα στραγγαλίσει και να τα εκμηδενίσει, με πρακτικές αυταρχισμού, αδιαφάνειας, αδικιών, ομαδοποιήσεων, καταστρατήγηση εργασιακών – επαγγελματικών νόμων και ρουσφετολογίας, θέλοντας εργαζόμενους «ορχήστρα», χωρίς δικαιώματα και δίκαιες με ισονομία αμοιβές.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τα ηθικά και νόμιμα δικαιώματα όλων μας που προέρχονται από συλλογικές συμβάσεις και υπογράφτηκαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, επίπονους αγώνες και έχουν μεγάλο βάθος χρόνου.

Η πλήρης ΑΝΑΒΙΩΣΗ των εργασιακών μας σχέσεων και όλων των δικαιωμάτων μας, καθώς και κάθε άρση αδικίας που υπήρχε ή δημιουργήθηκε τώρα, είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν τα εκχωρούμε σε κανένα.

Είναι το λιγότερο που μας χρωστούν και που το δικαιούμαστε χωρίς παζάρια, εξαιρέσεις και αυλοκόλακες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *