Γιατί όμως να παρακολουθούν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη;

Εδώ και τρεις ημέρες η ερώτηση “Ποιός παρακολουθεί τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη” πιέζει την κυβέρνηση του Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποκάλυψη του insidestory για την εγκατάσταση κατασκοπευτικού προγράμματος spyware Predator, στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου και η παρακολούθηση των επικοινωνιών του επί τουλάχιστον 10 μήνες, έβαλε στο προσκήνιο ένα μείζον θέμα για τον κλάδο των ΜΜΕ. Ποιος θεωρεί εχθρούς τους δημοσιογράφους. Η αποκάλυψη προκάλεσε ξανά την παρέμβαση των διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων, της Επιτροπής Προστασίας των δημοσιογράφων αλλά δεν προκάλεσε καμία ανησυχία στην ΕΣΗΕΑ.

Από την άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη του insidestory (που μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ), αναδημοσιεύουμε μόνο το τι ερευνούσε ο δημοσιογράφους το τελευταίο διάστημα. Και κρατάμε ως στοιχεία: Την βεβαιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου Ι. Οικονόμου πως τον δημοσιογράφο τον παρακολουθούσε ιδιώτης (αλήθεια που το ξέρει;). Την απάντηση της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) πως δεν διαπιστώθηκε παράνομη πασρακολούθηση. Τη δαιδαλώδη διαδρομή ιδιοκτησίας των παράνομων spyware προγραμμάτων και τη χρήση τους από νόμιμες εταιρείες, κυβερνήσεις, κ.λ.π. Το ενδιαφέρον των ελληνικών κρατικών αρχών ασφάλειας (ΕΥΠ) να αποκτήσουν προγράμματα παρακολούθησης. Η έρευνα της ιστοσελίδας είναι πράγματι αποκαλυπτική. Στεκόμαστε στις έρευνες που έκανε το τελευταίο διάστημα ο δημοσιογράφος, όπως καταγράφηκαν στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:

Ρωτήσαμε τον Θανάση Κουκάκη τι ερευνούσε στον χρόνο της τοποθέτησης του παράνομου λογισμικού στη συσκευή του. Ο Κουκάκης μιλούσε στο διάστημα αυτό με πηγές για την δικαστική εξέλιξη των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στον όμιλο Λογοθέτη. Την περασμένη εβδομάδα το inside story μίλησε με έναν παράγοντα της οικονομικής ζωής που μιλούσε εκείνη την περίοδο με τον δημοσιογράφο και που επίσης ζήτησε να εξεταστεί το δικό του τηλέφωνο. Το αποτέλεσμα για αυτόν ήταν αρνητικό, δεν είχε τοποθετηθεί λογισμικό. «Αλλά τον Θανάση τον έπαιρνα και φαινόταν να είναι εκτός δικτύου ενώ δεν ήταν».

Την ίδια περίοδο ο Κουκάκης ερευνούσε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και την αλλαγή του νόμου για την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων φοροδιαφυγής μέχρι την οριστική έκδοση της πράξης επιβολής προστίμου από την ΑΑΔΕ ή μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης των διοικητικών δικαστηρίων.

Ερευνούσε ακόμα υποθέσεις δαπανών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες (ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής). Είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για την τροποποίηση των όρων περί εγγυήσεων στις αμυντικές συμβάσεις για την μείωση του ανώτατου ορίου εγγύησης συμμετοχής από 5% σε 2% και τη μείωση του ορίου εγγύησης καλής εκτέλεσης από 10% σε 5% αλλά και την κατάργηση της απαίτησης εγγύησης συμμετοχής στις συμφωνίες πλαίσιο και στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης. Ακόμα, ερευνούσε τη διακρατική συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τη δικαστική διαμάχη ΔΕΠΑ-ELFE, υποθέσεις υπερτιμολόγησης ΑΠΕ, ξεπλύματος χρημάτων μέσω συνεταιριστικών τραπεζών, και αποστολής μεγάλων εμβασμάτων από Έλληνες που βρέθηκαν σε λίστες φοροδιαφυγής τραπεζών του εξωτερικού. Ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα;

Αν βασιστούμε σε ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σκόπευε να προμηθευτεί «πανάκριβο σύστημα» με στόχο «να αρχίσει να παρακολουθεί άμεσα το Viber, το WhatsΑpp και άλλες δεκάδες εφαρμογές επικοινωνιών μέσω Internet». Αντίστοιχο ενδιαφέρον, έγραφε, υπήρχε από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, όπως η διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

«Επίσης, μελετάται και η απόκτηση ειδικών λογισμικών, τελευταίας τεχνολογίας, όπως το περιβόητο Pegasus, ισραηλινής εταιρείας, που χρησιμοποιείται ευρέως από υπηρεσίες αντικατασκοπείας στο εξωτερικό, ώστε να παγιδεύεται μέσω αποστολής μηνυμάτων το ύποπτο τηλέφωνο και να καταγράφονται όλες οι κινήσεις που πραγματοποιεί ο χρήστης από οποιαδήποτε εφαρμογή στο κινητό», διαβάζουμε στο ίδιο ρεπορτάζ στο Βήμα. Στο τέλος του 2021 η ΕΥΠ διέρρευσε ότι είχε αγοράσει το σύστημα, το δοκίμαζε αλλά δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει εφαρμογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *