Ψηφιακή μετάδοση, το σήμερα και το αύριο

20180304_155719Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για την Ψηφιακή Μετάδοση στη 2η κλαδική έκθεση της Athens Electronix 2018 στο συνεδριακό Κέντρο ΔΑΙΣ που οργάνωσε η εταιρεία Libra press.

Στην πρώτη ενότητα για τη «Διανομή και το περιεχόμενο, μια δυναμική σχέση αναζητά ισορροπία», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας και μέλος του ΕΣΡ Γιώργος Πλειός αναφέρθηκε στο ερώτημα αν η τεχνολογία καθορίζει τον τρόπο της θέασης ή αν ο τρόπος ζωής μας καθορίζει την τεχνολογία. Σε αυτό το ερώτημα σημείωσε τρεις βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν τις στάσεις και τάσεις στον τομέα της επικοινωνίας. Τον εθισμό στην τεχνολογική μόδα που οδηγεί διαρκώς στη χρήση νέων συσκευών, στην έντονη εμπορευματοποίηση και στην κοινωνική πρακτική, δηλαδή τον εξατομικευμένο βίο, την αυξημένη κινητικότητα και την ταχύτατη εναλλαγή ανάμεσα στον επαγγελματικό και τον ελεύθερο χρόνο.

Ο Γ. Πλειός υπογράμμισε πως υπάρχει πλέον ένα απίστευτο περιεχόμενο το οποίο και προσφέρει ολοένα και περισσότερη ψυχαγωγία, δημιουργεί ένα νέο φυλετισμό με αυξημένα επίπεδα πόλωσης. Τέλος σημαντικός παράγοντας είναι η παγκοσμιοποίηση.

Σημείωσε πως είναι ένα ερώτημα προς απάντηση στο άμεσο μέλλον είναι αν θα παραμείνει ικανό 20180304_155649μέγεθος φάσματος για την ελεύθερη τηλεόραση η οποία εξαιτίας της χορήγησης του φάσματος στις τηλεπικοινωνίες, σπρώχνεται σταδιακά προς μετάδοση στο διαδίκτυο. Το πόση τηλεόραση θα μείνει στις επίγειες συχνότητες είναι θέμα πολιτικής βούλησης, όπως είπε. Όλες οι εξελίξεις πάντως οδηγούν στη διόγκωση της ψυχαγωγίας.

Για την πρωτοπορία της ΕΡΤ να δημιουργήσει πρώτη στην ελληνική τηλεοπτική αγορά την Υβριδική τηλεόραση μίλησε ο Γιάννης Βουγιουκλάκης, γενικός διευθυντής νέων Μέσων της ΕΡΤ. Ο κ. Βουγιουκλάκης παρουσίασε την ERT Hybrid και τη μασκότ της, το red button ενώ σημείωσε πως οι υβριδικές υπηρεσίες της ΕΡΤ θα παρέχονται σε επτά μεγάλους κατασκευαστές τηλεοπτικών συσκευών. Οι υπηρεσίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις Υβριδικές υπηρεσίες είναι το 24 plus, η Ert play, ενημέρωση για το Πρόγραμμα, ο Καιρός και όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα. Υπάρχει πρόγραμμα, κυρίως αθλητικό, το οποίο δίνεται αποκλειστικά ως υβριδική υπηρεσία.

Για την παρουσία της ΕΡΤ σε διεθνές επίπεδο αλλά και τις συνολικές πρωτοβουλίες της μίλησε ο Θέμης Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ ΠΑΣΥΜΗΤΕ και τεχνικός σύμβουλος της EBU από την πλευρά της κρατικής τηλεόρασης, σημειώνοντας τη δυναμική της ΕΡΤ στην προσφορά ελεύθερου δωρεάν περιεχομένου για όλους τους πολίτες.

Τις δικές τους προτάσεις στους νέους τρόπους διανομής περιεχομένου, τέλος, ανέφεραν ο Grzegorz Luczak της TechniSat και ο MikolajSalanski της WiSI.

