Αποκλείουν τους φωτορεπόρτερ στα σημαντικά γεγονότα, με εμπάργκο απαντά η ΕΦΕ

Από σήμερα τα μέλη της ΕΦΕ θα σταματήσουν να διακινούν τα δελτία τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για την ελάχιστη αντίδραση στον πολύμηνο πια εμπαιγμό που ζουν οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ. Είμαστε, από την πολιτεία, καταδικασμένοι στην απραξία. Μας αποκλείουν από σχεδόν όλα τα γεγονότα – επικαλούμενοι την πανδημία του νέου κορωναϊου.

Πράγματι, η ΕΦΕ ήταν από τους πρώτους επαγγελματικούς συνδέσμους που αντέδρασαν στην πανδημία. Είχαμε ακυρώσει την τακτική ΓΣ μας πριν καν ανακοινώσει η κυβέρνηση το πρώτο της μέτρο. Προτρέψαμε όλα τα μέλη μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, με αποτέλεσμα, σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2020 να μην έχουμε ακόμα κανένα μέλος μας που να έχει βρεθεί θετικό στον CoVid19. Δημοσιογράφοι βρέθηκαν θετικοί, φωτορεπόρτερ όχι.

Όχι, δεν είμαστε υπερήφανοι για αυτό, ούτε και θεωρούμε τους φωτορεπόρτερ άτρωτους, αλλά… Δημοσιογράφοι έχουν πρόσβαση στις εκδηλώσεις της πολιτείας, οι φωτορεπόρτερ όχι. Με ποια λογική λοιπόν επιλέγεται η πρόσβαση των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις εκδηλώσεις; Προφανώς όχι με υγειονομικά κριτήρια.

Τα freelancer μέλη μας βρίσκονται στο όριο της πείνας, τα φωτογραφικά πρακτορεία στη χώρα στο όριο χρεοκοπίας. Συγκινείται κανείς;

«Για μία ακόμα φορά οι φωτορεπόρτερ θεατές και θύματα μίας κατάστασης που τείνει να γίνει συνήθεια. Εκπρόσωπος της αστυνομίας και εκπρόσωπος της Προεδρίας μεταφέροντας εντολές (ποιανού είναι ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ) απέκλεισε τους φωτορεπόρτερ των πρακτορείων να καλύψουν την επίσκεψη της  ΠτΔ κ.Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για την καθιερωμένη δοξολογία.

Οι φωτορεπόρτερ τοποθετήθηκαν σε ένα σημείο που καμία σχέση δεν είχε με το γεγονός εκτός κι αν ο στόχος ήταν να για να γίνει παρουσίαση των οχημάτων των επισήμων. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέρφων, οι υπεύθυνοι της τήρησης των μέτρων δήλωσαν ότι «μας κάνουν την χάρη να τραβήξουμε το άγημα στον αύλειο χώρο αρκεί να είμαστε κόσμιοι». Φυσικά οι συνάδερφοι αρνήθηκαν να γίνουν για μία ακόμα φορά διακοσμητικά στοιχεία μίας χιλιοπαιγμένης παράστασης και κατέβασαν τις φωτογραφικές μηχανές τους.», μας ενημερώνουν τα μέλη μας, Βασίλης Βερβερίδης, Γιάννης Παπανίκος, Κώστας Τσακαλίδης, Δημήτρης Τοσίδης από την Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή στην πρωτεύουσα:

«Σήμερα το πρωί πληροφορηθήκαμε κυριολεκτικά “στο παρά πέντε” από την Ένωση μας (ΕΦΕ) πως μετά από επικοινωνία με το γραφείο τύπου ζητούν κλήρωση με διαδικασία pool για την φωτογραφική κάλυψη της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογο του Λαβρόφ.

Θεωρούμε “προσχηματική”  και “απαξιωτική” την διαδικασία που ζητήθηκε, αφού προέκυψε νωρίς το πρωί και εκ των πραγμάτων καθίσταται αδύνατη η διεκπεραίωση της και ζητήθηκε μόνον για να μην εκτεθεί το υπουργείο, αφού μέχρι και εχθές το βράδυ, ίσχυε ο “αποκλεισμός” της κάλυψης από τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που την αρνηθήκαμε εξ αρχής και αποφασίσαμε να πάμε στο ΥΠΕΞ και να διεκδικήσουμε να μπούμε κανονικά (γνωρίζοντας απολύτως τους χώρους του υπουργείου και θεωρώντας πως είναι εφικτό με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία) όπως γινόταν μέχρι τώρα, πριν το υπουργείο αποφασίσει να “κλειδώσει” την κάλυψη των θεμάτων που το αφορούν.

Όσοι πήγαμε διαπιστώσαμε πως υπήρχε λίστα εισόδου, στην οποία συμπεριλαμβανόταν φωτορεπόρτερ του κρατικού πρακτορείου ΑΠΕ, σε όλα τα σημεία μαζί με τον φωτογράφο του Υπουργού, ενώ εμάς  μας ζητήθηκε πάλι τελευταία στιγμή (λίγο πριν την άφιξη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην πόρτα της πλαϊνής εισόδου) να αποφασίσουμε ποια σημεία θέλουμε (εξωτερική είσοδος ή γρ. υπουργού,ή δηλώσεις), για να μην γίνει ζήτημα, μετά και την χθεσινή μας επιστολή διαμαρτυρίας.

Κατόπιν αυτού, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε και να μην διακινήσουμε εικόνα που θα δώσει το υπουργείο ή το κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ, καθώς θεωρούμε πως η συνεχιζόμενη τακτική αποκλεισμού μας προσβάλει ως επαγγελματίες (γιατί έχουμε φτάσει να παρακαλούμε για να μπορέσουμε να δουλέψουμε) και απαξιώνει κάθε έννοια δεοντολογίας και ελευθερίας του τύπου.», όπως μας ενημέρωσαν τα μέλη μας από τα πρακτορεία: EUROKINISSI, INTIMENEWS, SOOC.

Συνεπώς ως Προεδρείο της ΕΦΕ στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να αντιδράσουν στον εμπαιγμό που βιώνουν. Παρακαλούμε την ύστατη στιγμή τους κυβερνώντες αλλά και τα κόμματα να αναλογιστούν ότι ο «έλεγχος της διακίνησης της εικόνας» δεν αποτελεί γνώρισμα μιας δημοκρατίας.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *