ΕΡΤ, πάντα θεραπαινίδα του πολιτικού συστήματος

εερτΑπό τη Ματίνα Παπαχριστούδη στο περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν το Καλοκαίρι από την επάνοδο του σήματος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα μέσα από το θεσμικό κέλυφος της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Η επέτειος φέτος δεν γιορτάστηκε, αντιθέτως επισκιάστηκε από ένα γεγονός. Την επιστροφή του ποδοσφαίρου της Super League στην ΕΡΤ Α.Ε. Επτά άστεγες ομάδες, με επικεφαλής τον Παναθηναϊκό που δεν κατάφεραν να βρουν τηλεοπτική στέγη μετά το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης με τη Nova, βρήκαν τελικά θαλπωρή στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα με εντολή της κυβέρνησης.

Πριν περίπου τρεις μήνες, στην ΕΡΤ αλλά και την κυβέρνηση έσκιζαν τα ιμάτια τους ότι αποκλείεται να στεγάσει τις άστεγες ομάδες του πρωταθλήματος η ΕΡΤ. Αποδείχθηκε άλλη μια φανφάρα. Στις 10 Αυγούστου 2018, το ΔΣ της ΕΡΤ επιβεβαίωσε τη συμφωνία την οποία παρέδωσε στη διοίκηση της ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, προφανώς με σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου. Την ίδια ημέρα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπογράφει την απόφαση για μεταφορά ποσού ύψους 51.715.110,40 ευρώ, ως συνολικό κόστος των δικαιωμάτων και μεταδόσεων των αγώνων της Super League στους προϋπολογισμούς του 2019-2020 (αναλυτικά η απόφαση στα ρεπορτάζ της στήλης media).

Η ΕΡΤ δηλαδή θα πληρώσει το παραπάνω ποσό για να έχουν στέγη ομάδες που δεν κατάφεραν να τα βρουν με τις συνδρομητικές πλατφόρμες, γιατί βέβαια μετά τη Νοva ούτε η Cosmote ήταν διατεθειμμένη να πληρώσει τις ενέργειες και πολιτικές των προέδρων των ελληνικών ΠΑΕ. Βρέθηκε όμως η ΕΡΤ γιατί έτσι το αποφάσισε η κυβέρνηση. Ούτε όμως και από την αξιωματική αντιπολίτευση που σε άλλες περιπτώσεις ξεσηκώνει τον κόσμο με σφοδρή πολεμική, ακούστηκε κουβέντα. Η συμφωνία για τις 7 ΠΑΕ είναι φανερό πως έχει διακομματική συναίνεση. Εξάλλου εμείς, όλοι εμείς θα πληρώσουμε το κόστος…

Αυτές τις ημέρες προβάλλεται στο BBC η τηλεοπτική σειρά In the dark, ένα κόσμημα της ευρωπαϊκής τηλεοπτικής παραγωγής. Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ 2 μεταδίδονται επίσης ορισμένες από τις πλέον πετυχημένες και ποιοτικές ξένες σειρές της παγκόσμιας παραγωγής. Η ίδια η κρατική τηλεόραση, τρία χρόνια μετά την φιλόδοξη επιστροφή της, δεν έχει να επιδείξει ούτε μια τηλεοπτική παραγωγή μυθοπλασίας. Κι αυτή η σειρά που γράφεται και ξαναγράφεται πως ετοιμάζεται, η «Ζωή εν τάφω» τού Ψαρρά, εγκρίθηκε μόλις στις αρχές του 2018 και ήδη ακούγονται μεγάλες γκρίνιες για το κόστος που θα ξεπεράσει το 1,2 εκατ. ευρώ!

Αυτό που έχει σίγουρα να επιδείξει η ΕΡΤ είναι ένα κόστος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για αθλητικά δικαιώματα κάθε είδους. Και τώρα προστίθενται άλλα 50 εκατ.! Για πρόγραμμα δίνει μόλιες 2, 3 εκατ. ετησίως και σε αυτό κυριαρχούν εκατοντάδες εκπομπές σε δημιουργούς με άγνωστο γνώμονα ανάθεσης. Το πιθανότερο είναι πως ισχύει ένα πολύπλοκο σύστημα ισορροπίας ανάμεσα σε «δικούς μας» και οφειλές έναντι διαφόρων συστημάτων εξουσίας. Αυτό που σίγουρα συμβαίνει ότι η διοίκηση αναγκάστηκε να κάνει πάλι- όπως στις παλιές εποχές της ΕΡΤ Α.Ε που έβαλε λουκέτο ως εταιρεία- μεταφορές κωδικών στα οικονομικά της. Να πάρει δηλαδή λεφτά από κωδικούς για επενδύσεις ή άλλα και να τα βάλει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Πρόγραμμα που στην ουσία είναι αθλητικά και πάλι αθλητικά και αναθέσεις σε εξωτερικές εταιρείες για εκπομπές κάθε είδους.

Υποθετικά τίθεται ένα ερώτημα. Αν ήταν όντως ανεξάρτητη η διοίκηση της ΕΡΤ θα αποφάσιζε να δώσει 50 εκατ. για επτά ποδοσφαιρικές ομάδες; Θα δεχόταν να παραλάβει έτοιμη τη σύμβαση που ετοίμασε το γραφείο του υφυπουργού με τους προέδρους των ΠΑΕ;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *