Απολύσεις για 600 ευρω; Υπάρχει Documento.

Αναδημοσιεύουμε από το blog της Κατάληψης ΕΣΗΕΑ και ξαναθυμίζουμε τη θέση μας ως μπλόγκ εδώ

Η συνέλευσή μας συμμετείχε στην μαζική απεργιακή διαδήλωση της 9ης Νοεμβρίου, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία βάσης και μοίρασε το παρακάτω κείμενο που αφορά την (μία ακόμα) απόλυση συναδέλφισσας στην εφημερίδα Documento από τον εργοδότη Κώστα Βαξεβάνη. Φαίνεται πως ο κ. Βαξεβάνης όποτε συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για να «ξεφορτώνεται» εργαζόμενους. Σε ο,τι μας αφορά, καμία απόλυση δεν θα μένει κρυφή, σε όποιο «μαγαζί» και αν γίνεται, είτε θεωρείται αριστερό, είτε δεξιό.

Ακολουθεί το κείμενο που αφορά την απόλυση, το οποίο μοιράστηκε στην απεργιακή συγκέντρωση.

Απολύσεις για 600 ευρώ; Υπάρχει Documento.

Μπορεί ο δημοσιογράφος Kώστας Βαξεβάνης να γίνεται γνωστός για τις κατά καιρούς αποκαλύψεις του οι οποίες και τον καθιστούν “παράγοντα” στη κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά αυτό που είναι ελάχιστα γνωστό είναι ότι ως εργοδότης διακρίνεται για τις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία στην οποία επιδίδεται συστηματικά. Αυτή τη φορά, προχώρησε σε απροειδοποίητη και αδικαιολόγητη απόλυση εργαζόμενης των 600 ευρώ στην εφημερίδα Documento. Η εργαζόμενη πήγε στη δουλειά της για να της ανακοινωθεί από τον προϊστάμενο η καταγγελία της σύμβασής της. Με μόνη δικαιολογία το «ο εκδότης έχει πρόβλημα μαζί σου» ο αρχισυντάκτης της έδειξε την πόρτα της εξόδου.

Ο Κώστας Βαξεβάνης απέρριψε κάθε προσπάθεια διαλόγου και αρνήθηκε να εξηγήσει στην εργαζόμενη τους λόγους της απόλυσής της. Τις επόμενες ώρες καλέστηκε γενική συνέλευση εργαζομένων η οποία ομόφωνα αποφάσισε να απαιτήσει την ανάκληση της απόλυσης και τη σύσταση τριμερούς επιτροπής που θα κοινοποιήσει το αίτημα στον εκδότη.

O Κώστας Βαξεβάνης συνέχισε να διατηρεί αδιάλλακτη στάση και να επιμένει ότι η συγκεκριμένη απόλυση αποτελεί προσωπική του απόφαση και ότι η εργαζόμενη που κρατούσε μόνη της τη βραδινή βάρδια για αρκετούς μήνες στο σάιτ ήταν «ανεπαρκής». Η επόμενη μέρα αφιερώθηκε από τη διοίκηση του Documento στη λασπολογία και στην καλλιέργεια του φόβου. Επιχειρήθηκε δολοφονία χαρακτήρα της απολυμένης, με την ίδια απούσα από την σύσκεψη που συγκάλεσε ο εκδότης επιμένοντας στους λόγους της απομάκρυνσης της από την επιχείρηση. Εγινε λόγος για «σπείρα κουκουλοφόρων» που συνδικαλίζονται και για «σκευωρίες της βεράντας». Με διάφορα μέσα εκφοβισμού η εργοδοσία προσπάθησε να αποθαρρύνει το αγωνιστικό πνεύμα που καλλιεργήθηκε από την συνέλευση της προηγούμενης μέρας και να εκφοβίσει εργαζόμενους/ες που επιχείρησαν να υπερασπιστούν την απολυμένη συνάδελφό τους, επιστρατεύοντας τους γνωστούς εργοδοτικούς μηχανισμούς.

Παρά το κλίμα φόβου που καλλιέργησε η διοίκηση η δεύτερη συνέλευση εργαζομένων το ίδιο απόγευμα πήρε ομόφωνη απόφαση να μην δεχτεί την απόλυση και να ζητήσει την επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας, παραμένοντας σε αγωνιστική ετοιμότητα για επόμενες κινήσεις. Οι εργαζόμενοι/ες του Documento ζουν και δουλεύουν σε κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας. Οι περισσότεροι καλούνται να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους με τον χαμηλότερο μισθό της αγοράς.

Ο εκδότης προσλαμβάνει νέους συναδέλφους για να δουλεύουν με μισθούς των 600 και 700 ευρώ σε απαιτητικές συνθήκες εργασίας τη στιγμή που οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και τόσο κοστίζει πλέον ένα ενοίκιο ή ένας λογαριασμός της ΔΕΗ. Ο αριστερός εργοδότης ισχυρίζεται ότι δίνει τη μεγάλη μάχη κατά της διαφθοράς και επικαλείται διαρκώς την ελευθερία του Τύπου και το επόμενο λεπτό απολύει και εκφοβίζει τους εργαζόμενους/ες της δικής του επιχείρησης.

Η αλληλεγγύη η συναδελφική στα αφεντικά φέρνει ταραχή

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο εκδότης επιχειρεί κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν στο Documento και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2019 πραγματοποιήθηκαν μαζικές και εκδικητικές απολύσεις ίδιου χαρακτήρα τις οποίες ο εργοδότης προσπάθησε να «κουκουλώσει» με αντίστοιχους μηχανισμούς και επιχειρήματα. Τον Μάιο του 2021 απολύθηκε εργαζόμενος που αρνήθηκε να δουλέψει σε καθεστώς παράνομης αναστολής και είδε την πόρτα της εξόδου. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Documento την οποία ο Κώστας Βαξεβάνης επιχείρησε να λοιδορήσει κάνοντας λόγο για «ασφαλίτες» και «καθοδηγούμενους από το Μαξίμου». Φυσικά έλαβε τις ανάλογες απαντήσεις (https://athens.indymedia.org/post/1612735/) και η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων αλληλέγγυων τους οποίους «υποδέχτηκε» μία διμοιρία των ΜΑΤ, ένα περιπολικό και αρκετοί ασφαλίτες με συμβατικά αυτοκίνητα. Απέναντι σε όλα αυτά δεν θα σιωπήσουμε.

Το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτίθεται με σφοδρότητα στους εργαζόμενους δεν σημαίνει ότι οι αριστεροί, «εναλλακτικοί» και «αντισυστημικοί» εργοδότες μπορούν να παίζουν με τα μεροκάματα μας και να απαγορεύουν την οργάνωση και την αντίσταση μέσα στους χώρους εργασίας.

Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι στις πολιτικές που θέλουν την κατάργηση του οκταώρου, την κυριακάτικη αργία και την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε επιθετικά απέναντι σε όσους επιτίθενται στο κοινωνικό σύνολο, στη νεολαία και χτυπούν με μανία συγκεντρώσεις και πορείες όπως αυτές που οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την Πλατεία Εξαρχείων και τον Λόφο του Στρέφη, για τον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

Θα συνεχίσουμε να απεργούμε και να ζητάμε την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια από όλους τους κυβερνώντες και δεν θα κάνουμε «πλάτες» σε κανένα αφεντικό που εκμεταλλεύεται προς όφελος του τον αντισυστημικό λόγο για να εξυπηρετεί δικά του προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Στον πόλεμο που δέχονται οι εργαζόμενοι μπορούν να προτάξουν μόνο τη συναδελφική αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς.

Ζητάμε:

Άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφισσας

Να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία

Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους/ισσες μας

Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών στα ΜΜΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *