Τι κρύβεται πίσω από τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΕΔΟΕΑΠ;


εδοεαπ
Η είδηση μετά από δυο ημέρες συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είναι η επιστολή παραίτησης του ταμία του οργανισμού Γιώργου Χριστόπουλου. Είχε προηγηθεί  την περασμένη εβδομάδα, η παραίτηση τεσσάρων μελών του ΔΣ, ανάμεσα τους ήταν πάλι ο ταμίας. Ο λόγος; Ότι το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ δεν ενέκρινε τις προτάσεις σκληρών περικοπών για να …σωθεί το ταμείο. Μια εβδομάδα μετά οι προτάσεις ξαναυποβλήθηκαν για να τεθούν σε …κάλπη στην έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού. Μια συνέλευση με θέμα την οικονομική κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ, την οποία όπως τελικά φαίνεται, πολλοί δεν θέλουν να γίνει με όποιο κόστος. Γιατί το αποτέλεσμα της σημερινής παραίτησης του ταμία είναι ότι μπλοκάρονται άμεσα οι πληρωμές σε όλους! Άρα, άρχισαν ήδη να ακούγονται οι φωνές των υποστηρικτών των περικοπών (για να σωθεί το ταμείο, πάντα) να παραιτηθούν όλοι οι σύμβουλοι και να πάμε άμεσα σε εκλογές. Δηλαδή να μη γίνει έκτακτη γενική συνέλευση! Και μέχρι τότε βεβαίως δεν θα πληρώνεται κανείς, δεν θα δίνονται συντάξεις, κ.λ.π. (αυτό δεν λέγεται)

Τι τρέχει λοιπόν με το ταμείο των δημοσιογράφων, υπαλλήλων και εκδοτών στον Τύπο και τα ΜΜΕ; Αναμφισβήτητο γεγονός είναι πως η οικονομική κατάσταση του είναι άθλια και πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν-δεν επαρκούν για δυο-τρεις μήνες. Κανονικά εκλογές θα είχε ο ΕΔΟΕΑΠ τον Μάϊο του 2015. Το θέμα των εκλογών πριν από τον Μάϊο, μαζί με το αίτημα των “παραιτήσεων”, εμφανίστηκε μόλις δεν πέρασαν οι προτάσεις των περικοπών από την πλειοψηφία του ΔΣ.

Περικοπές στις οποίες συμφωνούν οι Ν.Καρούτζος, Ε.Σπανοπούλου, Γ. Χριστόπουλος αλλά διαφωνούν στο πως και πότε θα γίνουν. Διαφωνούν κάθετα και το είπαν με μύριους τρόπους η Πόπη Χριστοδουλίδου, πρόεδρος του ΤΥΠ και ο Γιάννης Αγγέλης που ενημέρωσαν αναλυτικά με ανακοίνωση τους πριν τρεις ημέρες.  Τα δυο μέλη που θεωρούν πώς είναι “προδοσία” να εγκαταλείψεις του ασφαλισμένους τη στιγμή του κρίσιμου προβλήματος και να επιδοθείς σε προεκλογική εκστρατεία εντυπώσεων με “έπαθλο” τη σωτηρία του ταμείου, πρότειναν τη σύγκλιση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, πρόταση που τελικά πέρασε από το ΔΣ και ορίστηκε για τις 28 Φεβρουαρίου. Υπάρχει και πρόταση για τη διενέργεια εκλογών στο ΕΔΟΕΑΠ στις 12 και 13 Μαρτίου.

Ενώ λοιπόν αυτές οι αποφάσεις δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα, προκύπτει η νέα παραίτηση του ταμία με αποτελέσμα να μπλοκάρεται οικονομικά ο ΕΔΟΕΑΠ και να ακούγονται φωνές για άμεσες εκλογές! Φυσικά ταμίας μπορεί να εκλεγεί από τα υπάρχοντα μέλη στο ΔΣ για να συνεχίσει το έργο του μέχρι τις εκλογές, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι, κ.λ.π.

Το διακύβευμα όμως είναι(όπως πάντα) τα λεφτά που δεν υπάρχουν. Στις προτάσεις σκληρών περικοπών περιλαμβάνονται η αύξηση της εισφοράς των μελών του ΕΔΟΕΑΠ από 3% στο 5%, η αναστολή χορήγησης των επικουρικών συντάξεων για ένα ή δυο χρόνια, η παύση συνεργασίας με όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές. Φυσικά όλα τα παραπάνω σαφώς δεν λύνουν το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ αφού λείπουν τα έσοδα, δηλαδή οι εισφορές των εκδοτικών επιχειρήσεων και το αγγελιόσημο.

Η πρόταση λοιπόν από τους υπέρμαχους των περικοπών για αύξηση της εισφοράς, διαγραφή των ανέργων, νοσήλεια ανάλογα με την εισφορά, κ.λ.π. αχνοδείχνει στο βάθος σε τι ακριβώς οδηγεί. Στη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο για λίγους, όσους έχουν να πληρώσουν δηλαδή. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως ο ΕΔΟΕΑΠ χάνει το αγγελιόσημο!  Εκτός αν οι ίδιοι το θεωρούν ήδη χαμένη υπόθεση και πορεύονται με αυτή τη βεβαιότητα.

Η πρόταση που έφθασε επίσης στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αλλά δεν συζητήθηκε προερχόταν απο την ΕΠΗΕΑ. Η οποία πρότεινε να μπουν στο ταμείο οι μάνατζερ των εκδοτικών συγκροτημάτων για να εκπονήσουν το σχέδιο σωτηρίας!

Νέα συνεδρίαση του ΔΣ ορίστηκε για τη Δευτέρα για να βρεθεί λύση στο θέμα του οικονομικού μπλοκαρίσματος το οποίο κατά ορισμένους μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε εκλογές, χωρίς να γίνει καμία συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ στην οποία θα λάβουν μέρος οι μέτοχοι του, μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων ώστε να συναποφασιστούν οι όποιες λύσεις. Για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ βεβαίως.

2 σκέψεις στο “Τι κρύβεται πίσω από τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΕΔΟΕΑΠ;”

 1. ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΔΣ. ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ) ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΜΕΝΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ PSI ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ Ο ΕΔΟΕΑΠ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.
  ΑΡΗΣ ΚΑΡΡΕΡ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ.

  Απάντηση
 2. Κύριε Καρέρ εσείς ειδικά δεν έχετε δικαιώμα να εμφανίζεστε έκπληκτος Για χρόνια στις Εξελεγκτικές υπό γράφατε και εγκρίνετε.
  Επίσης η ανώτατη επικουρική είναι 770 € αν νομίζετε ότι είναι λίγα ρωτήστε 10.000.000 Έλληνες πλην των 1150 συνταξιούχων μας
  Κι εγώ θα ήθελα κυρία σύνταξη 2750 και επικουρική 1400 και μακάρι να μπορούσαμε όπως τότε που έβρεχε εκατομμύρια αλλά από το 2009 φωνάζω ότι ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
  Τέλος πάτε να διακινείτε ή να διαβάζετε ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΑ βρώμικα κείμενα δίκην ρεπορτάζ
  Επιτέλους είστε δημοσιογράφος κάντε έντιμο ρεπορτάζ όπως κάνατε στα νιάτα σας!!!! Εκτός από την παραίτηση του Ταμία τίποτε άλλο δεν ισχύει από το κείμενο της ανάρτησης Τη διακινούν πρώην σύντροφοι σας με στόχο την καρέκλα τους στις επόμενες εκλογές. Πριν επιτεθεί τε προσβλητικά σε μια εκλεγμένη διοίκηση σκεφθείτε λίγο εκλεγμένος κι εσείς που οδηγεί αυτός ο εμφύλιος παρστσξιακός σπαράγγια! Επιτέλους άρθρου στο ύψος των δυσκολιών για όλους περιστάσεων κι αφήστε τους προεκλογικούς λαϊκισμούς
  Και σε απόδειξη των χαλκευμένων ειδήσεων της ανάρτησης σας καλω να διαβάσετε τη σημερινή επίσημη πρόσκληση για την έκτακτη ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ στις 28/2 που Εισηγήθηκα από τον περασμένο Νοέμβριο και αποδέχτηκε ΟΜΌΦΩΝΑ το ΔΣ την Τρίτη Αυτά και σας παρακαλώ να συνέλθει!
  Όσο για τα κλεμμένα του psi σας θυμίζω τα χτυπήματα που δέχθηκε η Διοίκηση Σπανοπούλου στη ΓΣ του 2012 από ομοιότητες σας τα οποία …. φυσικά δεν καταδικαστεί Όπως σας θυμίζω γιατί κάνετε ότι το ξεχνάτε πως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΑΓΏΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΎ ΤΑΜΕΊΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΊΚΗΣΗΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΈΝΑ ΑΠΌ ΘΕΜΑΤΙΚΆ ΜΑΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΦΈΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ
  ΈΡΡΩΣΘΕ

  Απάντηση

Σχολιάστε