Ο Γ. Φιλιππάκης της “Δημοκρατίας” ανακυκλώνει …εργαζόμενους

δημοκρατίαΗ εκδοτική εταιρεία της “Δημοκρατίας” Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε βρέθηκε στην επικαιρότητα των media πριν λίγο καιρό με την εξαγορά της ιστορικής εφημερίδας “Εστία”. Και πολύ πρόσφατα η ίδια εταιρεία κυκλοφόρησε την εφημερίδα “Ορθοδοξία”. Μαζί με τη “Δημοκρατία” και την “Espresso”, είναι ένα υπολογίσιμο συγκρότημα στον Τύπο. Πληροφορίες δε λένε πως τα στελέχη της “Δημοκρατίας” έχουν ανοιχτή την πόρτα τους για δημοσιογράφους εφημερίδων που παραπαίουν, όπως π.χ του “Ελεύθερου Τύπου”. Δεν είναι επίσης μυστικό πως ο εκδότης Γ. Φιλιππάκης θέλει να έχει σημαίνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα εντός

Μια καταγγελία λοιπόν από το ΠΑΜΕ Τύπου(αναρτάται παρακάτω) προκαλεί έκπληξη. Απολύσεις στην πετυχημένη εκδοτική επιχείρηση που περηφανεύεται πως αυξάνει τον αριθμό των εργαζομένων της από έτος σε έτος και αυξάνει τα έσοδα της; Κι όμως το τελευταίο 3μηνο από την εφημερίδα της “Δημοκρατίας” έχουν απολυθεί περίπου 10 εργαζόμενοι. Χωρίς να ανοίξει μύτη. Το “συγκρότημα” είναι ήδη γνωστό για τη μισθολογική πολιτική του. Χαμηλές, πολύ χαμηλές αμοιβές φανερά και σε ορισμένους μόνο, έξτρα αμοιβή με άγνωστο τρόπο. Επίσης εργαζόμενοι συνδεδεμένων εταιρειών του συγκροτήματος σε περιοδικά “εξαναγκάζονται” να παρέχουν οικιοθελώς πάντα και με καθόλου ή ελάχιστη αμοιβή, εργασία για άλλα περιοδικά ή για το …ραδιόφωνο. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι πρόσφατες απολύσεις. Σήμερα έγινε άλλη μία απόλυση εργαζόμενου, τις προηγούμενες μέρες άλλη μία. Στη θέση τους ίσως να προσληφθούν άλλοι, με δελτίο παροχής ή με μισθούς ακόμη χαμηλότερα των 800 ευρώ. Το συγκρότημα έχει ειδικευτεί πλέον στην ανακύκλωση προσωπικού…

Καταγγελία για τις απολύσεις στην εφημερίδα «Δημοκρατία»

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει την εργοδοσία της εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία- ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα- έχει επιδοθεί σε μπαράζ απολύσεων και αντεργατικών μέτρων για να ενισχύσει την κερδοφορία της. Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες απολύσεις χαμηλόμισθων εργαζόμενων, έχει επιβάλλει περικοπές μέσω ατομικών συμβάσεων, καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων, επιβάλλει με τον φόβο πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας, εξαναγκάζει εργαζόμενους να δουλεύουν σε περισσότερα από ένα έντυπα του ομίλου με ένα μισθό.

Η πρόκληση για τους εργαζόμενους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε ότι ο Ομιλος Φιλιππάκη (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ) βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης που επιβεβαιώνεται και με την πρόσφατη εξαγορά της «Εστίας».
Θύματα της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους που πληρώνουν πάντα το “μάρμαρο” με πετσοκομμένους μισθούς, καθυστερήσεις, απολύσεις , μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, μακροχρόνια ανεργία, με τελικό αποτέλεσμα την έξοδο πολλών από τον Κλάδο.
Καλούμε τους συναδέλφους στη “Δημοκρατία” να μη φοβηθούν, να παλέψουν με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη για την ανάκληση όλων των απολύσεων.

Οι Ενώσεις του Κλάδου να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους, να παρέμβουν άμεσα για την οργάνωση του αγώνα των εργαζόμενων, απέναντι σε κάθε εκδότη και συνολικά στην εργοδοσία.
• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ, «παραδοσιακά» ή «new media», που να καλύπτουν τις απώλειες και να είναι αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους με ταυτόχρονη κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και κάθε μορφής «ελαστικής» σχέσης εργασίας.
• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας σε όλους και όσο διαρκεί η ανεργία, να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων.
• Να επιστραφούν τα κλεμμένα και τα «κουρεμένα» των Ταμείων μας.
• Να εγγραφούν τώρα, χωρίς προϋποθέσεις, στις Ενώσεις όλοι όσοι εργάζονται σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα, με ταυτόχρονη εκκαθάριση των μητρώων κάθε χρόνο

 

Σχολιάστε