Δημοσιογράφοι ΕΡΤ για λογοκρισία: Βάρβαρη -προκλητική παραβίαση δεοντολογίας

Κείμενο με την έντονη διαμαρτυρία τους αποστέλλουν στη διοίκηση της ΕΡΤ δεκάδες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ -σε όλα τα Μέσα της, για τα πρόσφατα κρούσματα σκληρής λογοκρισίας από τον “πύργο ελέγχου” ελέγχου της ενημέρωσης στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Παρά τη γενική κατακραυγή, η διοίκηση της ΕΡΤ συνεχίζει να κρύβεται και να μην δίνει καμία εξήγηση! Οι υπογραφές στο παρακάτω κείμενο αυξάνονται, ενώ και η ΠΟΕΣΥ -ΕΣΗΕΑ τηρούν επίσης περίεργη σιωπή.

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι: Πονάει χέρι κόβει κεφάλι!

Η λαϊκή ρήση βρήκε απόλυτη εφαρμογή στη διαχείριση του ανθρώπινου δημοσιογραφικού δυναμικού των 19 Περιφερειακών Σταθμών της χώρας και στον τρόπο με τον οποίο λογοκρίνεται από την διοίκηση της εταιρείας το περιεχόμενο των ειδήσεων, που αναρτάται στο ιστότοπο του κάθε σταθμού και εν τέλει στον κεντρικό ιστότοπο της ΕΡΤ. Αφορμή για την απροκάλυπτη λογοκρισία αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ της ΕΡΤ Β. Αιγαίου (βραβευμένη πολλάκις για την ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πέντε χρόνια τώρα), σχετικό με την χρήση βίας από την πλευρά των ΜΑΤ και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου.

Το ρεπορτάζ «δεν άρεσε» στη διοίκηση και αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει Διεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών, αλλά και Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας, μέχρι την στιγμή που συντάσσονταν το συγκεκριμένο κείμενο, «η σιωπή ΤΟΥΣ είναι εκκωφαντική» και γεννά αναμφίβολα πολλά ερωτηματικά για το ρόλο και την ανύπαρκτη υποστήριξη του δημοσιογραφικού έργου των δημοσιογράφων της περιφέρειας.

Πρόκειται για μια προκλητική και βάρβαρη παραβίαση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η οποία τραυματίζει κατάφωρα την αξιοπιστία του Δημόσιου Φορέα Ενημέρωσης. Τέτοιου είδους πρακτικές θυμίζουν άλλες εποχές, σκοτεινές και καταδικαστέες.

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ και τους ασκούντες χρέη διευθυντών και αρχισυντακτών, συναδέλφους μας δημοσιογράφους, να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και του Β/θμιου Οργάνου μας της ΠΟΕΣΥ, να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση λογοκρισίας και να δώσουν τώρα τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ ύλη αρμόδιους δημοσιογράφους, που παράγουν το περιφερειακό ρεπορτάζ.

1 comment for “Δημοσιογράφοι ΕΡΤ για λογοκρισία: Βάρβαρη -προκλητική παραβίαση δεοντολογίας

Leave a Reply

Your email address will not be published.