Η κυβέρνηση βάζει μπροστά το …κολοβό ΕΣΡ!

εσρ2Προσωρινά είχαν πεί, για να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες, είχαν πεί. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το είχε πει για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όταν τοποθετήθηκε ξαφνικά η αντιπρόεδρος του Λίνα Αλεξίου στη θέση του προέδρου. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από αυτά που είχαν πεί και είχαν φωνάξει μάλιστα για να αντιμετωπίσουν τις δεξιές …μονταζιέρες. Κι όμως. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με 4 μόλις μέλη, από τα οποία το ένα-δύο θα έπρεπε ήδη να είχαν αντικατασταθεί λόγω λήξης της θητείας τους, συνεδριάζει. Όλες τις προηγούμενες μέρες έπαιρνε αποφάσεις. Όχι υπηρεσιακές, κανονικές. Και αυτή την Πέμπτη θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του!

Φρόντισε η κυβέρνηση με μια διάταξη σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο να προσφέρει στο ΕΣΡ “προσωρινή” νομιμότητα, μετατρέποντας τη θητεία των μελών από 4ετή σε 8ετή, μετά τη λήξη της κανονικής τους θητείας. Βέβαια τα μέλη πάλι μόνο 4 είναι. Οι αποφάσεις αυτού του οργάνου κρίνονται στα όρια της αντισυνταγματικότητας.

Και το ερώτημα είναι ξεκάθαρο. Θα πορευτεί και αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα όρια τις συνταγματικής νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Θα βάζει το ΕΣΡ πρόστιμα που θα εκπίπτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Θα κληθεί αυτό το κολοβό ΕΣΡ να κάνει προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών;

Κι όλα αυτά γιατί; Επειδή δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής; Δουλευόμαστε μάλλον.

Όταν διακηρύσσεις με τον πιο επίσημο τρόπο πως επέλεξες τον Λάμπη Ταγματάρχη γιατί δεν θέλεις ως κυβέρνηση να διορίζεις μόνο δικούς σου σε δημόσιες θέσεις, δεν είσαι ικανός να βρεις άτομα για το ΕΣΡ με τα οποία να συμφωνούν τα 4 πολιτικά κόμματα της Βουλής;

Θέλουμε πραγματικά να συμβαίνει κάτι άλλο για την ενεργοποίηση του ΕΣΡ έτσι ξαφνικά με “παράνομη” σύνθεση. Παράνομη επειδή υπάρχουν, και το ξέρουν στην κυβέρνηση πως υπάρχουν, διαφορετικές νομικές γνωμοδοτήσεις για την ενέργεια τους να δώσουν άλλη μια 4ετή θητεία σε όσα μέλη έπρεπε να εγκαταλείψουν την ανεξάρτητη αρχή. Οπότε πάλι το ΣτΕ θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Για το χώρο της ραδιοτηλεόρασης όλο αυτό θυμίζει τραγικά τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *