«Αγγελιοφόρος» και «Close Up» διακόπτουν την έκδοσή τους

agelioforos_close-upΑπό το “Αγγελιοφόρο φόρουμ”

Μοναχικά γραφεία. Μισοσβησμένα φώτα. Άδειες οθόνες. Ακίνητα πλήκτρα. Λέξεις και εικόνες χωρίς εισιτήριο για το χάρτινο ταξίδι έως τα μάτια του αναγνώστη.

Μικρές αγγελίες χωρίς αγοραστές, ενοικιαστές ή απελπισμένους ανέργους. Ταμειακές μηχανές δίχως φωνή και ήχους από κέρματα. Τηλεφωνικές συσκευές χωρίς ψιθύρους, εντολές και συνεννοήσεις. Στο διαδίκτυο αναβοσβήνουν δύο ξεχασμένες διαφημίσεις τραπεζών σε κίτρινο και κόκκινο φόντο.

Agelioforos_Close Up
Το πρωτοσέλιδο του «Αγγελιοφόρου» στις 30.12.2014, πριν από τη διακοπή της έκδοσής του, και το τελευταίο εξώφυλλο του μηνιαίου γυναικείου περιοδικού «Close Up» (Ιανουάριος 2015)

Εδώ και μία εβδομάδα ο «Αγγελιοφόρος» έχει σφραγίσει την ύστατη πράξη της δραματικής πορείας του. Από τις 30 Δεκεμβρίου 2014 έχει εκκενώσει τη θέση που κατείχε επί 19 χρόνια στους πάγκους της Θεσσαλονίκης και στην «πασαρέλα» των περιπτέρων της Βόρειας Ελλάδας.

Η ημερήσια και η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας έχουν ανασταλεί επ΄ αόριστον, ενώ το lifestyle γυναικείο περιοδικό «Close Up», το πρώτο σε κυκλοφορία στη Βόρεια Ελλάδα, όπως αυτάρεσκα διαφημιζόταν, έχει διακόψει τη μηνιαία κυκλοφορία του. Στους τρεις ιστοτόπους της εταιρίας κείμενα, τίτλοι και φωτογραφίες αναδύουν οσμή μούχλας.

Εικόνα αποσύνθεσης

Στα κεντρικά γραφεία του εκδοτικού συγκροτήματος, επί της Δαναϊδων 4, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έχει εγκατασταθεί η αποσύνθεση και η εγκατάλειψη. Ελάχιστες φιγούρες ανθρώπων πηγαινοέρχονται στους ορόφους, ίσα ίσα για να διακόπτουν τη σιωπή των απόντων. Για τους περισσότερους εργαζόμενους ο χρόνος έχει παγώσει εν μέσω θέρους, από το τέλος Ιουλίου 2014, όταν πήραν στα χέρια τους τον τελευταίο, σχεδόν πλήρη μισθό τους για τη χρονιά που έφυγε.

Η ανοχή έχει εξουθενωθεί και η αντοχή ασθμαίνει. Πέντε μήνες χωρίς αποδοχές, Χριστούγεννα δίχως δώρο εορτών. Η υπομονή έχει φτάσει στο όριο της ασφυξίας. Για τους περισσότερους εργαζόμενους η επίσχεση εργασίας είναι η ελάχιστη πράξη αυτοπροστασίας, η τελευταία ενέργεια προσωπικής λύτρωσης.

Σε επίσχεση εργασίας

Οκτώ στους δέκα διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς Τύπου και δημοσιογράφους του συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου» έχουν διακόψει από την προηγούμενη εβδομάδα την εργασία τους, μέχρις ότου λάβουν και πάλι τις αποδοχές τους. Καθημερινά και άλλοι εργαζόμενοι προστίθενται σ΄ αυτούς που δηλώνουν ότι απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Ο νέος επικεφαλής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, ο υιός Μπακατσέλου, που ανέλαβε να απαλλάξει τον πατέρα του, Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο, από τις ποινικές ευθύνες του, φαίνεται να διακατέχεται από άγνοια της πραγματικότητας και να καλλιεργεί ονειροπόλες επιδιώξεις.

«Θα ήθελα να με πιστέψετε»

Η τελευταία έμπνευση της προσωπικής φιλοδοξίας του ήταν να καλέσει τους προϊσταμένους όλων των τμημάτων της εταιρίας σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, που έγιναν την παραμονή των Θεοφανείων. Επικαλούμενος την αρετή της φιλοτιμίας και την αξία της εθελοντικής προσφοράς, ο Βασίλειος Μπακατσέλος επιχείρησε να τους πείσει να επιστρέψουν στην εργασία τους. Σε φιλικό κλίμα τούς ζήτησε επίσης να ασκήσουν όλη την επιρροή προς τους υφισταμένους τους, ώστε αυτοί να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας.

«Σας ζητάω να με εμπιστευθείτε και θα ήθελα να με πιστέψετε», ακούστηκε να λέει σε συναισθηματικά χρωματισμένο τόνο ο υιός Μπακατσέλου στα διευθυντικά στελέχη που προσκάλεσε στο γραφείο του.

Λίγο νωρίτερα είχε προσφέρει το δέλεαρ, καταθέτοντας το ποσό των 500 € στο λογαριασμό κάθε εργαζομένου, πλην αυτών που έχουν ήδη εκτελέσει μέτρα κατάσχεσης σε βάρος της εταιρίας. Έναντι αυτού του πινακίου φακής για τις οφειλές έξι μηνών, ο Βασίλειος Μπακατσέλος ευελπιστεί να εξαγοράσει τους εξουθενωμένους εργαζόμενους και να ανακόψει το κύμα των επισχέσεων εργασίας που κατακλύζει καθημερινά το εκδοτικό συγκρότημα.

Ολόκληρο το άρθρο στο Φόρουμ εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.