Οι τηλεοπτικές άδειες και το Mega

μεγα** Το κομμάτι γράφτηκε στο Hot Doc πριν τη γενική συνέλευση των μετόχων που αποφάσισε ουσιαστικά την απόσυρση των Μπόμπολα, Ψυχάρη ώστε να μπουν στο κανάλι οι “νέοι” μέτοχοι, Δ Μάρης και Θ. Φιλιππόπουλος. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υποσχέθηκαν ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ.

Είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Σε δέκα το πολύ μέρες αναμένεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, η προκήρυξη των πρώτων τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Σε αυτό το διάστημα αναμένεται και η λύση για το Mega! Και ενώ το σχέδιο της προκήρυξης θα βρίσκεται για διαβούλευση κάποιες μέρες, οι μέτοχοι του Mega αποφασίζουν στις 7 Απριλίου στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, το σχέδιο σωτηρίας του καναλιού τους. Αν βεβαίως συμφωνήσουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και ενώ τα εξώδικα πιστωτών αυξήθηκαν επικίνδυνα, εμφανίστηκε ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των «Αττικών εκδόσεων» με γεμάτο το πορτοφόλι από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να μπουν στην «Τηλέτυπος» βάζοντας το αναγκαίο μετοχικό κεφάλαιο από 15 ως και 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι επιχειρηματίες αυτοί είναι ουσιαστικά of shore εταιρείες του ομίλου Βαρδινογιάννη και εταιρεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι των «Αττικών εκδόσεων».

Παρά τις αντιρρήσεις του Σταύρου Ψυχάρη ο οποίος επιμένει πως θα βάλει χρήματα, το σχέδιο εγκρίθηκε καταρχήν, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στο Θ.Φιλιππόπουλο να προχωρήσει σε πλήρη οικονομικό έλεγχο των του καναλιού.

Το πρόβλημα του Mega βεβαίως δεν λύθηκε. Για όσους πρόσεξαν τις δηλώσεις του Ν.Παππά η φράση του «Προσωπικά, θα μου προξενούσε εντύπωση αν οι διοικήσεις των τραπεζών έκαναν οτιδήποτε προκαλεί το δημόσιο αίσθημα», έχει τη σημασία της. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν οποιοδήποτε σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των δανείων του Mega χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις! Με άλλα λόγια οι εγγυήσεις που δίνει ο Θ. Φιλιππόπουλος με το σχέδιο του δεν καλύπτουν τις τράπεζες.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες η λύση για το Mega δεν είναι τόσο εύκολη. Όπως ούτε εύκολο είναι να βάλει λουκέτο. Έτσι εκτός από το να οριστεί νέα διοίκηση η οποία θα συνομιλεί σε «κλίμα εμπιστοσύνης» με τις τράπεζες αλλά και την κυβέρνηση, παράγοντες της αγοράς προκρίνουν τη διέξοδο της συγχώνευσης. Φυσικά η συγχώνευση αφορά στο Mega και στο Star το οποίο διαθέτει το ψυχαγωγικό πρόγραμμα που θα έχει ανάγκη ένα νέο συγχωνευμένο τηλεοπτικό κανάλι. Κυρίως διαθέτει και το δυναμικό στον τομέα της ενημέρωσης, δηλαδή τον Νίκο Χατζηνικολάου και την ομάδα του.

Μέχρι να επέλθει οριστική συμφωνία πολλά μπορεί να αλλάξουν, το σενάριο ωστόσο που προβάλλει πλέον ως πιο πιθανόν είναι πως στην επικείμενη κατάθεση αιτήσεων για την τηλεοπτική αδειοδότηση, το Mega θα κατέλθει στον διαγωνισμό με νέα διοίκηση και πιθανώς σε Κοινοπραξία με το Star και νέα διεύθυνση στις ειδήσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *