Με κόστος για τους πολίτες η εκπομπή της ΕΡΤ από τον Hellas Sat;

doriforos953«Ναι, η ΕΡΤ θα είναι μία ανταγωνιστική εταιρία της Digea και θα μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός να επιλέγει αν θα συνεργάζεται και αν θα εκπέμπει μέσα από τη Digea ή μέσα από τη διασυνδεδεμένη με την ΕΡΤ εταιρία». «Για χρόνια από τότε που πουλήθηκε ο ελληνικός δορυφόρος μαζί με τον ΟΤΕ, και από τότε που πουλήθηκε και ο Hellas sat από τον ΟΤΕ σε ξένες εταιρίες, σε ξένη εταιρία, το ελληνικό δημόσιο έχει δύο αναμεταδότες. Ο ένας αναμεταδότης χρησιμοποιείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο άλλος αναμεταδότης δε χρησιμοποιείται καθόλου». 

Οι φράσεις σε εισαγωγικά είναι αυτά που δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ μόλις την περασμένη εβδομάδα. Η είδηση έκανε αίσθηση. Το ελληνικό δημόσιο θα παραχωρήσει τον έναν από τους δυο αναμεταδότες του Hellas Sat στην ΕΡΤ έτσι ώστε αυτή να μπορεί να τροφοδοτεί τους επίγειους πομπούς της ψηφιακής τηλεόρασης και να καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα εκπέμπεται από εκεί και το (μελλοντικό) πρόγραμμα της ERT World ή μάλλον της ERT 24 όπως θα λέγεται!

Μέχρι αυτού του σημείου, την πρόθεση δηλαδή του ελληνικού δημοσίου να παραχωρήσει στη νέα εταιρεία της ERT NET που θα δημιουργηθεί σύντομα με δικό της διοικητικό συμβούλιο και εργαζόμενους από την μητρική ΕΡΤ, έναν δορυφορικό αναμεταδότη, όλα είναι καλά και θετικά. Προχωρώντας ωστόσο στην ανάλυση της «ευχάριστης» είδησης, αρχίζουν οι προβληματισμοί. Κι έρχεται ο λογαριασμός.

Να εξηγούμαστε. Η  Digea εκπέμπει σήμερα από τον EutelSat στις 3μοίρες ανατολικά. Από αυτόν τον δορυφόρο κατεβαίνει το σήμα και κωδικοποιείται στα κέντρα εκπομπής της Digea σε όλη τη χώρα. Η πρώην ΝΕΤ πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο είχε ανακοινώσει διαγωνισμό για δορυφορική χωρητικότητα με όρο ότι έπρεπε να εκπέμπει στις 3 μοίρες ανατολικά. Ο στόχος ήταν σαφής. Η ΝΕΤ ήθελε να μεταφέρεται το σήμα από το δορυφόρο στα κέντρα εκπομπής μέσω ενός δορυφορικού κάτοπτρου.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Η δορυφορική εκπομπή ψηφιακού σήματος της ERT NET από τον HellasSat στις 39 μοίρες ανατολικά πρακτικά σημαίνει πως τα κέντρα εκπομπής που θα εγκαταστήσει η ΕΡΤ σε όλη τη χώρα θα πρέπει να τοποθετηθούν διαφορετικά δορυφορικά κάτοπτρα, διαφορετικοί αποκωδικοποιητές σήματος, διαφορετικά συστήματα κωδικοποίησης. Δηλαδή ο τεχνικός θα αναλαμβάνει να στήσει δυο δορυφορικά συστήματα στα βουνά της χώρας; Να επαναρυθμίσει όλες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στα κέντρα εκπομπής; Και το κόστος ποιος ακριβώς θα το αναλάβει; Η ΕΡΤ; Το ελληνικό δημόσιο; Και γιατί να πρέπει να πληρώσουμε διπλά την ψηφιακή εγκατάσταση τηλεοπτικού σήματος; Εξάλλου τα τελευταία χρόνια πολλοί επενδύουν στην δορυφορική τηλεόραση και στην κοινή δορυφορική λήψη σήματος Digea και ΕΡΤ.

Ο στόχος να λειτουργήσει και να ισχυροποιηθεί με ιδία μέσα το «αντίπαλο δέος» στον ιδιώτη πάροχο δικτύου, τη Digea, είναι καθ’ όλα κατανοητός και θετικός. Η ύπαρξη και λειτουργία δυο εταιρειών θα ωφελήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, πελάτες των δυο ανταγωνιστικών παρόχων δικτύου. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, πρέπει να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο, η ΕΡΤ και οι πολίτες με επιπλέον μεγάλο κόστος;

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Αν το κράτος θέλει να αξιοποιήσει τον κενό δορυφορικό αναμεταδότη του Hellas Sat και να τον «δωρίσει» στην ΕΡΤ, ας τολμήσει να βγάλει και κέρδος! Να προτείνει στη Digea να μετακινηθεί από τον EutelSat και τις 3 μοίρες ανατολικά και να μεταφερθεί στον ελληνικό δορυφορικό αναμεταδότη με μικρότερο κόστος. Με αυτό τον τρόπο δεν θα γίνει κοστοβόρα για τους πολίτες αλλά και για την ίδια την ΕΡΤ η ανάπτυξη και λειτουργία του δικού της δορυφορικού συστήματος μετάδοσης.

Πηγή: Περιοδικό “Ψηφιακή Τηλεόραση”, τεύχος Δεκεμβρίου 2015

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *