Δέκα μήνες χωρίς ψηφιακή προετοιμασία στην TV

ProgrammaMetavasis2Κλείνουν δέκα πλέον μήνες από τη δημοσιοποίηση και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Οδικού Χάρτη της χώρας μας για τη χορήγηση του φάσματος των 700MHz στις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη των νέων ευρυζωνικών υπηρεσιών και του 5G.

Βλέποντας τα βήματα που καθόρισε η ελληνική πλευρά για την ομαλή μετάβαση στη μείωση του φάσματος για το ελεύθερο τηλεοπτικό σήμα, διαπιστώνουμε τρομερές καθυστερήσεις. Από τα επτά συνολικά βήματα που έχουν καθοριστεί από τον Ιούλιο του 2018 έως και τον Φεβρουάριο του 2019, το μόνο που έγινε είναι η έκδοση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, ενέργεια η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2018.

Αυτά που δεν έχουν γίνει και είναι απορίας άξιο πότε ακριβώς θα προχωρήσουν είναι η υιοθέτηση του προτύπου DVB-T2, για την οποία τον Ιούλιο του 2018, θα ξεκινήσουμε η ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη διάθεση εξοπλισμού στην εσωτερική αγορά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η «αγορά» δεν είναι ενήμερη και πως για μια ακόμη φορά το λογαριασμό της ψηφιακής μετάβασης και της μείωσης τηλεοπτικών διαύλων θα την πληρώσει ακριβά ο πολίτης.

Σε ότι αφορά στους παρόχους δικτύου που επίσης περιμένουν τις υπουργικές υπογραφές, υπάρχει επίσης μεγάλο κόστος επένδυσης. Αλλά πριν εκδοθεί ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.

 

Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *