Στο στόχαστρο ο ΔΟΛ, αλλά όχι η μιντιοκρατία

Ta-NeaΤης Μ. Παπαχριστούδη στο “ΠΡΙΝ”

Το ερώτημα που ζητά απάντηση στην έκβαση του άγριου πολέμου μεταξύ του μεγάρου Μαξίμου και του Σταύρου Ψυχάρη του ΔΟΛ, είναι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει «να καθυποτάξει» το συγκρότημα που συγκυβερνά με την πολιτική εξουσία την τελευταία 60ετία στη χώρα μας. Για να έχει το δικαίωμα να αναφωνήσει πως «νίκησε τη διαπλοκή» στην Ελλάδα! Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραδεχθεί δημόσια, μέσα από δηλώσεις του ιδίου του πρωθυπουργού, πως συζητά σε κρυφές συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ολιγαρχίας και της μιντιακής διαπλοκής, τη δημιουργία νέου και την επανατοποθέτηση του παλιού διαπλεκόμενου συστήματος.
Από την ανταλλαγή καταγγελιών και αποκαλύψεων ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου και τον Σταύρο Ψυχάρη, αυτό που έχει πολιτική σημασία είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εμφανιζόταν ως Σταυροφόρος ενάντια στη διαπλοκή, στηρίζοντας όλη την προεκλογική και μετεκλογική πολιτική της κυβέρνησής του σε αυτό, συζητούσε σε κρυφές συναντήσεις με τον «αρχιερέα» της διαπλοκής. Με διακύβευμα το καθεστώς της επόμενης μέρας στη διαπλοκή.

Και οι δυο πλευρές, επίσημα στις ανακοινώσεις τους, μιλάνε για τη συζήτηση περί τραπεζικών δανείων εκδοτών και χρεών μιντιακών εταιρειών. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνάντησής και της διαφωνίας τους για τη ρύθμιση τους η μή, γεγονός και είδηση είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και ένας εκδότης – μιντιάρχης θα κανόνιζαν τους όρους της οικονομικής επιβίωσης των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Μακριά και εκτός από τους μνημονιακούς όρους που επιβάλλουν μαζί σε όλη την κοινωνία!
Η δημόσια παραδοχή της συνάντησης Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη, πολύ περισσότερο η κυνική και θρασύτατη δήλωση του πρωθυπουργού στο δικαίωμά του να συναντά τους ολιγάρχες, αποδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ απεργάζεται με τους όρους που το έκανε στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τη συνέχιση του καθεστώτος της διαπλοκής. Το καινούργιο είναι πως αλλάζουν τα πρόσωπα του ελέγχου και της συναλλαγής στο ίδιο μοντέλο λειτουργίας των ΜΜΕ.
Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται με ιδιαίτερη επιμονή μέσα από μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, η μάχη του «φωτός» της κυβέρνησης Τσίπρα με τις δυνάμεις του «σκότους». Ως από θαύμα αυτές οι δυνάμεις έχουν συρρικνωθεί μέσα σε λίγους μήνες, σε ένα μόνο πρόσωπο, αυτό του Σταύρου Ψυχάρη! Στη δική του επιχειρηματική περίπτωση έχει επικεντρωθεί ολόκληρη η επίθεση ενάντια της πολυδαίδαλης διαπλοκής με πλοκάμια σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, στα μίντια, στο πολιτικό προσωπικό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, του δημοσίου, των φορέων του και των ομάδων δικτυωμένων υπηρεσιακών παραγόντων, σε αυτούς.
Εδώ και 13 μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά έχουν στηρίξει την πολιτική τους και τη διαφοροποίησή της κυβέρνησης τους από τις προηγούμενες, στη δέσμευση πως θα «τελειώσουν με τη διαπλοκή». Η μάχη αυτή κατέληξε τελικά σε έναν χαρτοπόλεμο με Τα Νέα του Ψυχάρη.
Την ίδια ώρα οι πρωταγωνιστές και πρωτεργάτες της διαπλοκής, όπως αυτή γιγαντώθηκε μετά την περίοδο του εκσυγχρονισμού και Σημιτισμού στην Ελλάδα, συνεχίζουν τις συναντήσεις, επαφές και διαβουλεύσεις με τα στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να συναποφασισθούν οι επόμενες business. Πάντα με την καθοδήγηση των ξένων του κουαρτέτου και των οικονομικών – πολυεθνικών συμφερόντων που προωθούν. Αίφνης για την κυβέρνηση Τσίπρα και τα στελέχη του μηχανισμού ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανήκουν στο μπλοκ της διαπλοκής τα συγκροτήματα Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Μελισσανίδη, Μαρινάκη και λοιπών επιχειρηματιών που έχουν αναπτύξει δράση από τα ΜΜΕ, το ποδόσφαιρο, τα πετρέλαια, τα σκουπίδια, τα δημόσια έργα και τα επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα. Δεν ανήκουν στη διαπλοκή τα νέα πρόσωπα που αχνοφαίνονται στο επιχειρηματικό κάδρο που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρακαλώντας ξένους με πολυεθνικά πλοκάμια, να επενδύσουν στην Ελλάδα, με χάρισμά τους δημόσιο πλούτο και …τηλεοπτικές άδειες.
Μόνο για τον Σταύρο Ψυχάρη και μόνο για αυτόν, κινήθηκε η διαδικασία ποινικής δίωξης για προσωπικά δάνεια ύψους 57 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν τεκμαίρεται το πόθεν έσχες. Η δίωξη αυτή είναι το αποτέλεσμα του ενδελεχούς ελέγχου που γίνεται εδώ και 13 μήνες από τον οικονομικό εισαγγελέα Γ. Μπρή; Πρόκειται για μέρος του ογκωδέστατου εισαγγελικού φακέλου για τα δάνεια των μιντιακών επιχειρήσεων; Είναι απόρροια των δεκάδων ανακρίσεων μιντιαρχών και στελεχών Τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΜΜΕ;
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο πλέον «αδύναμος κρίκος» του συστήματος διαπλοκής, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα για το ποιος θα κάνει εφεξής κουμάντο στο καθεστώς των διαπλεκόμενων ΜΜΕ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *