Αντί Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πλήρης υποταγή με …ΚΥΑ

ProtovuliaESHEAΠρωτοβουλία για την Ανατροπή

Αυτή τη φορά η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών δεν πανηγύρισε για κάποια παραχώρηση της κυβέρνησης στον κλάδο, σε ρόλο… κυβερνητικού γραφείου Τύπου.

Απλώς ανακοίνωσε όπως κι ένα γραφείο Τύπου, την υπογραφή μιας νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία επαναλαμβάνει τη γνωστή ΚΥΑ που αποτελεί ταφόπλακα στις εργασιακές διεκδικήσεις απέναντι στη μνημονιακή πολιτική, μία απόφαση με την οποία “επαναρυθμίζονται” οι μισθολογικές εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ του δημοσίου.

Αντί για μία έστω στοιχειώδη διαπραγμάτευση, με απαίτηση υπογραφής πραγματικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους δημοσιογράφους των δημοσίων ΜΜΕ, ΕΡΤ,

ΑΠΕ, δημοτικά Μέσα, γενική γραμματεία ενημέρωσης και Γραφεία Τύπου, το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ με τις πλάτες της συμμαχίας των παρατάξεων “Ενωμένοι δημοσιογράφοι” και “Συσπείρωση” σφράγισε ερμητικά την όποια δυνατότητα υπήρχε να διεκδικήσει ο κλάδος πραγματικές αυξήσεις, επαναφορά των κλιμακίων προϋπηρεσίας, επαναφορά του 13ου,14ου μισθού.

Η πλειοψηφία του ΔΣ αποδέχθηκε τη συνέχιση της μισθολογικής σχέσης δημοσιογράφων υπό διϋπουργική εποπτεία, αποδεχόμενη πλήρως τη μνημονιακή κυριαρχία, υποταγμένη στη διαιώνιση της στον κλάδο. Χαιρέτισε την …κατάργηση των δυο πρώτων κλιμακίων – αυτά στα οποία δεν υπήρχε ούτε ένας εργαζόμενος – και ορίζει κατώτατο μισθό στα 1.061 ευρώ μεικτά με υποχρεωτική ισχύ 5ετίας. Μετά από τα 5 χρόνια αυξάνεται ο μισθός ανά 2ετία με ψίχουλα. Αυτό σημαίνει οτι αυτοί που βρίσκονται στο κλιμάκιο αυτό παγιδεύονται και παγώνουν μισθολογικά για πέντε χρόνια! Με δεδομένο δηλαδή ότι δεν υπάρχει διεκδίκηση για προσλήψεις στα Μέσα όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, όπως η ΕΡΤ, η πανηγυρική “αύξηση” από την κατάργηση των δυο πρώτων κλιμακίων δεν αφορά κανέναν εργαζόμενο. Το δε περίφημο ξεπάγωμα κλιμακίων ισχύει από το 2018 και όχι από το 2017, όπως ισχυριζόταν ως τώρα η πρόθυμη συμμαχία της υποταγής η οποία τα δυο τελευταία χρόνια πρωτοπωρεί στην εξαφάνιση του όποιου διεκδικητικού πλαισίου έναντι των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

Το ΦΕΚ της ΚΥΑ αναμένεται να συμπληρωθεί από μια δεύτερη ΚΥΑ των θεσμικών εργασιακών σχέσεων, το οποίο ήδη έχει βαφτιστεί “Συλλογική Σύμβαση Εργασίας”, προφανώς για να υποστηρίξει τις προεκλογικές ανάγκες των δυο παρατάξεων. Δεν πρόκειται για πραγματική Συλλογική Σύμβαση παρά για ένα “κανονιστικό πλαίσιο” λειτουργίας με το οποίο η κυβέρνηση πέτυχε εις βάρος των εργαζόμενων την καθιέρωση 7ωρης εργασίας, άρα αύξηση εργασίας για την κάλυψη των κενών στα δημόσια ΜΜΕ.

Οι δυο ΚΥΑ ρυθμίζουν πλέον τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ του δημοσίου, με τον συνδικαλισμό της υποταγής στην ΕΣΗΕΑ να φιλοδοξεί την επέκταση του και στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Τo προεδρείο της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τα παραπάνω με τη σιωπή και συναίνεση συνολικά του εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο της δημοσιογραφίας, όπως εκφράζεται στη 2ετή λειτουργία του Δ.Σ. Με συνδικαλιστές αλλεργικούς σε οποιαδήποτε συζήτηση-πρόταση για κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις έναντι εργοδοτών-στους οποίους έχουν πλήρως παραδοθεί- και κυβέρνησης.

Η όποια αντιπολίτευση τη 2ετία αυτή αναλλώνεται σε διαμάχες για το ποιός θα έχει τα ηνία στη γραφειοκρατική διαχείριση του εργασιακού εφιάλτη. Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρήθηκε έμμεσα αλλά πολύ ξεκάθαρα να αντιπαρατεθεί το «όφελος» της ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους των δημόσιων ΜΜΕ ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα την οποία βιώνουν οι εργαζόμενποι στα ιδιωτικά Μέσα.

Η τακτική αυτή είναι πραγματική απειλή για τον κλάδο καθώς δείχνει ξεκάθαρα το πως οι γραφειοκράτες της ΕΣΗΕΑ ετοιμάζονται να ανοίξουν τη συζήτηση διαπραγμάτευσης Συλλογικής Σύμβασης και για τον ιδιωτικό τομέα με τους ίδιους όρους. Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να ενδώσει με τη σιωπή ή την ανοχή σ΄αυτή την παγίδα που ετοιμάζουν. Μια παγίδα που είναι βέβαιο πως θα διαμορφώσει το μέλλον μας, προβάλλοντας τις μνημονιακές και εργοδοτικές απαιτήσεις σε μία συλλογική σύμβαση δώρο στους καναλάρχες, τους εκδότες και την κάθε είδους κυβέρνηση. Κυρίως μια παγίδα που θα υψώσει εμπόδια για την διεκδίκηση μας στην επαναφορά της δημοσιογραφικής εργασίας εκεί που ανήκει: απέναντι στην κάθε εξουσία.

 

Για την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, η εκπρόσωπος στο ΔΣ

Ματίνα Παπαχριστούδη

Leave a Reply

Your email address will not be published.