Απέτυχε η κατασκευή συναίνεσης με τους ισχυρούς της διαπλοκής

“Οι «Big 4» και η επιχείρηση κατασκευής συναίνεσης” γράφαμε στο ΠΡΙΝ της περασμένης Κυριακής με αφορμή τη συνάντηση των μεγάλων αφεντικών του ποδοσφαίρου. Δυο ημέρες μετά αποδείχθηκε πως η απόπειρα της κυβέρνησης της Ν.Δ απέτυχε… Με δεδομένο την ιστορική παράδοση τέτοιων “πολέμων”, τίποτε δεν αποκλείεται στην πολιτική σκηνή.

Η επιβολή συναίνεσης δεν αφορά μόνο στο κατασκεύασμα των σχολών μάρκετινγκ, την περίφημη «κοινή γνώμη». Αφορά και τους ισχυρούς, τα πραγματικά αφεντικά της χώρας, που καλούνται να συμπράξουν για την ολοκλήρωση του fake αφηγήματος περί πετυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνάντηση των «Big 4», όπως τιτλοφορήθηκε στα ΜΜΕ, με τη συμμετοχή των αφεντικών του ελλη- νικού ποδοσφαίρου, Μαρινάκη, Σαββίδη, Αλαφούζου και Μελισσανίδη.

Σημειώνεται πως οι ίδιοι επιχειρηματίες που διαθέτουν «στρατούς» οπαδών και ποικίλους φανερούς αλλά και αθέατους μηχανισμούς εξουσίας στη δημόσια σφαίρα και την αγορά, κατέχουν ή ελέγχουν σε απόλυτο βαθμό τα μεγαλύτερα ΜΜΕ.

Ο Μαρινάκης εκτοξεύθηκε στην κορυφή της πυραμίδας της οικονομικής εξουσίας ως απόρροια του «πολέμου ενάντια στη διαπλοκή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Ν. Παππά. Ο οικονομικός «θάνατος» των Ψυχάρη-Μπόμπολα δημιούργησε την αυτοκρατορία με τα περισσότερα ΜΜΕ, τις εφημερίδες και τα άλλα Μέσα του πρώην ΔΟΛ, το πρακτορείο εφημερίδων Αργος, το Mega που «ανασταίνεται» στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά και τη Forthnet.

Ο Σαββίδης εισήλθε κι αυτός στην ελίτ της διαπλοκής με τον ίδιο τρόπο, μέσω του συγκροτήματος Μπόμπολα. Εκτός δε από το Έθνος και το τηλεοπτικό κανάλι Open, φημολογείται πως ελέγχει πλειάδα περιφερειακών καναλιών.

Ο Αλαφούζος με το συγκρότημα του ΣΚΑΪ και τις πλάτες της Καθημερινής, ανήκει στον πυρήνα του συστήματος εξουσίας, δίνει χωρίς καμία αμφισβήτηση την κεντρική πολιτική γραμμή.

Τέλος, ο Μελισσανίδης μπορεί να μην κατέχει απευθείας Μέσο Ενημέρωσης, αλλά ελέγχει το σύνολο των ΜΜΕ μέσω του ΟΠΑΠ και των δεκάδων εκατομμυρίων της διαφήμισής του.

Η ανταλλαγή «προσβλητικών» ύβρεων ανάμεσα στους «4» είναι μόνο το κερασάκι στον πόλεμο που διεξάγεται μέσω εφημερίδων και ιστοσελίδων καθημερινά. Το φαινόμενο αυτό, όμως, καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια να σταματήσει ή να περιοριστεί, ενόψει των επικείμενων κοινωνικών αναμετρήσεων για τις οποίες το σύστημα πραγματικά ανησυχεί. Η κατασκευή του πετυχημένου εθνικού οικονομικού αφηγήματος δεν επιτρέπει καμία ρωγμή στον έλεγχο της κοινωνίας, ούτε καν σε επίπεδο ποδοσφαίρου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *