Δίκη Ασάνζ, σταθμός για τη δημοκρατία και τη δημοσιογραφία

Του Γιώργου Μηχαηλίδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Η δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ, του δημοσιογράφου που αποκάλυψε στην οικουμένη τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τις βρώμικες διασυνδέσεις τους με μία σειρά πρόσωπα και θεσμούς, ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Αυστραλός ιδρυτής των WikiLeaks, που παρέμενε στις φυλακές μετά από την απαγωγή του από την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε βρει άσυλο για χρόνια, αντιμετωπίζει την πιθανότητα έκδοσης στις ΗΠΑ για να δικαστεί εκεί υπό το νόμο για την κατασκοπία. Το κράτος των ΗΠΑ, που έχει στοχοποιήσει τον Ασάνζ εδώ και μια δεκαετία, ισχυρίζεται ότι μέσω των αποκαλύψεών του εκτέθηκαν σε κίνδυνο για τη ζωή τους μία σειρά πληροφοριοδότες των ΗΠΑ. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για μια πολιτική δίκη εκδίκησης προς τον άνθρωπο που παρουσίασε γυμνή, με ντοκουμέντα, την αλήθεια της δολοφονικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Παράλληλα, επιχειρείται να δοθεί ένας σαφές μήνυμα πυγμής για την τρομοκράτηση των τελευταίων γενναίων δημοσιογράφων που θα θελήσουν να προχωρήσουν εις βάθος τις αποκαλύψεις τους. Μία σειρά δημοσιογραφικοί φορείς, και όχι μόνο, επισημαίνουν τον κίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, αν ο Ασάνζ τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η ακροαματική διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, όμως μόλις την τρίτη ημέρα διακόπηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ενδέχεται μία εκ των δικηγόρων να έχει μολυνθεί από τον ιό Covid-19. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για μία δίκη που διεξάγεται υπό τη σκιά της πανδημίας και των ειδικών μέτρων. Στα έδρανα του κοινού, αντί για ογδόντα άτομα, τώρα και με την αιτιολογία της πανδημίας, θα «χωρέσουν» μόλις εννιά, απ’ τους οποίους οι πέντε θα είναι η οικογένεια και φίλοι του Ασάνζ. Αντιθέτως, το αίτημα του τελευταίου να αποφυλακιστεί λόγω κορονοϊού και αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει απορρίφθηκε, καθώς ιεραρχήθηκε υψηλότερα ο κίνδυνος να εγκαταλείψει τη χώρα. Επιπλέον, περίπου σαράντα ΜΚΟ (και η Διεθνής Αμνηστία), που είχαν αιτηθεί να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μέσω του ειδικού εξοπλισμού του δικαστηρίου, πληροφορήθηκαν ότι το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό.

Έτσι, εκφράζονται φόβοι πως, μακριά από τα μάτια των «ενοχλητικών» δημοσιογράφων και φορέων, το δικαστήριο θα αυθαιρετήσει εναντίον του κατηγορουμένου, ο οποίος από τη δεύτερη μέρα της δίκης απειλήθηκε από την έδρα ότι θα δικαστεί ερήμην επειδή σχολίασε: «Αυτά είναι ανοησίες!», την ώρα που κατέθετε εκπρόσωπος της αμερικάνικης κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *