Στα χέρια της Ζωής Κωνσταντοπούλου η “ντροπή του ΕΣΡ”

εσρΝα γίνει το ΕΣΡ πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή
Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου στην “Αυγή της Κυριακής”

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να ιεραρχηθεί το πρόβλημα με τις Ανεξάρτητες Αρχές, τουλάχιστον αυτές που διορίζονται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Η θητεία τους έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.
Αρμοδιότητα της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς να εκπληρώσει τον ρόλο του ως «ανεξάρτητο», υπακούοντας στα κελεύσματα των κυβερνήσεων όλα τα τελευταία χρόνια, την ίδια ώρα που προωθεί τις πλέον στενόμυαλες και φοβικές αντιλήψεις για το τηλεοπτικό θέαμα.
Οι αποφάσεις του θα μείνουν στην ιστορία ως παράδειγμα προς αποφυγήν: Ντροπή για την Αρχή, όταν σιώπησε τις μέρες που διέσυρε η κυβέρνηση Παπαδήμου τις οροθετικές ιερόδουλες, παραβιάζοντας το ιατρικό απόρρητο σε πανελλήνια διακαναλική μετάδοση. Με όνομα, επώνυμο και φωτογραφία. «Το είπε ο εισαγγελέας» ήταν η απάντηση του προέδρου του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδη – όμως ο εισαγγελέας ήταν το πρόσχημα για να καλυφθούν ο Λοβέρδος και ο Χρυσοχοΐδης. Οι οροθετικές έχουν ήδη δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη, το ΕΣΡ όμως δεν δίνει λογαριασμό για τις αποφάσεις του.
Δεύτερο παράδειγμα, οι καταγγελίες που έχει καταθέσει ώς τώρα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πάνο Σκουρλέτη: για τη «μονταζιέρα» εναντίον του βουλευτή Β. Διαμαντόπουλου, για το φοβικό παραλήρημα του ΑΝΤ-1 πριν τις ευρωεκλογές, για το κόψιμο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, για την απόκρυψη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς των ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ τους. Καμία μα καμία καταγγελία δεν προχώρησε έστω στην ελάχιστη των ποινών. Όλες πήγαν στο αρχείο -πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καν αιτιολογημένη απάντηση-, ενώ άλλες εκκρεμούν ακόμη, όπως για παράδειγμα η καταγγελία για την ομιλία στη ΔΕΘ, που… «ψήνεται» από τον Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, γρήγορα αντανακλαστικά έχει επιδείξει το Συμβούλιο για τη μοναδική καταγγελία εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., της Μαρίας Σπυράκη προεκλογικά, εναντίον του Kontra για δημοσκόπηση που μετέδωσε ο Αιμίλιος Λιάτσος, παρ’ ότι έγινε επανόρθωση κατά τη διάρκεια της ίδιας εκπομπής. Η απόφαση βγήκε σε χρόνο – ρεκόρ ενός μήνα και δικαιώνει την εκπρόσωπο.
Στο ίδιο μοτίβο και οι αποφάσεις επιβολής προστίμων σε σατιρικές εκπομπές – εναντίον βέβαια της μνημονιακής κυβέρνησης, την οποία προστάτευε από κάθε ίχνος, κάθε σταγόνα κριτικής. Την περίοδο 2011- 2013 κόντεψε να γονατίσει τον Alpha και τον Real FM, με αλλεπάλληλα υψηλά πρόστιμα για το «Τσαντίρι» του Λάκη Λαζόπουλου και τη ραδιοφωνική «Ελληνοφρένεια», με πρόσχημα «ακατάλληλη γλώσσα» ή «για την προστασία των παιδιών». Για γέλια, δηλαδή. Το ΕΣΡ δεν αξιοποίησε ποτέ το αντιρατσιστικό οπλοστάσιο και άλλες ραδιοτηλεοπτικές ρυθμίσεις εναντίον των διακρίσεων, του σεξισμού κ.λπ.
Η θητεία του προέδρου του ΕΣΡ και ακόμη τριών μελών έχει λήξει εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχουν διανύσει θητεία δώδεκα χρόνων, όταν συνταγματικά προβλέπονται μόλις οκτώ. Η προκήρυξη και έκδοση των αδειών εξάλλου προϋποθέτει ΕΣΡ με νόμιμη και όχι «νομιμοποιημένη» σύνθεση.

Σχολιάστε