Έκθεση-κόλαφος για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Το πρώτο παρατηρητήριο του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το «Govwatch»., μετράει ήδη ένα χρόνο ζωής και περισσότερες από 170 αναφορές. Πρόκειται για μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία του «Vouliwatch», για τη συλλογή, καταγραφή και αναφορών περιστατικών παραβίασης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα από το ThePressProject και τη Γεωργία Κριεμπάρδη. Το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών και της διασφάλισης του απαραβίαστου του απορρήτου των επικοινωνιών, συμπληρώνει τις σοβαρές παραβιάσεις του Κράτους δικαίου. Επιγραμματικά οι σοβαρότερες αναφορές που καταγράφηκαν αφορούν: Στη διεύρυνση του Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, την αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, τη  λογοκρισία στην ΕΡΤ, την απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, την παραβίαση του Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), την αστυνομική βία, τις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, τις υποθέσεις παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών. Ολόκληρη η Έκθεση μπορείτε να τη δείτε εδώ στη σελίδα του govwatch.gr

Ανάμεσα στις σημαντικές περιπτώσεις-αναφορές που κατέγραψε το Govwatch και εγείρουν ζήτημα Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, θα πρέπει αναφέρονται αναλυτικά:

  • Η διεύρυνση της εφαρμογής του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, η οποία ενδέχεται να περιορίσει ανεπίτρεπτα τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.
  • Η αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.
  • Οι καταγγελίες για λογοκρισία στην ΕΡΤ (Τον Φεβρουάριο του 2021 αποκαλύφθηκε περιστατικό λογοκρισίας στην ΕΡΤ, για τον τρόπο ειδησεογραφικής κάλυψης του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Ικαρία – Τον Απρίλιο του 2021, η δημοσιογράφος και ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Μάχη Νικολάρα, κατήγγειλε περιστατικό λογοκρισίας της από τη διοίκηση της ΕΡΤ, αφού «κόπηκε» τηλεοπτικό ρεπορτάζ της, το οποίο σχετιζόταν με τη διαχείριση περιεχομένου και τη λογοκρισία στα social media).
  • Οι αποφάσεις της Αστυνομίας για απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, οι οποίες θέτουν ζήτημα περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι κατά τρόπο αντίθετο προς το Σύνταγμα.
  • Η παραβίαση, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) από το υπουργείο Παιδείας στη σύμβαση με τη Cisco σχετικά με το σύστημα τηλεκπαίδευσης.
  • Τα στοιχεία για χρήση εμπρηστικού μηχανισμού από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη.
  • Καταγγελίες για καταχρηστική άσκηση βίας από την αστυνομία.
  • Tα τεκμήρια και οι ανησυχίες της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) για παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία από την ελληνική επικράτεια.
  • Η απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.
  • Η απόφαση της Δικαιοσύνης για παράνομη απαγόρευση εξόδου σε Αφγανό πρόσφυγα από τη δομή φιλοξενίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *