Η EΡT open ρίχνει “μαύρο” σε αλληλέγγυους επειδή η ΕΡΤ έριξε μαύρο σε εκπομπές τους!

ερταλληλέγγυοιΜια εβδομάδα πριν η ΕΡΑ Χανίων έκοψε ξαφνικά 6 ραδιοφωνικές εκπομπές αλληλέγγυων πολιτών. Ως επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε ότι αναμένεται μια νομική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου για αυτές τις εκπομπές. Τη γνωμάτευση όμως την έκρυψαν από τη διοίκηση-διεύθυνση σε κάποιο βαθύ συρτάρι ως “εταιρικό έγγραφο”! Και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις (παρακάτω) και οργανώνεται σήμερα στα χανιά διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτή την ενέργεια, η ΕΡΤ αλλά και η ΠΟΣΠΕΡΤ που στηρίχθηκε τόσο πολύ στους αλληλέγγυους πολίτες σιωπά. Πληροφορίες αναφέρουν πως η νομική γνωμάτευση αναφέρει πως σε “ζωντανές” (και όχι ηχογραφημένες) εκπομπές απαιτείται να βρίσκεται στο στούντιο δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Κι αυτό επειδή το περιεχόμενο δεν πρέπει να προκαλεί μηνύσεις και κίνδυνο ενάντια στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Τις 6 εκπομπές των Χανίων βέβαια τις ήλεγχαν πριν βγουν στον αέρα. Προφανώς κάτι διαφορετικό συμβαίνει που η (συν)διοίκηση ΕΡΤ-συνδικαλιστών δεν θέλει να παραδεχθεί. Η ενέργεια του “μαύρου” στις εκπομπές αληλέγγυων στα Χανιά επεκτάθηκε και στην EΡΤ open! Ο υπεύθυνος έκοψε εκπομπή που θα έβγαζε τους ertopenδιαμαρτυρόμενους στον αέρα! Άραγε η ΕΡΤ open περιμένει τα εύσημα από τη διοίκηση της ΕΡΤ για αυτή την κίνησή της; Το μείζον θέμα είναι πως σήμερα, στην επέτειο της εισβολής των ΜΑΤ του Σαμαρά στο Ραδιομέγαρο το 2013, διοίκηση και συνδικαλισστές δείχνουν πως επιλέγουν τον ίδιο δρόμο. Να ρίξουν μαύρο στην ελέυθερη-ακηδδεμόνευτη και μη ελεγχόμενη ενημέρωση…

Παρακάτω το κείμενο που διακινείται για το “μαύρο” στα Χανιά με όλες τις εξελίξεις:

Έργων – κι ερωτηματικών – συνέχεια &
ένα κάλεσμα για Τρίτη 7 Νοεμβρίου 13:00 ΕΡΑ Χανίων (Έλλης 40 – Κάτω Σούδα)

Μετά την απότομη διακοπή των εκπομπών ακροατριών/ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων μία εβδομάδα πριν, στις 30-10-2017, τα ερωτηματικά για το «μαύρο» συνεχίζονται. Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η εκπομπή του Γιώργου Μουργή στην Ertopen – radio 106.7 “on the third day” επρόκειτο να δώσει βήμα στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς των εκπομπών που διακόπηκαν. Την προηγουμένη μέρα όμως ο κ. Μουργής έβγαλε ανακοίνωση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με την οποία ζητούσε συγγνώμη από όλους στις «Εκπομπές Αλληλέγγυων Ακροατριών/Ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων» (ομάδα που έχει συσταθεί στο facebook), γιατί δεν θα μας είχε στην εκπομπή του την επομένη. Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Μουργής επίσης σημείωνε:

«Αγωνιζόμαστε για το ίδιο πράγμα: Ακηδεμόνευτη ενημέρωση, ελευθεροτυπία, αλογόκριτη δημοσιογραφία, απεξαρτημένη από άνωθεν ‘εντολές’, απρόσκοπτη άσκηση της ερευνητικής δουλειάς για κοινωνική ενημέρωση προς όφελος όλων των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όλων των κοινωνικών κινημάτων.

Η σημερινή παρέμβαση αποτελεί το λόγο της δικής μου αποχώρησης από την Ertopen – radio 106.7. Η ΕΡΤ κλειστή στην κοινωνία δεν σημαίνει και ΕRTopen κλειστή στην κοινωνία.»

Τι συμβαίνει λοιπόν και ενοχλεί τόσο πολύ το θέμα αυτό;
Όλοι και όλες θυμόμαστε τον αγώνα που εργαζόμενοι και μη, αλληλέγγυοι απ’ όλο το κοινωνικό φάσμα, δώσανε για να κρατήσουν ζωντανή τη Δημόσια Ραδιοφωνία. Ένα κοινωνικό κύμα που κατέλαβε την δημόσια ραδιοσυχνότητα δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες ανθρώπους να κρατήσουν τα μικρόφωνα ανοιχτά, τις φωνές δυνατές, την ενημέρωση και τη ψυχαγωγία «από τα κάτω» στον αέρα.

Βασική συντεταγμένη στον αγώνα αυτό ήταν η συμμετοχή όλων, έτσι ώστε το μαζικό μέσο του δημόσιου ραδιοφώνου να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και να μην αναπαράγει την κρατική φωνή.
Με βάση την παραπάνω αρχή, αρχίσαμε και εμείς να κάνουμε τις εκπομπές στην ΕΡΤ Χανίων, έως ότου τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου μας ανακοινώθηκε με απαξιωτικό τρόπο ότι κόβονται αυτές οι εκπομπές. Αφορμή και μόνο επιχείρημα μάς είπαν ότι είναι η έλλειψη νομικού πλαισίου για τις εκπομπές αυτές. Και το κουβάρι άρχισε να ξεδιπλώνεται…

Καινούργιοι διευθυντές, καινούργιες εντολές: λογοκρισία ακόμα και στην ERTopen, ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα ενάντια στη σιωπή που θέλανε να επιβάλουν τότε, που φαίνεται να έχει στηθεί κι αυτή μονοπρόσωπα και όχι συλλογικά.

Τα ερωτήματα εύλογα:

Tα χρόνια της αλληλεγγύης και της ΕΡΤ ανοιχτής στην κοινωνία είχαν ημερομηνία λήξης;

Γιατί να υποβαθμίζονται οι περιφερειακοί σταθμοί με τη φίμωση ανθρώπων με τόσο μεράκι, κέφι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν;
Εκπομπές υψηλού επιπέδου κάλυπταν και ‘’γέμιζαν’’ ώρες αιχμής, κατά τη δημοσιογραφική ρήση, προβάλλοντας θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά με έμφαση και επίκεντρο τον άνθρωπο. Από πού να πρωτοξεκινήσουμε; Σχολεία, θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφία, ζωγραφική, κινηματογράφος, μουσική, μαθητές με πολύπλευρη δράση γέμιζαν το στούντιο σε εβδομαδιαία βάση. Από θέματα που κάλυπταν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε εκπομπές με πιο παραδοσιακό χαρακτήρα. Πού τα βρίσκει όλα αυτά κάποιος σε ιδιωτικούς εμπορευματικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς;

Η διακοπή των εκπομπών ακροατριών-ακροατών σημαίνει επιστροφή σε ένα καθεστώς, όπου ο κρατικός λόγος φιμώνει την κοινωνική/δημόσια φωνή.

Από τα Χανιά μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ενώνουμε τις δυνάμεις μας απαιτώντας Δημόσια Ραδιοφωνία ανοιχτή στην Κοινωνία.

Οι παραγωγοί-ακρoατές/άτριες

Εμείς, οι αλληλέγγυοι ακροατές της ΕΡΤ Χανίων, δεν έχουμε αυταπάτες. Το ξέρουμε πως κάποιοι βασίζονται στην κούρασή μας να διεκδικούμε, αλλά δεν μας πειράζει ούτε μας πτοεί, ίσα ίσα μας εμπνέει!

Για αυτό και τους αφιερώνουμε το παρακάτω από το γνωστό ηχητικό του μαύρου που φαίνεται ότι κάποιοι διοικούντες ξέχασαν γρήγορα:

«Κανένα σύστημα δε θα σας υποσχεθεί την ελευθερία σας, δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, σας είπαν ψέματα. Μόνιμα θα διεκδικείτε ολοένα και περισσότερο αυτό που σας αρνούνται βασιζόμενοι στην κούρασή σας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Μα, με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι αντέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά.» (Μ. Χατζιδάκις)

Γι’ αυτό το ένα αγωνιζόμαστε! Αλληλέγγυοι ακροατές της ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ.

Καλούμε λοιπόν όλον τον αλληλέγγυο κόσμο την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ Χανίων στη 13.00 για να εκφράσουμε μαζί την εναντίωσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης.

Oι Αλληλέγγυοι ακροατές ΕΡΑ Χανίων & όχι μόνο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *