Δημοσιογαφική Συνεργασία: Δεν θα πάρουμε έδρα στο Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ

παμε τυπουΤο εκλογικό αποτέλεσμα στην ΕΣΗΕΑ

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» χαιρετίζει τους συναδέλφους που ενίσχυσαν το ψηφοδέλτιό της στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ. Οσα ανέδειξε προεκλογικά ο συνδυασμός μας, που συγκροτείται από εργαζόμενους δημοσιογράφους (που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν στόχους πάλης περισσότερων συναδέλφων σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας, η σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» θα αξιοποιήσει και τη μία έδρα που κατέχει στο νέο ΔΣ.

Ο συσχετισμός που διαμορφώθηκε από τις εκλογές παραμένει αρνητικός για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους. Στις αρχαιρεσίες εκφράστηκε απροκάλυπτα η παρέμβαση της εργοδοσίας, ενόψει ραγδαίων επιχειρηματικών διεργασιών και ανακατατάξεων, με την παρέμβαση και αστικών πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης στον κλάδο των ΜΜΕ, που άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες σε αναμονή και από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα βγουν ζημιωμένοι, με ακόμα λιγότερα και απ’ αυτά τα εναπομείναντα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, μεγαλύτερη ανεργία και ελαστικές σχέσεις εργασίας, μπλοκάκια κ.λπ.

Από αυτή τη σκοπιά, απαιτείται όχι μόνο επαγρύπνηση, αλλά ολόπλευρη προετοιμασία ΑΠΟ ΤΩΡΑ για να υπάρξει οργανωμένη απάντηση. Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία στο ΔΣ. Εχουν αποδείξει ότι στοιχίζονται με τα συμφέροντα των εκδοτών, των καναλαρχών και της κυβερνητικής πολιτικής που τα υπηρετεί.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι, με την εμπλοκή στο θέμα του προεδρείου, δεν αποφασίζουν να καλέσουν όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο σε αγωνιστική δράση για τον ΕΔΟΕΑΠ και την Ασφάλιση γενικότερα, όσο και για τους εργαζόμενους της «Πήγασος», που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις διεκδικώντας τουλάχιστον πέντε μήνες δεδουλευμένα, διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, όλα τα δικαιώματά τους που κινδυνεύουν με ευθύνη εργοδοσίας, κυβέρνησης, τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση προεδρείου και τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στα συνδικαλιστικά στελέχη των υπόλοιπων παρατάξεων, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σημειώνει ότι πρόκειται για παιχνίδια μακριά από τις ανησυχίες των συναδέλφων μας. Πρόκειται για «διαπραγματεύσεις» και συνδιαλλαγές που δεν έχουν καμιά σχέση με την καθημερινότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι αγωνιούν κάθε μήνα για το μισθό τους, για τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, για το αν θα έχουν δουλειά και τον επόμενο μήνα.

Αλλωστε, έχει φανεί ακόμη πιο ξεκάθαρα από τη δράση διαχρονικά του προεδρείου ότι αυτή είναι προσαρμοσμένη στην πολιτική της εργοδοσίας, στην πολιτική της συναίνεσης για το πόσα θα χάνουν οι δημοσιογράφοι. Και το προεδρείο παίζει αυτόν το ρόλο με τη συμβολή των άλλων παρατάξεων.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αναλάβει καμιά θέση στο νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ. Οτι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το παζάρι που στήνεται στις πλάτες των χιλιάδων συναδέλφων μας. Οτι δεν πρόκειται να στηρίξει καμιά πρόταση για το προεδρείο.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις αλλά και πείρα από τα τελευταία χρόνια, για να αντιληφθούν όλοι ότι όποια και να είναι η σύνθεση του προεδρείου, δεν πρόκειται να αλλάξει τον προσανατολισμό της πλειοψηφίας που συγκροτεί το ΔΣ. Προσανατολισμός που κινείται στον αντίποδα των συμφερόντων της πλειοψηφίας των εργαζόμενων δημοσιογράφων.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική και διαπιστωμένη η συνδικαλιστική σύγκλιση των παρατάξεων που πλειοψηφούν στο ΔΣ, κάτι που φαίνεται τόσο στον ΕΔΟΕΑΠ, όσο και στην ΠΟΕΣΥ τα τελευταία 4 χρόνια. Με αυτήν την έννοια, υπάρχουν δυνάμεις στο σημερινό ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που μπορούν, παρά τις όποιες διαφορές τους, να συγκροτήσουν ή να στηρίξουν τη συγκρότηση προεδρείου.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», που στέκεται απέναντι στον «εταιρισμό» με την εργοδοσία και τις οποιεσδήποτε κυβερνήσεις, δεν το έκανε, ούτε πρόκειται να συμπράξει με τις δυνάμεις που υπηρετούν το κλίμα «εργασιακής ειρήνης» και αναμονής μπροστά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» θα δώσει όλες τις δυνάμεις της, μακριά από παζάρια και ανταλλάγματα, μαζί με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους σε κάθε τόπο δουλειάς, τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, για την προώθηση της κοινής πάλης με όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου. Την άνοδο που κατέγραψε ο συνδυασμός μας στις πρόσφατες αρχαιρεσίες θα την αξιοποιήσουμε για να κλιμακώσουμε αυτήν την προσπάθεια, για να ενισχυθεί η οργάνωση της πάλης από τα κάτω, μέσα στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τις εφημερίδες, τα διαδικτυακά μέσα κ.ά., με συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα που θα συνενώνουν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας.

Απαιτούμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ τώρα όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και διαδικτυακά Μέσα, με ταυτόχρονη εκκαθάριση μητρώου και να αλλάξει το καταστατικό.

Διεκδικούμε:

Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οργάνωση της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε μορφής ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ, «παραδοσιακά» και νέα, που να καλύπτει τις απώλειες της περιόδου της κρίσης.
Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων και κάθε μορφής «ελαστική» σχέση εργασίας, κατάργηση στα μπλοκάκια. Να πληρωθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα. Δεν ανεχόμαστε την απλήρωτη δουλειά!
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας σε όλους και όσο διαρκεί η ανεργία. Να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων τους. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009.
Να πληρώσουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές το κράτος και η εργοδοσία, να δώσουν πίσω τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» των αποθεματικών και να πληρώνουν για την Κοινωνική Ασφάλισή μας κράτος και εργοδοσία.
Να καταργηθούν τα μνημόνια, να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

1 σκέψη στο “Δημοσιογαφική Συνεργασία: Δεν θα πάρουμε έδρα στο Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ”

Σχολιάστε