 

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου για το μέλλον της ψηφιακής μετάδοσης αφιερώθηκε στις “θεσμικές παρεμβάσεις”. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης παρουσίασε τις βασικές αρχές στο ρόλο της ανεξάρτητης αρχής στον έλεγχο της οπτικοακουστικής αγοράς. Σημείωσε πως το μιντιακό οικοσύστημα έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με έρευνα της Carrat το 2000 ο μέσος όρος θέασης κατ’ άτομο ήταν εβδομαδιαίως 1 ώρα στο κινητό, 3 ώρες σε άλλη συσκευή και 38 ώρες στην τηλεόραση. Το 2020 σύμφωνα με την έρευνα της τα νούμερα αυτά διαμορφώνονται σε 6, 15 κι 37 ώρες αντίστοιχα. Θέτοντας ερωτήματα για το πόσο και με ποιους τρόπους μπορεί η ανεξάρτητη αρχή να επιτελέσει το ρόλο της, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει τόσο σε προσωπικό όσο και σε πόρους.

Στο βαρύ φορτίο που έχει να αντιμετωπίσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στις δικές της αρμοδιότητες ως ρυθμιστική αρχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Αγγελική Σγώρα. Παρουσίασε τις παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ το 2016 και 2017 σε ότι αφορά στον έλεγχο του παρόχου δικτύου τηλεόρασης και σημείωσε πως αυτό το διάστημα τρέχει για 2η φορά ο έλεγχος του ιδιώτη παρόχου δικτύου της Digea σε ότι αφορά στον ΑΟΤ, την ανώτατη τιμή δηλαδή που ορίζει το ενοίκιο που πληρώνουν οι πελάτες-τηλεοπτικά κανάλια του παρόχου για την ψηφιακή μετάδοση του σήματος τους. Η κυρία Σγώρα αναφέρθηκε στην επικείμενη υποχρέωση της χώρας να παρουσιάσει ως τέλος Ιουνίου 2018 το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος 2, των συχνοτήτων δηλαδή στα 700MHz στις τηλεπικοινωνίες αλλά και στη διαδικασία για την απόδοση χρήσης του ραδιοφωνικού φάσματος σε παρόχους δικτύου.

Στις θεσμικές παρεμβάσεις του τελευταίου χρόνου από την πλευρά της πολιτείας αναφέρθηκε ο Νίκος Μιχαλίτσης, γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ. Ο κ. Μιχαλίτσης ανάλυσε τις τεχνικές παραμέτρους για το πόσα τηλεοπτικά κανάλια χωράνε στο ψηφιακό φάσμα, σημειώνοντας πως έγινε πολύ συζήτηση για την τεχνολογία και ελάχιστη για τους οικονομικούς όρους, την βιωσιμότητα δηλαδή των τηλεοπτικών καναλιών. Ως παράδειγμα σημείωσε πως στο διαγωνισμό για τις 7 συνολικά τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου κατέθεσαν μόνο 6 εταιρείες αίτηση. Μίλησε για τον νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων ο οποίος αυξάνει τα σημεία εκπομπής από 156 που ήταν με τον χάρτη του 2012 σε 168 σε όλη τη χώρα. Κι αυτός ο χάρτης, όπως είπε, δεν θα καλύπτει τις Λευκές περιοχές αλλά για αυτή την ανάγκη, υπάρχει η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την ενίσχυση των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών στη λήψη ψηφιακού σήματος των ελεύθερων καναλιών μέσα από άλλες πλατφόρμες, δορυφορικές ή ευρυζωνικές. Τέλος αναφέρθηκε στο μελλοντικό ψηφιακό ραδιόφωνο και τα οφέλη του.

 

Στις νέες υπηρεσίες δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης αναφέρθηκαν οι Σπύρος Κουτσούκης της Cosmote TV και Χάρης Αντωνόπουλος της Nova. Τόσο η Cosmote TV όσο και η Nova έχουν παρουσιάσει πληθώρα νέων υπηρεσιών στους συνδρομητές τους , διευκολύνοντας τη λήψη του περιεχομένου τους για ατομική λήψη και σε περισσότερες από μια συσκευές χωρίς τον γεωγραφικό περιορισμό. Τέλος τους προβληματισμούς των εργαζομένων, κυρίως για το Ψηφιακό ραδιόφωνο, έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΜΗΤΕ ΕΡΤ Γαβρίλος Κασιμάτης, επισημαίνοντας πως στο νόμο για τις ραδιοφωνικές άδειες δεν υπάρχει το κριτήριο για συγκεκριμένο αριθμό απασχολούμενου προσωπικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *