Άμεση απελευθέρωση του Sami Solmaz – Όχι στην έκδοσή του στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας

σαμιΓράφει στο tetartopress ο  

 Πριν από περίπου ένα μήνα συνελήφθη από το λιμενικό στο λιμάνι της Πάτρας ο κομμουνιστής Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Sami Solmaz και φυλακίστηκε άδικα στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, παρόλο που εδώ και χρόνια είναι νόμιμος πολίτης της Γαλλίας και αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας.  O Sami Solmaz μέχρι σήμερα κρατείται –κάτω από άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες- στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, ενώ πριν λίγες μέρες στάλθηκε και το επίσημο χαρτί για έκδοση στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας.

Η δίωξη που υφίσταται ο συγκεκριμένος αγωνιστής είναι κομμάτι της ευρύτερης κατασταλτικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει το τούρκικο κράτος εδώ και πολλά χρόνια απέναντι σε όποιον αυτό ορίζει ως «απειλή», «επικίνδυνο» και «τρομοκράτη».

Είναι κομμάτι της ιστορίας των διώξεων, των φυλακίσεων, των στημένων κατηγορητηρίων, των ειδικών κελιών, φυλακών και νόμων, της «ειδικής μεταχείρισης» που τυγχάνουν οι αγωνιστές, του ξύλου και των βασανιστηρίων που υπόκεινται όσοι αγωνιστές βρίσκονται στα χέρια του τούρκικου κράτους.

Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του Ιουλίου του 2016, το κράτος της Τουρκίας ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση, με ένα όργιο συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων απέναντι σε οποιονδήποτε αμφισβητούσε ή θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του. Η κατασταλτική αυτή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη περισσότερων από 150.000 δημοσίων υπαλλήλων και τη φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δεκάδες Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές έχουν βρεθεί είτε υπό διωγμό, είτε φυλακισμένοι με βάση τα στημένα κατηγορητήρια του τουρκικού -και όχι μόνο- κράτους. Διώξεις φρονηματικές, με μόνη κατηγορία τη συμμετοχή στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, στους αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας. Αγώνες που βαφτίζονται από τα κράτη ως «τρομοκρατία».

Μέσα σε αυτό το κατασταλτικό πλαίσιο εντάσσεται και η δίωξη του κομμουνιστή Sami Solmaz ο οποίος έχει διωχθεί επανειλημμένως από το τουρκικό κράτος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και για τη συμμετοχή του στους αγώνες. Όπως, άλλωστε, έχουν διωχθεί και χιλιάδες άλλοι σαν αυτόν, αρκετοί από τους οποίους επέλεξαν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς για να γλιτώσουν τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια. Ο Sami Solmaz είναι επίσης διωκόμενος και στο γερμανικό κράτος μαζί με άλλους 9 αγωνιστές από την ATIK (Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη). Η δίκη της ΑΤΙΚ αποτελεί την κορύφωση μιας δικαστικής-αστυνομικής επιχείρησης που άρχισε στις 15 Απριλίου 2015 σε Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα και Γερμανία κατ΄ εντολή των ομοσπονδιακών γερμανικών δικαστικών αρχών. Μια δίκη που είναι ακόμα ένα δείγμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την από κοινού αντιμετώπιση «τρομοκρατών», για την καταστολή δηλαδή πολιτικών προσφύγων και αγωνιστών.

Η υπεράσπιση των κοινωνικών και εργατικών συμφερόντων, αναγκών και δικαιωμάτων δεν είναι πράξεις «τρομοκρατίας» και πράξεις «παράνομες» αλλά πράξεις δίκαιες. Ο αγώνας για μια ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι ένας δίκαιος αγώνας. Η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.

Ο αγώνας για την άμεση απελευθέρωση του Sami Solmaz, την παύση των διώξεων και το μπλοκάρισμα της έκδοσης του στην Τουρκία είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην δικαστική αυθαιρεσία και την κρατική καταστολή. Αφορά όλους όσους αγωνίζονται αντιστέκονται, διεκδικούν ή έχουν όλους τους λόγους για να το κάνουν.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου στα δικαστήρια της Πάτρας συνεδριάζει η επιτροπή που αποφασίζει για την έκδοση του Sami Solmaz στην Τουρκία. Στις 11:00 π.μ. είναι καλεσμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Τούρκο αγωνιστή. Στο πλευρό του έχουν σταθεί μια σειρά από εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, ομάδες, συλλογικότητες και οργανώσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *