Πάλι οι πολίτες θα πληρώσουν το ψηφιακό μάρμαρο της HDTV;

hdtv-1Πηγή: digitaltvinfo

Στη σφοδρή διαμάχη μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου Επικρατείας και της ΕΙΤΗΣΕΕ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και οι δυο πλευρές χρησιμοποίησαν αφειδώς στοιχεία για τις τεχνολογικές εξελίξεις. Κάνοντας απλά τα πράγματα χειρότερα. Όχι μόνο οι πολίτες αλλά και βουλευτές μπερδεύτηκαν τόσο πολύ που άλλοι μιλούσαν για διαγωνισμό συχνοτήτων και πλατφορμών κι άλλοι επέμεναν πως θα δοθούν 4 πλατφόρμες! Κανείς δεν μίλησε για το κόστος που θα απαιτηθεί για αυτή τη νέα τεχνολογία τόσο για τους παρόχους δικτύου και περιεχομένου όσο και για τους πολίτες.

Ήδη η επιλογή του αρμόδιου υπουργείου να προκηρύξει τις 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας για HDTV παρόχους περιεχομένου, δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα. Δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδα τηλεοπτικές συσκευές για HDTV τηλεοπτικές λήψεις. Πόσο μάλλον όταν ο πάροχος δικτύου τη Digea αλλά και της ΕΡΤ θα εντάξουν στην πολυπλεξία τους τη νέα τεχνολογία DVB-T2 και την HEVC. Απαιτούνται νέες επενδύσεις στις ροές ψηφιακού σήματος των παρόχων δικτύου, νέες κάμερες για τις ροές των τηλεοπτικών σταθμών. Κυρίως απαιτούνται νέοι αποκωδικοποιητές για όλους τους πολίτες. Φαίνεται πως ελάχιστοι θυμούνται σε αυτή τη χώρα τι έγινε στη διάρκεια της προσωρινής ψηφιακής μετάβασης όταν η ίδια η αγορά δεν μπορούσε να βγάλει άκρη για τον αριθμό των αποκωδικοποιητών που θα χρειαστεί μια περιοχή.

Η Digea από τη δική της πλευρά στο μεταξύ δηλώνει πως θα είναι έτοιμη να εντάξει την νέα τεχνολογία DVB-T2 + HEVC για την κατανομή της χωρητικότητας του πολυπλέκτη με στόχο να αυξηθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Κατά τη δήλωσή της, ακόμη και αν δοθεί το φάσμα των 700 MHz στην κινητή τηλεφωνία, περισσεύουν 5 ψηφιακές συχνότητες για κρατική και ιδιωτική ελεύθερη τηλεόραση. Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία με τη νέα τεχνολογία στην πολυπλεξία της θα έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 18 τηλεοπτικά προγράμματα HDTV ανά πολυπλέκτη και 50 προγράμματα κανονικής ευκρίνειας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *