Κι όμως υπήρχαν φωτογραφίες από την Ειδομένη, τις έβγαλε και τις μοίρασε η ΕΛΑΣ!

Φωτο: ΕΛΑΣ

Φωτο: ΕΛΑΣ

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) εκφράζει την αγανάκτησή της στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για τη συνολική διαχείριση της εκκένωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.
Αρχικά, οι μοναδικοί φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη πριν από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης απομακρύνθηκαν αυθαίρετα από τον επίμαχο χώρο με το πρόσχημα της προσαγωγής για έλεγχο των στοιχείων τους.
Η κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του τύπου, προκειμένου να μην αναμεταδοθούν πιθανές εικόνες αστυνομικής βίας, παρουσιάστηκε εκ των υστέρων ως αναγκαία θυσία στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας των φωτορεπόρτερ. Αυτή η νομιμοφανής αντιστάθμιση συγκρουόμενων έννομων αγαθών προσκρούει όμως στην κοινή λογική: εάν υπήρχε κίνδυνος βαιοπραγίας εκ μέρους των εγκλωβισμένων, ο στόχος θα ήταν οι αστυνομικοί και όχι οι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.
Όταν ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε δελτίο τύπου με δικές της φωτογραφίες από το ειδησεογραφικό γεγονός. Η χειραγώγηση του κοινού, μέσα από τον έλεγχο της εικόνας, δεν αρκείται στον αποκλεισμό των εν δυνάμει ενοχλητικών δημοσιογραφικών φωτογραφιών, ολοκληρώνεται με την επιθετική κατάληψη όλου του επικοινωνιακού πεδίου, με την υποκατάσταση των αστυνομικών στη θέση των φωτορεπόρτερ.
Δεν έπεσε απλώς «μαύρο» στην Ειδομένη. Το «μαύρο» που έπεσε χρωματίστηκε τεχνητά για να δώσει την εντύπωση του φυσιολογικού.
Η Ε.Φ.Ε. καταδικάζει απερίφραστα αυτή την απαξίωση της ελευθερίας του τύπου και την απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *