Από τη διαπλοκή του δημοσίου στη διαπλοκή του εταιρικού

kapra-408Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ φαίνεται πως εγκαθιδρύεται και στη χώρα μας η διαπλοκή των εταιρικών κεφαλαίων με σκοτεινή προέλευση και αόρατη δύναμη σε εξωχώριες εξουσίες. Η παραδοσιακή διαπλοκή μεταξύ των τριών πόλων –πολιτικής, οικονομίας (κυρίως το δημόσιο κεφάλαιο) και μίντια– έχει πλέον σπάσει, με όχημα τις αλλαγές στο τραπεζικό κεφάλαιο. Αυτό, ακριβώς, το διάστημα κορυφώνονται και οι καίριες ανακατατάξεις στο ιδιοκτησιακό των ΜΜΕ, με τους νέους μιντιάρχες να ηγούνται δυο πολιτικών στρατοπέδων.

Τι έχει συμβεί μέσα σε δυο μήνες; Ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας, κύριοι εκφραστές της παραδοσιακής διαπλοκής από το ’80 και εντεύθεν, εξαφανίστηκαν από τον οικονομικό χάρτη με μηδαμινές προσωπικές απώλειες. Στη θέση τους ολοκληρώνουν την κυριαρχία τους δυο νέοι επιχειρηματίες, οι Μαρινάκης και Σαββίδης αντίστοιχα.

Στον πρώτο δόθηκαν από τις τράπεζες –με εργαλείο το νόμο Δένδια που ουδέποτε κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– τα κερδοφόρα (πολιτικά) κομμάτια του ΔΟΛ (Νέα, Βήμα, ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα FM, πρακτορείο διανομής Άργος), καθώς και μεγάλο μερίδιο στο Mega. Στον δε Σαββίδη, οι τράπεζες έδωσαν το Έθνος και την Ημερησία, ενώ ο επιχειρηματίας αγόρασε από τον Φ. Βρυώνη με το σκοτεινό επιχειρηματικό παρελθόν, το κανάλι του Ε-TV (ο οποίος το είχε αγοράσει από το ΚΚΕ…), ενώ έχει αποκτήσει απευθείας από τον Μπόμπολα μερίδιο στο Mega.

Το χαρακτηριστικό και των δυο νέων μιντιαρχών είναι πως έχουν κεφάλαια εκτός χώρας. Διαβάζοντας με προσοχή τις εκατέρωθεν καταγγελίες, μπορεί να διακρίνουμε πως και οι δυο ελέγχονται ποικιλοτρόπως έως και από τη δικαιοσύνη για τις οικονομικές δοσοληψίες τους (ο Σαββίδης για εισαγωγή τσιγάρων, ο Μαρινάκης για υπόθεση στημένων, ΝΟΟR 1 κ.λ.π). Δεν ξεχνάμε, επίσης, πως πριν ακριβώς ένα χρόνο, ο Μαρινάκης εμφανιζόταν και δημοσίως στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ως «ελπιδοφόρος» επενδυτής στο χώρο των μίντια! Σήμερα ηγείται της νεοδημοκρατικής επίθεσης στο Μαξίμου…

Με τη συμμαχία Σαββίδη-Μάρη για τις εφημερίδες του πρώην συγκροτήματος Μπόμπολα, διαμορφώνεται το αντίπαλο, στον Μαρινάκη και τη ΝΔ, συγκρότημα προπαγάνδας και χειραγώγησης. Ο Μάρης, ο οποίος φιλοδοξεί να ηγηθεί των εξελίξεων στα ΜΜΕ με νέους όρους, με τη διαμεσολάβηση δημοσιογραφικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αποκτά τα κεφάλαια που είναι αναγκαία για την επέκτασή του. Το μόνο ανοικτό προς επίλυση τους επόμενους μήνες είναι η τύχη του Mega. Για το αν τελικά θα επανέλθει το κανάλι, ο αγώνας ανάμεσα στους νέους μετόχους με διαιτητή τον Βαρδινογιάννη (ο οποίος ωστόσο έχει και δεύτερο κανάλι, το Star), θα είναι μάλλον μακρύς.

Όλες οι εξελίξεις στα μίντια, πάντως, μας παραπέμπουν στις περιγραφές ευρωπαίων συγγραφέων για το πώς η οικονομία των χωρών της Ευρώπης έχει παραδοθεί στα κεφάλαια της μαφίας «που έχουν βαλθεί να αγοράσουν τα πάντα…».

Leave a Reply

Your email address will not be published.