Αντί εργοδοτικής εισφοράς οι καναλάρχες θέλουν ειδικό φόρο!

ασφαλιστικόΠαράταση δυο μηνών, λέει, θέλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για το θέμα του αγγελιόσημου έναντι της τρόϊκας και των ξένων δανειστών. Ενώ όλες οι μελέτες τους μιλάνε για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του αγγελιοσήμου, το περίφημο 21,5% επί των διαφημίσεων στα ΜΜΕ αντί για εργοδοτική και κρατική εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, η κυβέρνηση συνεχίζει να συζητά με την τρόϊκα το θέμα. Και η θέση της είναι να παραταθεί η “διαπραγμάτευση” για να ενταχθεί το αγγελιόσημο στις αλλαγές του ασφαλιστικού! Κάπου εκεί αρχίζει το πραγματικό πανηγύρι. Τα διάφορα συστήματα, συνδικαλιστικά, παραταξιακά, φιολοεργοδοτικά και δεν συμμαζεύεται, περιφέρουν και συζητάνε(πάντα υπογείως) διάφορα εναλλακτικά σχέδια. Το γεγονός όμως είναι ένα. Οι καναλάρχες έχουν αποδεχθεί την κατάργηση ή μείωση του αγγελιόσημου! Φυσικά και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν εργοδοτική εισφορά. Όπως δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει ούτε το κράτος το δικό του περίδιο για την κοινωνική ασφάλιση. Προτείνουν δε να αντικατασταθεί το αγγελιόσημο “με έναν φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων για την κοινωνική ασφάλιση (γενικά), σημαντικά χαμηλότερο σε όλα τα Μέσα”!

Στο μεταξύ η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε για τις 12 Νοεμβρίου συμμετοχή των ΜΜΕ στην απεργία, με κύριο αίτημα το ασφαλιστικό. Για το οποίο πέρα από γενικούς αφορισμούς δεν έγινε καμία αναλυτική ενημέρωση.

Ποιο είναι για παράδειγμα το γενικό σχέδιο που προτείνεται στην κυβέρνηση; Να εξαιρεθούν μόνο οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ασφαλιστικό; Μάλλον θα αστειεύονται. Σε εποχή γενικής καταστροφής και πλήρους διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πως δεν πρόκειται να κερδίσουν απολύτως τίποτε αν δεν γίνουν ένα με την κοινωνία. Και πριν την κοινωνία είναι ο ίδιος τους ο κλάδος. Οι τεχνικοί τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, οι εργαζόμενοι στα ιντερνετικά sites…

Μόνο το αίτημα για έναν κλάδο, ένα ασφαλιστικό ταμείο για όλους μπορεί να σταθεί απέναντι στα σχέδια τρόϊκας, κυβέρνησης και καναλαρχών-ιδιοκτητών. Εξάλλου οι καναλάρχες το λένε ανοιχτά ως επιχείρημα για την κατάργηση του αγγελιόσημου “μόνο το 60% του προσωπικού τους ασφαλίζεται σε ταμεία που χρηματοδοτούνται από τον πόρο αυτό”. Αναφέρονται σε “πόρο” για το αγγελιόσημο, και μιλάνε για επιβολή ειδικού φόρου για να γλυτώσουν την εργοδοτική εισφορά.

Έναντι των σχεδίων των εργοδοτών το αίτημα για έναν κλάδο, ένα ταμείο, ένα συνδικάτο είναι αυτό που πρέπει να προβληθεί στην κοινωνία με ανυποχώρητους αγώνες και όχι με παρασκηνιακές συναντήσεις με διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος τους το είπε ξεκάθαρα στην ΠΟΕΣΥ στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας. “Πηγαίνετε στον chief”, εννοώντας τον Αλέξη Τσίπρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *