Ακροβασίες «πολεμικής προπαγάνδας» από τα ελληνικά ΜΜΕ

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Ένας μήνας προετοιμασίας για τον προαναγγελθέντα πόλεμο στην Ουκρανία που δεν συνέβη, ένας μήνας προπαγανδιστικής υστερίας, επιλεγμένης στρατιωτικής πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, με τα ΜΜΕ διεθνώς και στη χώρα μας να μετέχουν σχεδόν ως ισότιμος εταίρος στην επικίνδυνη επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αμερικάνικη τακτική προετοιμασίας μιας ανάφλεξης στην Ευρώπη κορυφώθηκε μετά τις 20 Γενάρη με καθημερινά ανακοινωθέντα, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα της προπαγάνδας. Φήμες, ρωσικά βίντεο που δεν υπήρξαν ποτέ, εμπιστευτικές ενημερώσεις της CIA τροφοδοτούσαν τα διεθνή ΜΜΕ, κι αυτά «πυροβολούσαν» σε καταιγιστικά ρεπορτάζ τις στημένες ΝΑΤΟϊκές ενημερώσεις. Στη συνέχεια, αυτά τα ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκαν ως «πίεση» των μίντια στις κυβερνήσεις, προκειμένου να λάβουν μέτρα ενάντια στην… επιθετική πολιτική της Ρωσίας.

Ουσιαστικά, εκτυλίχθηκε ένας ακόμη διεθνής «πόλεμος προπαγάνδας» με τη συμμετοχή των ΜΜΕ, τα οποία έδρασαν ως βραχίονας της «ενσωματωμένης» στρατιωτικής πληροφόρησης, ανάλογα και με τις δικές τους σχέσεις με το κράτος και το πολιτικό κατεστημένο.
Ειδικά τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν αρκέστηκαν στην ασφαλή και μη κοστοβόρα αναπαραγωγή των ανταποκρίσεων από τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία και τα non paper της πρεσβείας των ΗΠΑ. Στο σύνολό τους, οι τηλεοπτικοί σταθμοί είτε ανέλαβαν το κόστος μιας αποστολής στην Ουκρανία είτε διασφάλισαν δικές τους ανταποκρίσεις από τα… πολεμικά μέτωπα. Με εξαίρεση την ΕΡΤ, η οποία πάλι γελοιοποιήθηκε για την απύθμενη δουλικότητά της στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη, τα ελληνικά μίντια επεδίωξαν την ενεργή συμμετοχή τους στον «πόλεμο της προπαγάνδας».
Το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει ελληνική κοινότητα δεν αποτελεί φυσικά πειστική εξήγηση γι’ αυτό. Τα συμφέροντα των ολιγαρχών της ενημέρωσης αρκούν να εξηγήσουν το αρμάτωμα στο χακί των τηλεοπτικών σταθμών. Συμφέροντα που ακροβατούν ανάμεσα στην πλήρη υποταγή του πολιτικού προσωπικού της χώρας, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, στα αμερικανο-νατοϊκά σχέδια στην Ευρώπη και τις επιχειρηματικές σχέσεις και επενδύσεις τους, όπως στον τομέα της ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *