Έξι οι αιτήσεις για τις 7 τηλεοπτικές άδειες

εσρ-άδειεςΤι αν και φωνάζουν οι καναλάρχες πως “χωράνε” 16 τηλεοπτικά κανάλια στις ψηφιακές πλατφόρμες. Όταν θα πρέπει να πάνε …ταμείο, να πληρώσουν δηλαδή για τις άδειες εκπομπής περιεχομένου, τότε δεν “χωράνε” πολλά κανάλια. Μόλις 6 ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν σήμερα αίτηση στο ΕΣΡ. Οι εκπλήξεις δυο, η πρώτη είναι ήδη γνωστή από χθές. Οι μεγαλομέτοχοι του Mega Γιάννης Βαρδινογιάννης και Βαγγέλης Μαρινάκης έριξαν μαύρο στο Mega και η Τηλέτυπος δεν κατέθεσε αίτηση για άδεια. Η δεύτερη έκπληξη είναι ο Φίλιππος Βρυώνης ο οποίος με την “Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε” ζητά μια άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Όχι για το Extra Channel που επίσης είναι ιδιοκτήτης αλλά για ένα κανάλι με τίτλο E Channel! Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς δήλωσε πως “υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις”

Στο Ε.Σ.Ρ. κατετέθησαν έξι (6) αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

  1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)/Αλαφούζος
  2. Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)/Βαρδινογιάννης
  3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)/ Κοντομηνάς
  4. Antenna TV Α.Ε. (Ant1)/Κυριακού
  5. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)/ Σαββίδης
  6. Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε./ Βρυώνης 

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων, σύμφωνα με το ΕΣΡ, θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 4496/2017, προβλέπει για την  εναπομένουσα άδεια:

«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο.».

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής φακέλων εκ μέρους των υποψηφίων εταιρειών για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας κρίνεται θετικό.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μια διαδικασία άρτια και συμπαγή, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σύντομα θα περάσουμε σε μία φάση, κατά την οποία και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο, ενώ -με τις προοπτικές αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο- αναμένεται αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν, λοιπόν, όλες οι προϋποθέσεις, ώστε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις.

Συνολικά, αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά​».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *