Περί 3ου μνημονίου σε ΜΜΕ: Ελεύθερος Τύπος

ελεύθερος τυπος-1Θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Το 3ο απεχθές μνημόνιο των εκδοτών-καναλαρχών δεν έχει να κάνει με εκβιασμούς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τα capital control. Ήταν προαποφασισμένο και εντάσσεται στην τακτική του εγχώριου κεφαλαίου για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Εξάλλου η ένωση εκδοτών εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) έχει στόχο να ενταχθεί στο ΣΕΒ…Αρχίζουμε αναλυτική καταγραφή του 3ου μνημονίου στα Μέσα.

Αρχικά στον “Ελεύθερο Τύπο”. Μετά από 5ήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι επέστρεψαν και βγάζουν την εφημερίδα, “ναυαρχίδα” πάλαι ποτέ της κεντροδεξιάς παράταξης που έπεσε στα χέρια των Σκαναβή-Μπενέκου που κατάφεραν να την καταστρέψουν. Η πρόταση στους “παλιούς” που ακόμη διατηρούν ψήγματα κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, είναι σαφής: Να υπογράψουν συμφωνία για απόλυσή τους έναντι της αποζημίωσης τους με την νυν κουτσουρεμένο μισθό (κι ας λέει άλλα η ατομική τους σύμβαση), να μην πληρωθούν άδεια, επίδομα, υπεργασία.

Σε διαφορετική περίπτωση θα δεχθούν τις νέες μειώσεις από 20% ως και 30% και θα πρέπει να “ξεχάσουν”(;) τα χρωστούμενα 2013-2014. Εννοείται ότι θα γίνουν απολύσεις, οι δε αποζημιώσεις “πληρώνονται” με συναλλαγματικές. Από την εφημερίδα έχει αποχωρήσει ήδη ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων και έτσι η εφημερίδα εκτός των άλλων είναι και χωρίς εκπρόσωπο στην ΕΣΗΕΑ.

Ο στόχος είναι σαφής και κοινός για όλα τα “μαγαζιά” των ΜΜΕ. Μείωση κατά 50% του λειτουργικού κόστους, η οποία θα επιτεχυθεί με απολύσεις(μαζικές) και νέες μειώσεις ως και 30% στις αποδοχές. Όπως διαμορφώνεται το τοπίο, οι μισθοί στελεχών στον Τύπο και τηλεόραση θα κυμαίνονται από 3.000 ως 1.500 ευρώ και των συντακτών από 800 το ανώτερο ως και 400 το κατώτερο. Αυτό ακριβώς είναι το τοπίο που επαναλαμβάνεται συνεχώς σε όλα τα Μέσα. Και με ηχηρή την απουσία των συνδικαλιστικών οργάνων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *