Έκθεση του ΕΣΠ: Το ελληνικό κράτος ποινικοποιεί και εκφοβίζει τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στη βαριά σκιά, την οργή και οδύνη από το έγκλημα των Τεμπών δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα έκθεση από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) δημοσιεύει που αφορά στις επαναπροωθήσεις και την ποινικοποίηση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Σε αυτήν αποτυπώνεται γλαφυρά η κυβερνητική τακτική να κατονομάζει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τη βοήθεια των μίντια ως “εχθρούς του κράτους”, “υποκινούμενους από την Τουρκία”, “υπονομευτές της εθνικής κυριαρχίας”. Όλα αυτά για να αποκρύπτουν τα εγκληματικά puschbuks, οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα.

Όπως σημειώνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες η  έκθεση  (τη βρίσκετε εδώ στην αγγλική γλώσσα) επιδιώκει να συνεισφέρει στο σώμα των υπαρχόντων, εκτεταμένων στοιχείων αναφορικά με την πρακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων από πλευράς του ελληνικού κράτους, παρέχοντας λεπτομερείς περιγραφές έντεκα υποθέσεων επαναπροωθήσεων στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και δυο υποθέσεων pullbacks από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο.  

Το σύνολο των υποθέσεων εκπροσωπείται από το ΕΣΠ, το οποίο έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και/ή στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές.   Οι μαρτυρίες, οι οποίες στο σύνολό τους παρουσιάζουν παρεμφερείς περιγραφές των όσων αναγκάστηκαν να βιώσουν τα θύματα των επιχειρήσεων επαναπροώθησης, παρέχουν μια ανησυχητική εικόνα της οργανωμένης και συστηματικής φύσης αυτών των παράνομων πρακτικών.  

Η έκθεση, επιπλέον, περιγράφει το πώς το ελληνικό κράτος προβαίνει στον εκφοβισμό, τον στιγματισμό και την ποινικοποίηση των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν τα θύματα των επαναπροωθήσεων.  

Με έμφαση σε δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, αποτυπώνεται το πώς κατασκευάζεται ένα αφήγημα, που επιδιώκει να συνδέσει τις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με δίκτυα διακινητών και με συμφέροντα τρίτων χωρών, όπως κατεξοχήν η Τουρκία, και να τις παρουσιάσει ως εχθρούς του κράτους και υπονομευτές της εθνικής κυριαρχίας. 

Εν μέσω αυτών των ψευδών κατηγοριών και του συνακόλουθου περιβάλλοντος καταπίεσης που διαμορφώνεται για τις νομικές οργανώσεις, παρεμποδίζεται η υποστήριξη των δικαιωμάτων όσων αναζητούν προστασία και η προάσπιση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών. 

Για την συνοπτική εκδοχή της έκθεσης, παρακαλούμε δείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *