Η “πολυτέλεια” στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ

ERT-πυρΕΡΤ – Η επούλωση της «πληγής της Δημοκρατίας» ως… πολυτέλεια(;) και το αλληλέγγυο τείχος της ΒΙΟ.ΜΕ.
του Γιάννη Γκίρμπα, εργαζόμενου στην Ελεύθερη Αυτοδιαχειριζόμενη Ραδιοφωνία της ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ, εργασιακού εκπροσώπου ΕΡΤ3

Ανοιχτή επιστολή προς την εξουσία και την κοινωνία

O ιστορικός του μέλλοντος, ο ιστορικός των κοινωνικών-ταξικών αγώνων και της ελληνικής εκδοχής της «βιωμένης πράξης της αυτοδιαχείρισης», είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενσωματώσει σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο την ιστορία που γράφεται τούτες τις ώρες και αφορά το «πάντρεμα» των αγωνιζόμενων εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. και των κοινωνικών κινημάτων με τους αγωνιζόμενους απολυμένους/εργαζόμενους της ΕΡΤ. Η ανακοίνωση αλληλεγγύης της ΒΙΟ.ΜΕ., είναι συγκλονιστική (παρατίθεται στο τέλος του κειμένου). Διαφορετικά εγχειρήματα, διαφοροποιημένη παραγωγή προϊόντων, υλικών και άυλων, διαφορετικές αφετηρίες, ιδιαίτερα γνωρίσματα της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας των μονάδων παραγωγής, όμως, με ένα κοινό όπλο στα χέρια των αγωνιζόμενων: το όπλο της αυτοδιαχείρισης. Η όσμωση έγινε στους δρόμους του αγώνα και στους απελευθερωμένους χώρους εργασίας τα τελευταία «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια. Ένα πλατύ αλληλέγγυο κίνημα βάσης, αδιαμεσολάβητο, αντι-γραφειοκρατικό και αυτοδιευθυνόμενο, λειτούργησε σαν συγκολλητική ουσία και «αδελφοποίησε» τα ανυπόταχτα στοιχεία του κοινωνικού ανταγωνισμού.

Κόντρα στην παραλυτική ιδεολογία της πολιτικής ανάθεσης και του «τέλους της ιστορίας», η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας, επαναπροσδιόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ειλικρινούς και ανυπόκριτης αλληλοϋποστήριξης, πέρα και έξω από τις στενές συντεχνιακές διεκδικήσεις. Προέταξε την αξιοπρέπεια και την αυτενέργεια, πορεύτηκε χωρίς κηδεμόνες, αφέντες βιομε-620×330και «ηγετίσκους» και άνοιξε νέους δρόμους για τη διεκδίκηση ενός δικαιότερου κόσμου. Πρότεινε και εφάρμοσε νέα μοντέλα παραγωγής και οριζόντιας αμεσοδημοκρατικής οργάνωσης. Ορισμένοι αγώνες οδεύουν προς τη δικαίωση και τη νίκη, άλλοι είναι σε εξέλιξη, άλλοι γεννιούνται τώρα. Τίποτα δεν χαρίστηκε. Όλα κατακτήθηκαν ή μένει να κατακτηθούν από τους ανθρώπους που έμειναν απροσκύνητοι, παρά την καταστολή, τους άνισους συσχετισμούς δυνάμεων, την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων καταστάσεων και τον πρωτοφανή πόλεμο της (γκρεμισμένης πρώην, πλέον) κυβερνητικής και (ακόμα ζωντανής) φιλομνημονιακής μηντιακής προπαγάνδας.

Όταν οι περήφανοι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. απευθύνονται σε αυτούς που έμειναν όρθιοι μέχρι σήμερα, «στους συναδέλφους» τους της ΕΡΤ και δηλώνουν πως «θα σταθούν στο πλευρό τους» και μάλιστα «θα σταθούν και μπροστά αν χρειαστεί σαν τοίχος, μαζί με όλη την κοινωνία με την δύναμη του κορμιού τους» για να τους υπερασπίσουν, τότε ήδη έχει συντελεστεί μία ριζική τομή στον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιλαμβανόμασταν τον κόσμο, έναν κόσμο κατακερματισμένο, με διαχωρισμένους αγώνες, στενούς ορίζοντες μερικών διεκδικήσεων, ξεχωρισμένη υπεράσπιση εργασιακών μικρο-χώρων όπου κυριαρχούν οι ανέξοδες και προσχηματικές «ανακοινώσεις συμπαράστασης» από το μεγαλοσυνδικαλιστικό γραφειοκρατικό κατεστημένο.

Αντιθέτως, στην ανακοίνωση της ΒΙΟ.ΜΕ, οσμίζεται κανείς τον ιδρώτα της δουλειάς και του αγώνα. Οσμίζεται την αλήθεια της. Αναγνωρίζεται ως δεδομένος ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ που επί 20 μήνες αντιστάθηκαν εμπράκτως στο «μαύρο» και δεν υπακούει σε καμία ακυρωτική (του αγώνα τους) γραμμή «αξιολόγησης» από «μηδενική βάση». Όμως, στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται επίσης ότι η υποστήριξη δεν είναι γενική και αφηρημένη αλλά αφορά την πρόταση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και άλλων αγωνιζόμενων συναδέλφων τους σε όλη τη χώρα για μια «άλλη» ΕΡΤ, βασισμένη στην πολύτιμη εμπειρία της μακρόχρονης αυτοδιαχείρισης και της αυτοδιεύθυνσης.

ERT πυρΣε αυτή την κρίσιμη περίοδο μετάβασης προς τη δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων και το άνοιγμα της ΕΡΤ (όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ), το μήνυμα που εκπέμπεται προς την εξουσία από την ανακοίνωση της ΒΙΟΜΕ και άλλων αλληλέγγυων χώρων και κινημάτων, είναι ένα: Ανοίξτε την ΕΡΤ ΤΩΡΑ, ενσωματώνοντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων στην «επόμενη ημέρα». Άλλωστε, το αίτημα «Ανοίξτε την ΕΡΤ, ΤΩΡΑ!», ήταν ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2014 (συλλαλητήριο ΔΕΘ) το βασικό σύνθημα στο πανό της ΠΟΕΣΥ.

Το έχουν πει με σαφήνεια και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 σε ανακοίνωσή τους πριν αρκετούς μήνες: «Ένα πράγμα κάνουμε ξεκάθαρο: Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στην ατομική, κοινωνική και εργασιακή μας αξιοπρέπεια».

Έτσι, όποιος επιχειρήσει αυθαίρετα, στο όνομα των ίδιων των εργαζομένων, να διαπραγματευτεί την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, πέρα κι έξω από τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, θα πρέπει να ξέρει πως μία τέτοια ενέργεια δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Άλλωστε… «η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα είναι δημοσιοποιημένες και σύμφωνα με σχετική πανελλαδική τους απόφαση, αυτές θα τις μεταφέρει προς την εξουσία η πανελλαδική επιτροπή με εκπροσώπηση από κάθε μονάδα της ΕΡΤ στη χώρα και με τη συμμετοχή των θεσμικών συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Μια «κυβέρνηση της αριστεράς» που επικαλείται συνεχώς τη στήριξη και τη δύναμη που αντλεί από την ίδια την κοινωνία, οφείλει και πρέπει να ακούσει αδιαμεσολάβητα τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά κινήματα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με μια βάρβαρη συγκυβέρνηση και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους προς όφελος της δημόσιας, ανεξάρτητης ενημέρωσης της ίδιας της κοινωνίας. Πολύ περισσότερο τώρα που τα «κοράκια» των αγορών επιχειρούν να «μικρύνουν» τις προοπτικές αυτού του τόπου για ζωή.

Προς το παρόν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, βρίσκονται στον «θάλαμο δημιουργικής αναμονής» περιμένοντας την κατάθεση ενός νομοσχεδίου που θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στις «πρώτες προτεραιότητες» της νέας κυβέρνησης για 2 βασικούς λόγους: Πρώτον, η 20μηνη ανεργία των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ δεν εξαιρείται πια από το σκέλος της ανθρωπιστικής κρίσης και, δεύτερον, όταν υπάρχει η δημόσια κυβερνητική παραδοχή ότι το «μαύρο» αποτελεί «μια πληγή στη Δημοκρατία», η όποια καθυστέρηση στην «επούλωσή» της, συνιστά μια αδιανόητη «πολυτέλεια». Το μόρφωμα δε που έστησε η προηγούμενη κυβέρνηση συνεχίζει να εκπέμπει, ενώ οι συχνότητες και οι πομποί της ΕΡΤ καθώς και το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή, παραμένουν ουσιαστικά στα χέρια της… απελθούσας εξουσίας, γεγονός που έχει εξοργίσει χιλιάδες ακροατές/τηλεθεατές της χώρας (όπως φαίνεται από τα μηνύματα που καταφτάνουν στην Ελεύθερη Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ και από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Από την άλλη, η ΕΡΤ δεν πρέπει να αποτελέσει λάφυρο οποιασδήποτε κυβέρνησης.

ertΗ πολιτεία όμως, οφείλει να άρει ΤΩΡΑ χωρίς άλλη χρονοτριβή την πολύμηνη αδικία, να καλύψει πλήρως, ασφαλιστικά και μισθολογικά το διάστημα των 20 μηνών που οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι παρέμειναν στα κτίρια της ΕΡΤ (Θεσσαλονίκη και περιφερειακές ΕΡΑ) περιφρουρώντας την περιουσία του ελληνικού λαού καθώς και των εργαζομένων στην ertopen στην Αθήνα, να αποδώσει τις κατειλημμένες συχνότητες στα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ, να απελευθερώσει το Ραδιομέγαρο από τους καταληψίες του μορφώματος, να διώξει το «μαύρο».

Ο αγώνας, έτσι κι αλλιώς, συνεχίζεται… Και συνεχίζεται, μαζί με τα αδέλφια μας από τη ΒΙΟ.ΜΕ, τους απολυμένους της κοκα-κόλα, τους σχολικούς φύλακες, τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ, στα Τσιμέντα Χαλκίδας, τους εκπαιδευτικούς και τους απασχολούμενους στον χώρο Υγείας, τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και όλους τους ανθρώπους που αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Δεν πρέπει κανείς να μας υποτιμήσει σαν «αμελητέα» δύναμη… Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αποτελούν οργανικό της μέρος. Και η φωνή μας είναι δυνατή!

Η υπόσχεσή μας είναι: VENCEREMOS!

Leave a Reply

Your email address will not be published.