ΕΔΟΕΑΠ: Ψήφος ανατροπής των σχεδίων κυβέρνησης-εργοδοσίας

εδοεαπ-εκλογεςΘέλουν να ρίξουν στον ασφαλιστικό Καιάδα συνταξιούχους, ανέργους και μπλοκάκια

Της Μ. Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Το τριήμερο 28,29 και 30 Μαρτίου πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ταμείο περίθαλψης και επικούρησης των δημοσιογράφων και υπαλλήλων στα ΜΜΕ. Τον τελευταίο ασφαλιστικό οργανισμό που έχει ξεφύγει από τα δόντια των μνημονίων στο χώρο της υγείας εξαιτίας της νομικής του μορφής, ταμείο στο οποίο μέτοχοι είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι οι οποίοι και εκλέγουν το Δ.Σ. του.

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι το ταμείο ενός «περιούσιου λαού», αντιθέτως θα μπορούσε να είναι το πρότυπο στην περίθαλψη και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας για ολόκληρη την κοινωνία. Και για αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμες αυτές εκλογές καθώς το διακύβευμα τους είναι διπλό: Αφενός να αλωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που στις προηγούμενες εκλογές είχαν συνασπιστεί με ένα νέο συνδικαλιστικό μόρφωμα της ΕΣΗΕΑ στο οποίο συγκεντρώνονται δεξιές, ακροδεξιές έως και ναζιστικές δυνάμεις στο χώρο των ΜΜΕ υπό το πέπλο υποτίθεται «ενωμένων»* δημοσιογράφων, για να ανατρέψουν με «πραξικόπημα» το αποτέλεσμα των εκλογών και να πάρουν μαζί το προεδρείο του ΔΣ.

Αφετέρου να χτυπηθεί η δυναμική των δυνάμεων της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή» που την προηγούμενη διετία με τους δυο συμβούλους της στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Γιάννη Αγγέλη και Πόπη Χριστοδουλίδου, αποκάλυπτε τα σχέδια της «συγκυβέρνησης» του προεδρείου, προσπαθούσε και σε πολλές περιπτώσεις σταματούσε ενέργειες ενάντια στο συμφέρον των ασφαλισμένων.

Μετά από αρκετά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πλέον κάλυψη και έχοντας εξασφαλίσει –στα λόγια και όχι σε πράξεις– από υπουργούς την υπό- σχεση σωτηρίας του ταμείου, επανέρχεται με πέντε υποψήφιους. Χωρίς κάποιο διακηρυγμένο σχέδιο για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ αλ- λά με την υπεροψία της συμμετοχής σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Το έτερο συνδικαλιστικό μόρφωμα της ένωσης συντακτών, οι «Ενωμένοι δημοσιογράφοι»*, που συμμάχησε με το ΣΥΡΙΖΑ στους διοικητικούς υπαλλήλους (ΕΠΗΕΑ) κατεβαίνει στις εκλογές με πλειάδα υποψηφίων. Το σχέδιο της ηγεσίας του είναι σαφές και διακηρυγμένο δημόσια σε γενικές συνελεύσεις. Συνεργασία άμεση με τους εργοδότες σε όλα τα επίπεδα. Σιωπά ωστόσο όταν αποκαλύπτεται πως στο βάθος των σεναρίων τους, προβάλλει η μετατρο- πή του ταμείου σε επαγγελματικό, με την έξοδο των συνταξιούχων και των ανέργων. Μαζί με τους συγκυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο, όλη τη διετία διοίκησαν τον ΕΔΟΕΑΠ με ρευστοποίηση όλων των ομολόγων του, με αποτέλεσμα το ταμείο να μην έχει ούτε αυτή τη διέξοδο το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Όλοι οι παραπάνω σε αγαστή συνεργασία και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, αποκοίμιζαν τον δημοσιογραφικό κλάδο την τελευταία διετία, αρχικά με δηλώσεις ότι «δεν πρόκειται να καταργηθεί το αγγελιόσημο».

Όταν αυτό καταργήθηκε κατά απαίτηση των καναλαρχών και των διαφημιστών, γύρισαν τροπάρι και άρχισαν να «διαπραγματεύονται» με το υπουργείο Εργασίας. Επί επτά μήνες δια- πραγματεύονταν με τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο με δυο αποτελέσματα. Πρώτον οι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, στελέχη της ΠΟΕΣΥ, να διοριστούν «σύμβουλοι» στον ΕΦΚΑ! Και δεύτερον να βγάλουν από το μανίκι σαν κλόουν από το καπέλο, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, μια προαναλογιστική μελέτη με την οποία θα …διαπραγματεύονταν με το υπουργείο Εργασίας και τους εργοδότες για τον ΕΔΟΕΑΠ. Και τρεις μέρες πριν τις εκλογές, σαν από θαύμα, τους κάλεσε πράγματι ο υφυπουργός σε τριμερή συνάντηση…

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι φανερό σε όλους πως χωρίς την ύπαρξη αναγκαίου χρηματοδοτικού πόρου που να συμπληρώνει επαρκώς τις εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κι αυτό οφείλεται στην τεράστια ανεργία και τις μαζικές απολύσεις, τις ελαστικές μορφές (μπλοκάκια, μερική απασχό- ληση, μειώσεις μισθών, «λουκέτων» σε πολλά ΜΜΕ) και την κακοπληρωμένη ή απλήρωτη εργασία, στην απώλεια των αποθεματικών του με το PSI, αλλά και στην για χρόνια ελλειμματική απόδοση του αγγελιοσήμου και των χρεών, λόγω της μη επαρκούς είσπραξης του αγγελιοσήμου.

Η επόμενη ημέρα του ταμείου των ΜΜΕ μπορεί να υπάρξει μόνο με ένα σενάριο. Ο ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνει αυτοδιοίκητο Ταμείο, με τις ίδιες παροχές ή και προσπάθεια για περισσότερες, ειδικά σε σοβαρές ασθένειες. Κι αυτή τη μάχη μπορεί να φέρουν σε πέρας, χωρίς ψεύτικα και μεγάλα λόγια, οι υποψήφιοι με την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» Γιάννης Αγγέλης και Πόπη Χριστοδουλίδου συμμετέχοντας στο ΔΣ του οργανισμού και ο Τάσος Αναστασιάδης, υποψήφιος για την Εξελεγκτική Επιτροπή, και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που θα δώσουν μάχη ενάντια στα σχέδια μετάλλαξης ή και λουκέτου στον ΕΔΟΕΑΠ.

 

**Στην έντυπη έκδοση του ΠΡΙΝ χτύπησε ο “δαίμων” του τυπογραφείου με αποτελέσμα να γραφτεί “αδέσμευτοι δημοσιογράφοι” και όχι “ενωμένοι δημοσιογράφοι” όπως είναι το ορθό όνομα της παράταξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *