Αντιδράσεις διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων για το νομοσχέδιο εθνικής ασφαλείας στη Βρετανία

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ενώθηκε με μια ομάδα παγκόσμιων οργανισμών δημοσιογραφίας και ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το νομοσχέδιο για την Εθνική Ασφάλεια που βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου σε μια επιστολή προς την εφημερίδα The Times στο Λονδίνο.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IPI, Frane Maroević, προσχώρησε στην επιστολή που υπογράφηκε από 39 εκπροσώπους από παγκόσμιες ομάδες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δημοσιογραφία, η οποία υπογράμμιζε την ανησυχία διεθνώς για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το νομοσχέδιο, εάν αφεθεί αμετάβλητο, στη νόμιμη εποπτική δημοσιογραφία.

Διαβάστε την επιστολή


Κύριε,

Γράφουμε ως ομάδα παγκόσμιων οργανισμών δημοσιογραφίας και ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, για να εκφράσουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με το Νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας που βρίσκεται ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου και τον κίνδυνο που ενέχει για την καταγγελία και τη δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος.

Ενώ κατανοούμε τον στόχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ενημερώσει τους νόμους περί κατασκοπείας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, το προσχέδιο νόμου περιέχει ευρείς και ασαφείς ορισμούς που πιστεύουμε ότι, έστω και ακούσια, θα έχουν αντίκτυπο στους νόμιμους πληροφοριοδότες και στη δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος.

Οι ρήτρες που στοχεύουν κατασκόπους που ενεργούν για λογαριασμό ξένων κρατών θα μπορούσαν επίσης να φέρουν άτομα που εργάζονται για διεθνή μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις ΜΚΟ, πολλά από τα οποία λαμβάνουν νόμιμα χρηματοδότηση από ξένα κράτη, εντός του πεδίου εφαρμογής του νομοσχεδίου. Αυτό θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στη νόμιμη ροή πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος στο ευρύ κοινό του ΗΒ και να δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ως μέσο απειλής δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πληροφοριοδοτών με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η λήψη ενεργών μέτρων για την προστασία και την ιεράρχηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης είναι ένα μέσο για τη βελτίωση της χρηστής διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με αυτό από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ένας σημαντικός δείκτης για την παγκόσμια κοινότητα, που θα παρακολουθείται και ενδεχομένως θα αντιγράφεται τόσο από συμμάχους όσο και από αντιπάλους.

Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ενισχύσει τους νόμους της για την κατασκοπεία για τη σύγχρονη εποχή, διασφαλίζοντας παράλληλα ουσιαστική και ισχυρή προστασία για όσους ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον και προωθούν το καθήκον να μεταδίδουν πληροφορίες και ιδέες στο κοινό και το δικαίωμα του κοινού να τις λαμβάνει. συγκεκριμένα καταγγέλλοντες και δημοσιογράφους.

Με εκτίμηση,

Οι υπογραφές εδώ: https://ipi.media/uk-ipi-joins-global-media-freedom-concern-about-national-security-bill/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *