Μόνο με τη δική μας στήριξη θα γίνει το ντοκιμαντέρ “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”

χρυσήαυγή-ντοκιμαντέρΠρόκειται για την παραγωγή “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση” ένα ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Κουρούνη σε παραγωγή των OmniaTV, το Arte και η Yemaya Productions, με την υποστήριξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières) Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ ζητά την οικονομική και κάθε άλλου είδους στήριξη για να ολοκληρωθεί η ταινία. Μια νέα μορφή “ενημέρωσης” και πληροφόρησης που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος, ειδικά στη νέα γενιά δημοσιογράφων και δημιουργών που είναι κομμένοι από τα λεγόμενα mainstream media. Tο trailer και  η πρόσκληση για τη στήριξη του μπορείτε να τα δείτε στη διεύθυνση goldendawnapersonalaffair.com/el

Όπως λένε οι παραγωγοί η ταινία θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016, αρχικά σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά), αμέσως μετά από κάποιες συμμετοχές σε φεστιβάλ και τις πρώτες δημόσιες προβολές.
Το ντοκυμανταίρ αποτελεί την τρίτη ταινία της σκηνοθέτριας με θέμα το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» και αποτελεί την προσωπική της ματιά σ’ αυτό καθώς, όπως η ίδια αφηγείται «μ​πορεί κανείς να μείνει αμερόληπτος στη θέση μου; Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας μου γιός γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα, το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιό βαγόνι θα μας βάλουν»​.
Το εκτενές υλικό που αγγίζει τις 100 ώρες και στο οποίο βασίζεται η ταινία είναι προϊόν της πενταετούς έρευνας της Angélique Kourounis.
Στο υλικό που επιλέχθηκε αναδεικνύονται, για πρώτη φορά σε ντοκυμανταίρ, θέματα όπως: η συμβατότητα κάποιων από τις γερά παγιωμένες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας με την ρατσιστική ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού (ναζισμού), η ιεραρχική δομή οργάνωσης του κόμματος σε κάθε δραστηριότητά του, η χρήση των κλασικών γκαιμπελικών τακτικών παραπλάνησης στον δημόσιο λόγο, καθώς και οι διαχρονικές σχέσεις με την αστυνομία και η παρατεταμένη συγκάλυψη της δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής από τις πολιτικές και δικαστικές αρχές.
Παράλληλα, θίγονται μια σειρά από άλλα ζητήματα: οι σχέσεις «συγκοινωνούντων δοχείων» της Χρυσής Αυγής με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα του «συνταγματικού τόξου, η ένθερμη υποστήριξη μερίδας του κλήρου προς το νεοναζιστικό κόμμα, καθώς αυτό υιοθετεί – βολικά – ένα «ελληνορθόδοξο» προφίλ, αλλά και η εναντίωση άλλων κληρικών προς τα δημόσια κηρύγματα μίσους και τις επιθέσεις κατά μειονοτήτων.
Κατά τις επόμενες εβδομάδες, και μέχρι την ολοκλήρωση του crowdfunding, θα δημοσιοποιηθούν μια σειρά από έξτρα βίντεο για διάφορα επιμέρους ζητήματα από το υλικό της έρευνας που δεν συμπεριλαμβάνεται στο ντοκυμανταίρ.
Η A​ngélique Kourounis​ είναι δημοσιογράφος, έκτακτη και μόνιμη ανταποκρίτρια στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από το 1985 για διάφορα γαλλόφωνα μέσα:
έντυπα: Charlie Hebdo, La Libre Belgique, Politis, Ouest France, Les DNA Sud – Ouest, Econostrum
ραδιόφωνα: Groupe Radio France (France Info, Culture, Inter), Radio Canada, RTBF (Radio Télévision Belge francophone), Radio Suisse Romande
τηλεοπτικοί σταθμοί: LCI, CBC, RTSR, RTBF TV, Public Senat, TV5 Monde
Τ ο O​ m n i a T V ​ε ί ν α ι μ ι α δ ι α δ ι κ τ υ α κ ή π λ α τ φ ό ρ μ α w e b t v , α ρ θ ρ ο γ ρ α φ ί α ς κ α ι κ ο ι ν ω ν ι κ ή ς δικτύωσης.
Το A​rte​(τηλεοπτικό δίκτυο) και η Y​emaya Productions​(εταιρεία παραγωγής) συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί καθώς παραχώρησαν δικαιώματα χρήσης για μέρος του υλικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *